Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο προσκλητήριο από Ανδρουλάκη

Η χθεσινή δεν ήταν μια βραδιά πασοκικού θρίλερ: με μια άνετη νίκη απέναντι στον Χάρη Δούκα, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 59,9% ανανέωσε τη θητεία του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο σημερινός πρόεδρος προηγήθηκε με διαφορά 20 μονάδων από την αρχή, την οποία διατήρησε ως το τέλος της καταμέτρησης, ανοίγοντας τον νέο κύκλο της ηγεσίας του στο ΠΑΣΟΚ. Η ατμόσφαιρα στη Χαριλάου Τρικούπη αντικατόπτριζε το αποτέλεσμα. «Και τώρα η σειρά του Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη, Ανδρουλάκη», φώναζαν όσοι μαζεύτηκαν έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη για να πανηγυρίσουν, μαζί με τη φράση «Σήμερα πρόεδρος, αύριο πρωθυπουργός». Θέτοντας κι εκείνοι, με τον δικό τους τρόπο, τον επόμενο στόχο του ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον στόχο περιέγραψε στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να τελειώσει η παντοδυναμία της ΝΔ. Να τελειώσει η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η διαφθορά. Το ΠΑΣΟΚ θα πορευτεί με αξιοπιστία, με ενότητα, με σοβαρότητα και προτάσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά, συγχαίροντας τους συνυποψηφίους του για τον αγώνα τους και εκφράζοντας τη θέλησή του να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Απευθύνω ανοιχτό προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες, που είναι απογοητευμένοι από τη σημερινή κυβερνητική πολιτική. Μαζί θα προχωρήσουμε, χωρίς λαϊκισμό, με σοβαρό και αξιόπιστο προγραμματικό λόγο, με δυναμισμό. Και πάνω απ’ όλα με πολιτικό ήθος», επεσήμανε.

Ευρεία νίκη σε όλη την Ελλάδα

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο έφτασε τις 214.000, με τον Ανδρουλάκη να κερδίζει σε όλες τις περιφέρειες πλην της Ηπείρου, με την Κρήτη να παραμένει το προπύργιό του – εκεί η διαφορά έφτασε ανά νομό έως και τις 60 μονάδες. Ο Δούκας κράτησε την πρωτιά στην Πάτρα, όμως έχασε για λίγο τη Λάρισα, στην οποία είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο. Στην Αττική, ο Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος, ενώ πρώτος βγήκε και στην Α’ Αθήνας, με ποσοστό 58% έναντι 41%. Ο Δούκας, που πέτυχε ποσοστό 40,1%, έκανε πρώτος δήλωση, συγχαίροντας τον Ανδρουλάκη για τη νίκη του. «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής που στήριξαν την υποψηφιότητά μου. Καταφέραμε μέσα σε τρεισήμισι μήνες να κάνουμε έναν καθαρό και έντιμο αγώνα, χωρίς συμβιβασμούς, απέναντι σε ακραίες επιθέσεις και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα», ανέφερε, τονίζοντας πως «θα είναι πάντα εδώ, στην πρώτη γραμμή». Συγχαρητήρια έστειλε και ο Παύλος Γερουλάνος. «Προχωράμε ενωμένοι, συντεταγμένοι, αποφασισμένοι υπό την ηγεσία του. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς περιστροφές», επεσήμανε – ο βουλευτής της Α’ Αθηνών επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Ανδρουλάκη όσο και με τον Δούκα. «Αγαπητέ Νίκο, τα θερμά μου συγχαρητήρια! Μια νέα μέρα ξεκινά για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα. Πιστεύω βαθιά ότι έχεις τη θέληση, τη δύναμη και την ικανότητα να κάνεις όλα αυτά που πρέπει, ώστε με στρατηγική και σχέδιο το ΠΑΣΟΚ να γίνει Μεγάλο και Κυβερνών. Είμαστε μαζί σου!», ανέφερε στο μήνυμά της η Αννα Διαμαντοπούλου. Ο Ανδρουλάκης δέχτηκε επίσης τόσο τα συγχαρητήρια του Μιχάλη Κατρίνη όσο και της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Πρόσκληση από Μητσοτάκη

Η διαδικασία του ΠΑΣΟΚ δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τους αντιπάλους του. Θα υπάρξει αυτή τη φορά θεσμική συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη; Το αντίστοιχο ραντεβού γνωριμίας δεν είχε γίνει όταν ο Ανδρουλάκης πρωτοπήρε τα ηνία του κόμματος, με τις αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές να μεγαλώνουν διαρκώς – όμως ο Μητσοτάκης στο τηλεφώνημά του χθες βράδυ εξέφρασε τη διάθεση όχι μόνο «να τα πουν», αλλά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να συναντηθούν σύντομα. Σε Μαξίμου και Πειραιώς υποστήριζαν ότι η εσωκομματική διαδικασία στη Χαριλάου Τρικούπη δεν τους αιφνιδίασε – ούτε δηλαδή το δίδυμο του β’ γύρου ούτε τελικά η επικράτηση του Ανδρουλάκη χθες. Η γαλάζια στρατηγική προσώρας δεν αλλάζει καθώς η κυβερνητική παράταξη θα επιμείνει στο μότο «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης πέραν αυτής της ΝΔ», ενώ προδιαγράφεται ότι θα επιχειρηθεί πίεση στο ΠΑΣΟΚ σε προγραμματικό επίπεδο. Σύμφωνα με τη γαλάζια ανάγνωση, ο Ανδρουλάκης είναι γνώριμος αντίπαλος από το 2021 και μέχρι σήμερα δεν φάνηκε να γοητεύει, όπως λένε, σημαντικό τμήμα των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που κατευθύνθηκαν στον Μητσοτάκη. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι κρατά στο κάδρο τους κεντρώους που τον επέλεξαν το 2019 και το 2023, αλλά στην ευρωκάλπη τού γύρισαν την πλάτη μέσω της αποχής, και αναμένει τη (νέα) στρατηγική, το ύφος και τον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ της «επόμενης ημέρας».

Ο Ανδρουλάκης δέχτηκε και τα συγχαρητήρια από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος, με μια αιχμή για τις διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε δημόσια μπράβο και για τις «άψογες δημοκρατικές διαδικασίες» στο κόμμα. Από τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε μαζί του ο Νίκος Παππάς.

Related posts

«Προωθείται συνεκμετάλλευση του Αιγαίου», λέει το ΚΚΕ μετά την ενημέρωση Γεραπετρίτη για ελληνοτουρκικά

admin

Χωρίς τον Νίκο Δένδια το δείπνο στον Άντονι Μπλίνκεν

admin

Μητσοτάκης: «Ζητώ ισχυρή εντολή στις 25 Ιουνίου, τίποτα δεν έχει κριθεί» – Το νέο σποτ της ΝΔ

admin

Φάμελλος: Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει συγγνώμη για μια κυβέρνηση ήδη τεσσάρων χρόνων

admin

Τον «έφαγε» πριν καν εκλεγεί

admin

ΔΥΟ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

admin

«Δεν θα ήμουν υποψήφιος αν είχα πολιτική ευθύνη» – Συνεχίζεται το άδειασμα στον Καραμανλή

admin

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση του 1% ό,τι δεν δίνει για πυρασφάλεια το δίνει για προπαγάνδα

admin

Δούκας κατά ΝΔ για τη φωτιά στην Αττική: Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να ξεπλένει άλλο την ανικανότητα του «επιτελικού» κράτους

admin