Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε ποινική έρευνα στην Κύπρο για το Predator

Ανοιξε και επίσημα στην Κύπρο η ποινική έρευνα για εταιρεία που φέρεται να διασυνδέεται με τις αμερικανικές κυρώσεις για τις παράνομες υποκλοπές με το Predator. Ηταν, άλλωστε, θέμα χρόνου να συμβεί, όπως σας είχα γράψει σε ανύποπτο χρόνο, αφού στο νησί εδρεύει και κλιμάκιο του FBI και οι Αμερικανοί έχουν πάρει πάρα πολύ σοβαρά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η ποινική έρευνα, λοιπόν, ανατέθηκε στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας και αφορά την εταιρεία Santinomo Ltd. Η οποία, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, ήταν συμφερόντων του επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιου που φέρεται να κατέχει το 35% της ελληνικής Intellexa ΑΕ. Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από δημοσιεύματα που αποκάλυπταν ότι στις αρχές Μαρτίου, δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ να θέσουν σε καθεστώς κυρώσεων την εταιρεία για το Predator-gate, η Santinomo Ltd άλλαξε τη σύνθεσή της και τους αξιωματούχους της με προχρονολογημένα έγγραφα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ο ανακριτής της Αστυνομίας Κύπρου φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει τις κλήσεις για καταθέσεις. Είχε προηγηθεί, θυμίζω, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος που έχει ξεκινήσει κι αυτός έρευνα, από τη μεριά του, με εφόδους στις εταιρείες του Μπίτζιου για εικονικές πράξεις με τις οποίες φέρεται να άλλαζε μετοχικές συνθέσεις και διευθύνσεις. Προκειμένου να τις απεμπλέξει, όπως υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα, από την Intellexa και το Predator. Υπό έρευνα, μάλιστα, είναι κι έλληνας δικηγόρος που ζει κι εργάζεται στη Λευκωσία…

Η καταγγελία θύματος

Οι αποκαλύψεις, όμως, δεν τελειώνουν εδώ και το κουβάρι των υποκλοπών περιπλέκεται. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», την καταγγελία για τη Santinomo την έκανε «επηρεαζόμενο πρόσωπο» που αποφάσισε να προωθήσει την υπόθεση για ποινική διερεύνηση στην Αστυνομία της Κύπρου και έκανε τη σχετική καταγγελία στη ΜΟΚΑΣ, δίνοντάς τους και σχετικά στοιχεία. Και, όπως μου λένε οι πηγές μου, όταν λέμε «επηρεαζόμενο πρόσωπο», εννοούμε ότι ήταν ένα από τα θύματα των υποκλοπών με το Predator στην Ελλάδα το πρόσωπο που φρόντισε να… επισημάνει στις κυπριακές Αρχές το ενδεχόμενο να έχει γίνει εικονική μεταβίβαση μετοχών εταιρείας που εμπλέκεται άμεσα με το σκάνδαλο…

Πασοκική συσπείρωση

Δεν πέρασε απαρατήρητη η συσπείρωση των πρώην προέδρων και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενόψει της ευρωκάλπης. Αφού πρόκειται, άλλωστε, για το μόνο κόμμα όπου βγήκαν, χωρίς μισόλογα, όλοι οι ζώντες πρώην ηγέτες με δημόσιες δηλώσεις στήριξης στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Χθες υπήρξε διπλό «χτύπημα», με τη δήλωση του Κώστα Σημίτη αλλά και με το μακροσκελές άρθρο που δημοσίευσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη σελίδα του στο LinkedIn, στο οποίο τονίζει πως «η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί την εμβάθυνση της Ευρώπης. Ενώ η ψήφος στη Δεξιά σημαίνει εμβάθυνση των προβλημάτων της Ευρώπης. Και η ψήφος στην Ακροδεξιά, με την οποία φλερτάρουν οι δυνάμεις της παραδοσιακής Δεξιάς, σημαίνει το τέλος της Ευρώπης». Ενώ πρώτος πρώτος βγήκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως πάντα ξεκάθαρος και με ηχηρό μήνυμα στήριξης, λέγοντας πως είναι «απολύτως αναγκαίο» για το πολιτικό σύστημα να υπάρχει «ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ». «Κι αυτό το λέω όχι απλώς ως υποχρέωση ιστορική και ηθική», διευκρίνισε, «αλλά και ως μια εκτίμηση αναλυτικού χαρακτήρα».

