Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μνημόνιo για κρίσιμα ορυκτά υπέγραψαν ΕΕ – Αυστραλία, με το βλέμμα στην Κίνα

Η Αυστραλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συνάψει συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας και των επενδύσεων σε κρίσιμα ορυκτά, μέρος της προσπάθειας των δυτικών χωρών να χαλαρώσουν τον έλεγχο της Κίνας στις εφοδιαστικές αλυσίδες υλικών απαραίτητων για την υψηλή τεχνολογία και την πράσινη μετάβαση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι υπουργοί στην Καμπέρα και τις Βρυξέλλες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης την Τρίτη, το οποίο θα ακολουθήσει η κοινή ανάπτυξη “συγκεκριμένων δράσεων” κατά τους επόμενους έξι μήνες για τη βελτίωση της συνεργασίας σε έργα ζωτικής σημασίας ορυκτών.

“Η Αυστραλία είναι ομοϊδεάτης εταίρος και παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τις κρίσιμες πρώτες ύλες”, δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δήλωσή του. “Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε έναν πιο βιώσιμο εφοδιασμό κρίσιμων πρώτων υλών για την ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα τις επενδύσεις στην Αυστραλία”.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εργάζονται τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουν εναλλακτικές πηγές κρίσιμων ορυκτών όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τσιπ υπολογιστών, ηλιακών συλλεκτών και στρατιωτικού υλικού. Η Κίνα ελέγχει επί του παρόντος μεγάλο μέρος της προμήθειας, αφήνοντας τις ΗΠΑ δυνητικά εκτεθειμένες σε περιορισμούς εξαγωγών, δεδομένου του εντεινόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά έχει γίνει σοβαρή ανησυχία για την ΕΕ λόγω της πιθανότητας της Κίνας να “μετατρέψει σε όπλο” την κυριαρχία της στον τομέα.

Η Αυστραλία έχει τεράστια, σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα κοιτάσματα αρκετών κρίσιμων ορυκτών και προσπαθεί να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία της μέσω χρηματοδότησης πρότζεκτ και φορολογικών κινήτρων, συμπεριλαμβανομένων νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν στον προϋπολογισμό της τον Μάιο.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφηκε την Τρίτη, η Αυστραλία και η ΕΕ θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε κρίσιμα έργα ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων κοινοπραξιών, καθώς και τη συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία.

Related posts

Ιράν: Ένας Σουηδός βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, αλλά και για διαφθορά

admin

Γαλλία: Στο 2,4% ο πληθωρισμός, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2021

admin

Αρμενία: Ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στο Γερεβάν

admin

Καζακστάν: Τουλάχιστον 97.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους λόγω των πλημμυρών

admin

Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις: Δεν γνωρίζουμε κάτι για αντεπίθεση, δεν σχολιάζουμε

admin

Τούρκοι χάκερ επιτίθενται εναντίον κακώς φυλασσόμενων σέρβερ Microsoft SQL

admin

Η Ουκρανία καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια για εκλογές στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη

admin

Προυπολογισμός 2024 – Γ. Γεραπετρίτης: Η εξωτερική μας πολιτική είναι επί την βάση Αρχών που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα

admin

Ρωσία: Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρεσβείας της Φινλανδίας πάγωσαν

admin