Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Μαύρη μέρα στην αμερικανική πολιτική”: Ο διεθνής Τύπος για την επίθεση στη συγκέντρωση του Τραμπ

Η  απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης των Ρεπουμπλικανών το Σάββατο στην Πενσιλβάνια έγινε πρωτοσέλιδο στις ΗΠΑ και διεθνώς.

New York Times

Στις ΗΠΑ, ο ιστότοπος των New York Times πρωτοστάτησε με θέμα που έφερε τίτλο “Ο Τραμπ είναι ασφαλής μετά από απόπειρα δολοφονίας σε πολιτική συγκέντρωση”, μεταδίδοντας πλάνα από τη ζωντανή μετάδοση της συγκέντρωσης από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος χτυπήθηκε στη σκηνή και στη συνέχεια φυγαδεύτηκε με ένα αυτοκίνητο από τις μυστικές υπηρεσίες. 

Καθώς στη συγκέντρωση ήταν παρόντες πολλοί δημοσιογράφοι, οι Times, όπως και άλλες εφημερίδες, δημοσιεύσουν άμεσα ρεπορτάζ για όσα έγιναν εκεί. Ο Σάιμον Λέβιεν ήταν ένας από αυτούς και δήλωσε ότι στο χάος που ακολούθησε τους πυροβολισμούς άκουσε έναν άνδρα να φωνάζει: “Παιδιά, ο Τραμπ μόλις εξελέγη σήμερα. Είναι μάρτυρας”.

Washington Post

pin




“Υπό έρευνα ως απόπειρα δολοφονίας οι πυροβολισμοί στη συγκέντρωση του Τραμπ”, ήταν ο τίτλος του διαδικτυακού liveblog της Washington Post.

Το ιστολόγιο συνοδευόταν από μαρτυρίες δημοσιογράφων που ήταν εκεί και ανέφεραν ότι ο πρώην πρόεδρος σταμάτησε την ομιλία του και φάνηκε να αφουγκράζεται κάποιους “υψηλούς τόνους” στον αέρα: “Ο Τραμπ πίεσε το αυτί του, σαν να άκουσε ένα κουνούπι. Μετά μάζεψε τους ώμους του και έσκυψε”.

Guardian US

pin




Η Guardian US κάλυψε το θέμα με ένα live blog που περιέλαβε σχόλια τόσο του Ντόναλντ Τραμπ όσο και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον τίτλο: “Ο Τραμπ λέει ότι η σφαίρα τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού αυτιού” κατά τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση. Ο Μπάιντεν λέει ότι όλοι πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική βία”. Είχε πλήρες ρεπορτάζ, μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες, αντιδράσεις από άλλους πολιτικούς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο και πολλά άλλα.

Wall Street Journal

pin




Η Wall Street Journal επικεντρώθηκε κι αυτή στην έρευνα για τη δολοφονία, έχοντας με τον ίδιο ακριβώς τίτλο με την Washington Post: “Οι πυροβολισμοί στη συγκέντρωση του Τραμπ υπό έρευνα ως απόπειρα δολοφονίας”. Η εφημερίδα περιέγραψε το περιστατικό ως “μαύρη μέρα στην αμερικανική πολιτική”.

Δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο από τη σύντομη συνέντευξη τύπου του Προέδρου Μπάιντεν μετά το περιστατικό και μια  αφήγηση του ίδιου του Τραμπ για τα γεγονότα ο οποίος ανέφερε: “Άκουσα έναν ήχο σαν σφύριγμα”.

Politico

pin




Το ρεπορτάζ του Politico, εστιάζοντας επίσης στον τραυματισμό στο κεφάλι του Τραμπ και την εμπειρία του πυροβολισμού, είχε τίτλο “Ο Τραμπ ένιωσε τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης και συνοδεύτηκε από ανάλυση του πολιτικού του αρθρογράφου Τζόναθαν Μάρτιν, με τίτλο “Η υψωμένη γροθιά του Τραμπ θα γράψει ιστορία – και θα καθορίσει την υποψηφιότητά του”.

