Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για την επόμενη ημέρα

Με ένα γεύμα για τέσσερις και με συζητήσεις όχι μόνο για τα πρόσωπα, αλλά επιπλέον για την ευρωπαϊκή ατζέντα του επόμενου πενταετούς κύκλου, ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος άλλωστε μαζί με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ είναι οι κεντρικοί διαπραγματευτές εκ μέρους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τα κορυφαία πόστα – μια «αποστολή» που πήραν και τυπικά στις πλάτες τους στη χθεσινή σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, πριν από το άτυπο γεύμα των «27». Στην κομματική σύναξη ο Μητσοτάκης επεκτάθηκε κατά πληροφορίες (και) στις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ (αγροτικό – πράσινη μετάβαση, κοινή άμυνα, ανταγωνιστικότητα, Μεταναστευτικό).

Νωρίτερα ο ίδιος και ο Τουσκ, οι δύο ηγέτες που στήριξαν με τις υπογραφές τους την εκ νέου υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τους επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτζ (θα διεκδικήσει τη γερμανική καγκελαρία το 2025) και του Partido Popular της Ισπανίας, Αλμπέρτο Φεϊχό. Και αργότερα συζήτησαν από κοινού με τον Ολαφ Σολτς και τον Πέδρο Σάντσεθ.

Διαπραγμάτευση για ελληνικό χαρτοφυλάκιο

Το βλέμμα του Μητσοτάκη είναι στραμμένο και στα παζάρια των επόμενων εβδομάδων, επιδιώκοντας «δυνατό» ελληνικό χαρτοφυλάκιο και μιλώντας για διαπραγμάτευση η οποία θα προηγηθεί της αναζήτησης προσώπου-επιτρόπου. Την ώρα που αρκετά πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις, οι πληροφορίες δείχνουν προς διεκδίκηση «αναπτυξιακού» χαρτοφυλακίου, όπως εκείνο της Γεωργίας ή εκείνο της Γειτονίας και Διεύρυνσης, που έχει επιπλέον πολιτικό βάρος με φόντο τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Μητσοτάκης θέλει επίσης να προσθέσει στο παζλ του Ευρωκοινοβουλίου αντιπρόεδρο από τη ΝΔ, με επικρατέστερο τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (…) Τα ζητήματα δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων, αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ενωση» δήλωσε ο Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο με τους στενούς συνεργάτες του – την Αννα Μαρία Μπούρα, την Αριστοτελία Πελώνη και τον Τάσο Χατζηβασιλείου.

Related posts

4ο Συνέδριο: Τετραπλές εκλογές η πρόταση Κασσελάκη – Αλλάζουν οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Μηταράκης: Δεν θα επιτρέψω στους λαθροδιακινητές να επιλέξουν ποιος θα έρχεται και ποιος όχι στην Ευρώπη

admin

Σύνοδος Κορυφής: Στην «ατζέντα» η τουρκική επιθετικότητα

admin

«Δεν περνά μέρα που να μην μας λείπεις»: Οι αναρτήσεις Κυριάκου και Ντόρας για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

admin

Μητσοτάκης: Aπό κάθε φωτιά η οποία ξεφεύγει παίρνουμε τα μαθήματά μας – Το «ευχαριστώ» στους πιλότους των Canadair

admin

Ανδρουλάκης: Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους πιλότους για την προσφορά τους στην πατρίδα

admin

Επίσκεψη Ερντογάν: Μικρές προσδοκίες αλλά και προετοιμασία για τυχόν… απρόοπτα

admin

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Γιούροβα για τις υποκλοπές

admin

Παπαστεργίου: «Η αλλαγή τιμολογίου ρεύματος ή παρόχου θα γίνεται με ένα μήνυμα στο κινητό»

admin