Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Σε απόσταση βολής οι 1.470 μονάδες

Συνεδρίαση στενού trading και έλλειψης διάθεσης για ανάληψη ρίσκου ήταν η σημερινή (29/7) στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, το οποίο επανήλθε στα αρνητικά πρόσημα υπό το «βάρος» των αποκοπών μερισμάτων, κυρίως της Εθνικής Τράπεζας. Παρά τις απώλειες, κρατήθηκε η επαφή με τις 1.470 μονάδες, με τον

Γενικό Δείκτη

να κλείνει μακριά από τα χαμηλά ημέρας.


Πιο συγκεκριμένα, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 1,24 μονάδα ή -0,08% και έκλεισε στις 1.468,01 μονάδες. Εξαιρετικά μικρό το εύρος διακύμανσης του δείκτη, μεταξύ των 1.462,81 (χαμηλό ημέρας) και των 1.468,84 μονάδων (υψηλό ημέρας). Με άλλες δύο συνεδριάσεις να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Ιούλιος, το Χ.Α. καταγράφει άνοδο 4,54% μέσα στο μήνα. Στο 13,52% η φετινή του απόδοση. Εύλογη χαρακτηρίζεται η διόρθωση, καθώς η Λεωφόρος Αθηνών προέρχεται από τέσσερις συναπτές εβδομάδες κερδών.





Σε χαμηλά επίπεδα για ακόμη μία ημέρα ο τζίρος, χαρακτηριστικό της επενδυτικής ένδειας λόγω καλοκαιριού. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν (ξανά) ο τραπεζικός τομέας, καθώς ηγήθηκε της σημερινής πτώσης, που ήταν η πέμπτη διαδοχική για τον κλαδικό δείκτη. Με αυτό τον τρόπο, απομακρύνθηκε περαιτέρω από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων. Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε η Εθνική Τράπεζα, διότι διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.


Επιλεγμένα μη τραπεζικά blue chips λειτούργησαν ως «αντίβαρο» για την εγχώρια αγορά. Ο λόγος για τη Motor Oil, την Cenergy Holdings, τον ΟΤΕ και την Titan, με τις δύο τελευταίες να «φλερτάρουν» με νέα ρεκόρ. Νέες κορυφές «εξερεύνησε» και η Coca Cola. Πέραν της ΕΤΕ, λόγω αποκοπής μερίσματος ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν επίσης ο ΟΛΠ και η ΑΒΑΞ. Στο «κόκκινο» η Ελλάκτωρ, με τα 2 ευρώ να τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση.






Μερίσματα και αποτελέσματα στο επίκεντρο




H Λεωφόρος Αθηνών επέστρεψε στα αρνητικά πρόσημα μετά το ανοδικό διάλειμμα της Παρασκευής κι ενώ είχε προηγηθεί τριήμερη πτώση (23 με 25 Ιουλίου). Οι τράπεζες επιβαρύνονται από τις αποκοπές μερισμάτων το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, η συνθήκη αυτή είναι προσωρινή, καθώς δημιουργούνται ελκυστικά σημεία εισόδου για τους τίτλους των συστημικών.


Θετικό παραμένει το μομέντουμ, με την εγχώρια αγορά να διανύει μία περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και από σημαντικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, εν αναμονή των πολυπόθητων μειώσεων των επιτοκίων. Κοντινότερο σημείο αντίστασης για τον ΓΔ οι 1.480 μονάδες, ενώ το αντίστοιχο της στήριξης εντοπίζεται στις 1.450 μονάδες.





Γεμάτη από ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων η νέα εβδομάδα, με πλούσιο τραπεζικό ενδιαφέρον. Την αρχή κάνει η ΕΧΑΕ αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης και ακολουθούν την Τρίτη (30/7) η Entersoft και η Marfin Investment Group. Τις επιδόσεις τους για το β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2024 γνωστοποιούν την Τετάρτη (31/7) η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Titan.


Την Πέμπτη (1/8) σειρά έχουν η Εθνική Τράπεζα και η Optima Bank και την Παρασκευή (2/8) ολοκληρώνεται το μπαράζ των ανακοινώσεων, με την Alpha Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέρδη α’ εξαμήνου των συστημικών θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, στην καλύτερη επίδοση του τραπεζικού συστήματος από το 2008 και μετά.