“Ο θυμός των Ρεπουμπλικάνων για τον πυροβολισμό μετατράπηκε σε θαυμασμό για την ενστικτώδη απάντηση του Τραμπ και στη συνέχεια σε αγαλλίαση για τον τρόπο με τον οποίο αψήφισε το γεγονός”, έγραψε ο Μάρτιν.

Axios

πιν




Ο ιστότοπος Axios επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της επίθεσης από το FBI ως απόπειρας δολοφονίας ενώ στην πλαϊνή του μπάρα “5 σημαντικά πράγματα” δημοσίευσε ιστορίες για τον πυροβολισμό, με την νούμερο ένα είδηση ​​εκεί να είναι η ανακοίνωση ​​της πρόθεσης των Ρεπουμπλικανών ηγετών της Βουλής να πραγματοποιήσουν ακροάσεις με τις μυστικές υπηρεσίες και άλλες ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου.

Ο τίτλος του Axios ήταν “Το FBI χαρακτηρίζει απόπειρα δολοφονίας τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση του Τραμπ”.

Sunday Telegraph

πιν




Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλές βρετανικές εφημερίδες είχαν ήδη στείλει τις κυριακάτικες σελίδες τους για εκτύπωση όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί αλλά η Sunday Telegraph παραμέρισε το ποδόσφαιρο για να βάλει τη θέση του μια φωτογραφία του  ματωμένου Τραμπ με τη γροθιά του σηκωμένη προκλητικά στον αέρα – μια εικόνα που δημοσιεύεται πλέον παντού.

Ο τίτλος έλεγε: “Ο Τραμπ “πυροβόλησε” στη συγκέντρωση”, με τα ανεστραμμένα κόμματα γύρω από το “shot” να παραπέμπουν στην ταχύτητα της ενημέρωσης, καθώς δεν υπήρχαν από νωρίς επιβεβαιωμένες πληροφορίες αν το περιστατικό αφορούσε πράγματι πυροβολισμό και αν ήταν σφαίρα αυτό που χτύπησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ή θραύσματα γυαλιού.

BBC News

πιν

Η διαδικτυακή κάλυψη του BBC περιελάμβανε μαρτυρία και βίντεο ενός άνδρα που ισχυρίστηκε ότι είδε τον δράστη πάνω σε μια στέγη ακριβώς έξω από τη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ και προσπάθησε να προειδοποιήσει τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών πριν πυροβολήσει ο δράστης. 

Related posts

Ο Μεντβέντεφ απειλεί – για ακόμη μια φορά – με πυρηνικά

admin

Βρετανία: Η αστυνομία αναζητεί τα κίνητρα του δράστη των επιθέσεων στο Νότιγχαμ

admin

Ρωσία: Επίθεση στην Ουκρανία με 12 drones και έναν πύραυλο κρουζ

admin

ΗΠΑ: Νέο πισωγύρισμα για τη Νίκι Χέιλι – Δεν υπήρξε νικητής στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στην Νεβάδα

admin

Κιλιτσντάρογλου: “Κανείς δεν ξεγελά κανέναν”, αυτές δεν είναι εκλογές, “είναι δημοψήφισμα”

admin

Γαλλία: Ο Μακρόν ανησυχεί για την “εδαφική ακεραιότητα” της Αρμενίας – Το Μπακού “απειλεί” τη χώρα

admin

Μαλί: Αεροπορικά πλήγματα στην 15 άμαχοι νεκροί – Η Τουρκία πουλά drone στη χούντα και στους Ρώσους μισθοφόρους

admin

Πολωνία: Προεδρικό βέτο για το “χάπι της επόμενης μέρας”

admin

Λιβύη: Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο ψήφισε για την αντικατάσταση του ηγέτη του

admin