Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηχανισμός

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έκανε επιτόπια αυτοψία στις πυρκαγιές ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ έθεσε το θέμα της πρόληψης, λέγοντας ότι «θα έπρεπε χθες να έχουν παρθεί όλα τα μηχανήματα, οι υποδομές, το απαραίτητο προσωπικό και να έχει εκπαιδευτεί ο πληθυσμός για τέτοιες καταστάσεις», και θύμισε πως μέλη και στελέχη του ΚΚΕ βρίσκονται στο πεδίο προκειμένου να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους. Τελικά, μερικές φορές είναι όντως χρήσιμος ένας πειθαρχημένος κομματικός μηχανισμός.

Κηλιδώσεις

«Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι “σπίθες” που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας». Ετσι, με το φαινόμενο των κηλιδώσεων, εξηγείται το αχανές μέτωπο της πυρκαγιάς κατά τον πυρομετεωρολόγο Θοδωρή Γιάνναρο.

Λόγοι

«Παλεύουμε για πάνω από 20 ώρες υπό δραματικές συνθήκες και λόγω των σφοδρών ανέμων, και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά και λόγω του πολύ δύσκολου και δύσβατου ανάγλυφου σε πυκνό άκαυτο δάσος» είπε ο Βασίλης Κικίλιας. Ξέχασε έναν ακόμη λόγο: τα κενά στο σχέδιο πυροπροστασίας. Για παράδειγμα, ο κρατικός μηχανισμός διαφήμισε πόσοι πολίτες δήλωσαν στην πλατφόρμα πως καθάρισαν τα οικόπεδά τους αλλά ξέχασε να παραδεχτεί ότι δεν είχε προβλέψει τι θα γίνει με τη βιομάζα.

Πλάνο

Ο περιφερειάρχης Αττικής άργησε λίγο να μπει στο πλάνο της κρατικής κινητοποίησης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Επρεπε να φτάσει απόγευμα Δευτέρας για να μάθουμε ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς συμμετέχει σε σύσκεψη των επιτελών του Πυροσβεστικού Σώματος με τους δημάρχους των πυρόπληκτων περιοχών. Θα περίμενε κανείς από τον Νικ Χαρντ, που αναδείχθηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή ως το πρόσωπο της διαχείρισης κρίσεων, να έχει μάθει από τα λάθη των προκατόχων του μικρών πρωθυπουργών της Αττικής σε ανάλογες καταστάσεις.

Related posts

Ευρωεκλογές 2024: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας

admin

Oι επαφές Γεραπετρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι S-300

admin

Αουσβιτς: εκεί όπου δεν ποζάρει κανείς

admin

Δέσμιοι του παρελθόντος

admin

«Αν γίνονταν δεκτές οι αξιώσεις της Τουρκίας η Κύπρος θα έχανε το 44% της ΑΟΖ της»

admin

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η αναγέννηση του ΕΣΥ – Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε κάθε πολίτη

admin

Δημοσκόπηση: Πρώτη η ΝΔ με πτωτικές τάσεις – Όλο και χαμηλότερα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

admin

Επίτροπος Μεταφορών ο Τζιτζικώστας

admin

Τουρκία: Τουρκικά F16 πέταξαν πάνω από Οινούσσες και Παναγιά

admin