«Έκοψαν» μέρισμα σήμερα η Εθνική Τράπεζα (0,3642586663 ευρώ ανά μετοχή), η ΑΒΑΞ (0,03 ευρώ) και ο ΟΛΠ (1,34 ευρώ). Όσον αφορά την ΕΤΕ η επιβράβευση των μετόχων θα γίνει την Παρασκευή 2 Αυγούστου. Παράλληλα, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της ΕΚΤΕΡ που προέκυψαν από το split (μείωση της αξίας από 0,52 ευρώ σε 0,26 ευρώ και ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού από 11,25 εκατ. σε 22,5 εκατ. μετοχές).


Στα επενδυτικά «ραντάρ» παραμένει η Attica Bank μετά την σχέση ανταλλαγής που συμφώνησαν τα διοικητικά συμβούλια της τράπεζας και της Παγκρήτιας, στο πλαίσιο της συγχώνευσής τους και της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε μία κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας.






Αλλαγή σκηνικού στην Ευρώπη – Μεικτή εικόνα στην Wall Street




Σε εταιρικά αποτελέσματα και Fed εστιάζουν οι επενδυτές στην Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν μεικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, προερχόμενοι από άνοδο μεγαλύτερη του 1% την περασμένη Παρασκευή. Καλύφθηκε, έτσι, μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος του πρωτοφανούς τεχνολογικού sell off (του εντονότερου σε «βάθος» διετίας) που είχε προηγηθεί. Το ενδιαφέρον των επενδυτών της Wall Street στρέφεται στον «χρησμό» της Federal Reserve την ερχόμενη Πέμπτη. Αυξάνονται τα «πονταρίσματα» για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.


«Στροφή» 180 μοιρών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι κυριότεροι δείκτες έχουν αλλάξει πρόσημο. Παρά το ανοδικό ξεκίνημα και τη διαπραγμάτευση έως και το 1%, πλέον επικρατούν οι πωλητές. Απώλειες -0,9% καταγράφει ο γαλλικός CAC 40 και έπονται ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,4%, ο ισπανικός IBEX 35 στο -0,3% και ο γερμανικός DAX στο -0,2%.


Θετικά πρόσημα σημειώθηκαν σχεδόν σε όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να ανακάμπτει κερδίζοντας πάνω από 2% και βάζοντας «φρένο» στο 8ήμερο πτωτικό σερί του. Άνοδο τουλάχιστον 1% κατέγραψαν ο Kospi στη Νότια Κορέα και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Η επίθεση σε 47χρονο με σφυρί, η εγκληματική δράση υπαλλήλων της ΕΤΑΔ και οι εκδηλώσεις «φάντασμα» 400.000 ευρώ





Εντοπίστηκε το ναυάγιο του υπερωκεάνιου «Arcadian» στο Αιγαίο – Η ιστορία του και η σύμπτωση με τον «Τιτανικό»





Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, σφαγή σε όλη την Ελλάδα




Related posts

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed – Προβλέπει και άλλη αύξηση φέτος

admin

Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023: Πότε πληρώνονται – Εκκαθάριση εκκρεμών επικουρικών και εφάπαξ

admin

Γιατί η γαρίδα του Αμβρακικού είναι η κορυφαία στον κόσμο – Οι άνθρωποι, οι ιστορίες και τα μυστικά του ψαρέματος

admin

Naval Group: Πέντε νέες συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα κατασκευής των φρεγατών FDI

admin

Επιδοτήσεις – «Σπίτι μου»: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα των φτηνών στεγαστικών δανείων για νέους

admin

«Συλλεκτικά Ακίνητα»: Ποιος θα πάρει το τελευταίο κομμάτι από το «φιλέτο» στα Λαδάδικα;

admin

Eurogroup: «Δεν είμαστε άμεσα εκτεθειμένοι στην κρίση με την SVB»

admin

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών αυτής της εβδομάδας σε 4,8 εκατομμύρια δικαιούχους

admin

Xατζηδάκης: Με το πολεοδομικό νομοσχέδιο μπαίνει τέλος στην άναρχη δόμηση

admin