Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μαυροβούνιο: Αθωώθηκαν οι 13 φιλορώσοι κατηγορούμενοι για την απόπειρα πραξικοπήματος ανήμερα των βουλευτικών εκλογών του 2016

Δικαστήριο του Μαυροβουνίου αθώωσε σήμερα 13 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ήταν φιλορώσοι πολιτικοί και δύο Ρώσοι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών, που είχαν κατηγορηθεί ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας, ανήμερα των βουλευτικών εκλογών του 2016 και να σκοτώσουν τον τότε πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν το 2019 σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για αυτή τη φερόμενη συνωμοσία σε βάρος του Τζουκάνοβιτς, ο οποίος κυβερνούσε σχεδόν αδιάκοπα το Μαυροβούνιο, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, επί τρεις δεκαετίες, μέχρι το 2023. Η απόφαση όμως ανατράπηκε στο Εφετείο το 2021 και διατάχθηκε η επανάληψη της δίκης.

“Δεν αποδείχθηκε” πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπήρξε “απόπειρα διάπραξης εγκληματικής ενέργειας, απόπειρα τρομοκρατίας”, ανέφερε ο δικαστής Ζόραν Ράντοβιτς. Οι εισαγγελικές αρχές μπορούν πάντως να προσφύγουν ξανά στο Εφετείο.

Όλοι οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ήταν ο νυν πρόεδρος του κοινοβουλίου Αντρίγια Μάντιτς και ένας Σέρβος πρώην στρατηγός της αστυνομίας, αρνούνταν τις κατηγορίες. Οι Ρώσοι αξιωματικοί δικάστηκαν ερήμην.

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις κατηγορίες περί ανάμιξης των αξιωματικών της στο υποτιθέμενο πραξικόπημα, χαρακτηρίζοντάς τις “γελοίες”. Η κυβέρνηση της Σερβίας αρνείται επίσης οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε το 2006 από τη Σερβία, το 2017 εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και σήμερα είναι υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και απέλασε Ρώσους διπλωμάτες κατηγορώντας τους για κατασκοπεία. Ο Τζουκάνοβιτς αποσύρθηκε από την πολιτική πέρυσι και η σημερινή κυβέρνηση είναι ένας συνασπισμός μεταξύ φιλοδυτικών και φιλοσερβικών κομμάτων. 

Related posts

GES2023: Ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας το 2024 βλέπει η UBS Global Wealth Management

admin

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στο Κίεβο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας

admin

Είκοσι τρεις προσκείμενοι στο Ιράν μαχητές σκοτώθηκαν από τα πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία

admin

Εσαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: Κανείς δεν επιτρέπεται να διαπράττει εγκλήματα πολέμου

admin

Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ καλεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο

admin

Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς

admin

Ο Κάμερον είπε στον Νετανιάχου πως υπάρχει ανάγκη να μπορέσει να διοχετευθεί περισσότερη βοήθεια στη Γάζα

admin

Πέρασε στις αγελάδες η γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ – Πρέπει να ανησυχεί η Ευρώπη;

admin