Τα τραπέζια των αρχηγών

Πάντως η καμπάνια τελείωσε, η προεκλογική περίοδος είναι παρελθόν και η σημερινή ημέρα αφιερώνεται σε ξεκούραση. Για να αντέξουν όλοι, αν μη τι άλλο, κόμματα και αρχηγοί, την ένταση της αυριανής εκλογικής ημέρας. Η μόνη προεκλογική παράδοση του Σαββάτου είναι τα καλέσματα των πολιτικών αρχηγών στους δημοσιογράφους για ένα χαλαρό κέρασμα πριν από το τρέξιμο της Κυριακής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, έχει καλέσει σήμερα τους πολιτικούς συντάκτες της ΝΔ στα βόρεια προάστια, στην ψαροταβέρνα Νησιώτισσα στα Βριλήσσια. Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη, επιμένει στο κέντρο και θα κεράσει τους συντάκτες του ΣΥΡΙΖΑ στο Dama Coupa, στο Θησείο. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που συνήθως προτιμά τα πιο παραδοσιακά τσιπουράδικα, σήμερα θα καλέσει σε πιο νεανικό χώρο (αλλά γνώριμο στο ΚΚΕ, εξ όσων γνωρίζω), στο μπαρ – ρεστοράν Noel στην Κολοκοτρώνη. Ενώ, τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα κεράσει στην Αθήνα αλλά στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου έκλεισε χθες την προεκλογική του καμπάνια. Εκεί συνηθίζει πριν από τις εκλογές να συναντά στελέχη και δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ για τσικουδιές, φαγητό και μαντινάδες.

Καυτός Ιούλιος στις Βρυξέλλες

Επειδή πάντως διακρίνω ότι υπάρχει μια αγωνία για την επόμενη ημέρα και για το πρόσωπο του επόμενου επιτρόπου, λέω να σας δώσω βήμα βήμα το ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα για να είστε εγκαίρως προετοιμασμένοι. Κατ’ αρχάς, από τη Δευτέρα θα ξέρουμε τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, άρα και τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα κρίνουν την επανεκλογή ή μη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στις 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μια άτυπη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, όπου θα γίνουν κι οι πρώτες διαπραγματεύσεις. Ενώ στις 27-28 Ιουνίου θα συνέλθει κι επισήμως η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με στόχο την επίτευξη συναίνεσης για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν όλα τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στις 16-19 Ιουλίου, που θα έχουμε την πρώτη συνεδρίαση της νέας Ολομέλειας της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, θα έχουμε και όλα τα ονόματα για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και για τα χαρτοφυλάκιά της. Υπομονή κι όλα θα γίνουν.

Εκλογές στη φυλακή

Δυσκολότερα θα ζήσει την εκλογική ημέρα ο Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος θα περιμένει τα αποτελέσματα της ΝΔ και τις δικές του επιδόσεις στους σταυρούς μέσα από το κελί του στις φυλακές του Φιέρι. Εν τω μεταξύ, η εκδίκαση της έφεσής του, που ήταν να ξεκινήσει χθες, πήρε και δεύτερη αναβολή, αυτή τη φορά λόγω κήρυξης αποχής των δικηγόρων στην Αλβανία. Κι αναμένεται η έναρξή της να μετατεθεί άμεσα σε νέα ημερομηνία.

Related posts

Μετά τον Κασσελάκη είδε τον… Παναθηναϊκό ο Τσίπρας

admin

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με το -15% στο φυσικό αέριο

admin

Ιδανικοί αυτόχειρες

admin

Ιερώνυμος σε Κασσελάκη: Είμαι επιφυλακτικός για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

admin

Κείμενο «βόμβα» από την Ομπρέλα: Μιλά για «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ – Προάγγελος για νέο κόμμα

admin

Δούρειος ίππος οι αυτοδιοικητικές για πολιτική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

admin

Η Αθήνα δηλώνει παρούσα για τη Γάζα

admin

Εσωκομματικοί τριγμοί σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια

admin

Οικονόμου για σοβαρό τραυματισμό 16χρονου: «Η ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα»

admin