Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη υπέρ πάντων για το τελικό δίδυμο

Το ντιμπέιτ έκανε τη δουλειά που ήθελαν στο ΠΑΣΟΚ: έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας, στην τελική ευθεία της εσωκομματικής κούρσας, στο κόμμα που θέλει σε δυόμισι χρόνια να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς κανείς να κατηγορήσει τους έξι υποψηφίους για μικρομεγαλισμό. Δεν ήταν ένα τέλειο ντιμπέιτ – οι προσεκτικοί παρατηρητές, μετά την πρώτη θετική εκτίμηση που υπήρξε για τη διάθεση ανοιχτού διαλόγου και για τη σοβαρή προσέγγιση όλων των υποψηφίων, σχολίαζαν πως η τηλεμαχία δεν πρόσφερε ένα καθαρό εναλλακτικό πρόγραμμα και ανέδειξε τις αδυναμίες των υποψηφίων σε περίπλοκα θέματα. Θα παίξει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα;

Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, καθώς με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα όσοι όντως παρακολούθησαν ένα μεγάλο κομμάτι του ντιμπέιτ έφτασαν τους 300.000 τηλεθεατές. Η πρώτη λέει πως από όσους φτάσουν στις κάλπες, μόλις 5% αλλάζουν γνώμη λόγω μιας τηλεμαχίας. Η δεύτερη φέρνει ως παράδειγμα το ντιμπέιτ στις ΗΠΑ, που έφερε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα όσα συμβούν στην τελική ευθεία, στις τελευταίες επτά μέρες, είναι καθοριστικά για το ποιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ρευστή κατάσταση για μία από τις δύο θέσεις του δεύτερου γύρου – καθώς πρώτος έρχεται σε όλες ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι Χάρης Δούκας, Αννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος εμφανίζονται να διεκδικούν το εισιτήριο για τις 14 Οκτωβρίου.

Η κάθε καμπάνια έχει τα δικά της δυνατά σημεία: ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι το πρόσωπο που ξεκίνησε και θα τελειώσει την προεκλογική εκστρατεία με το πιο σταθερό αφήγημα για την επόμενη ημέρα – όσα πρεσβεύει είναι απολύτως γνωστά, γεγονός που βοηθάει σε ένα κοινό και δυσκολεύει τα πράγματα σε ένα άλλο. Ο Χάρης Δούκας στηρίζεται στις προοδευτικές θέσεις και στο «μοντέλο της Αθήνας» απέναντι στη ΝΔ, έχοντας την απειρία ενός, όπως λέει, «μη επαγγελματία» πολιτικού, που δυσκολεύει όσους ζητούν ετοιμότητα. Ο Παύλος Γερουλάνος έχει ενωτικό και σοβαρό προφίλ, χωρίς ωστόσο να έχει εκρήξεις ως τώρα στην παρουσία του, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία μοιράζεται τον δείκτη «πρωθυπουργησιμότητας» μαζί του και βασίζεται στην πολιτική της επάρκεια, βρίσκεται να απαντάει σε ερωτήσεις για την απουσία της από τα κομματικά πράγματα τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα θετικά και τα αρνητικά του καθενός εμφανίστηκαν στην τηλεμαχία – η διαχείρισή τους την τελευταία εβδομάδα θα είναι αυτή που στο τέλος θα καθορίσει και το τελικό δίδυμο. Το βασικό ερώτημα αφορά την ένταση της κόντρας μεταξύ των υποψηφίων, η οποία αυξήθηκε τις τελευταίες ώρες με κατηγορίες για υπόγειο πόλεμο στο Διαδίκτυο και επιθέσεις κάτω από τη μέση – γνωρίζοντας, ωστόσο, πως ένας από τους λόγους που η προσοχή έχει στραφεί πάνω τους είναι και η διαφορά που υπάρχει στο ύφος σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, πως στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν πότε να σταματούν.

Την τελευταία εβδομάδα, στη μάχη των εντυπώσεων μπαίνει και η Αθήνα, στην οποία θα γίνουν και οι τελευταίες μεγάλες ομιλίες: ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας θα μιλήσουν την Τετάρτη (ο πρώτος στην Παλαιά Βουλή, ο δεύτερος στο γήπεδο του Πανελληνίου), η Αννα Διαμαντοπούλου την Πέμπτη, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης την Παρασκευή, ένα 48ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Related posts

Αρνητικό σήμα από Ιερώνυμο για την τεκνοθεσία από ομοφύλους

admin

Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια χωρίς απόλυτη συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

admin

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Τι θα γίνει αν υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ

admin

Πάνος Καμμένος: Φωτογραφήθηκε αγκαλιά με τον Ευάγγελο Αποστολάκη

admin

Εκλογές: Παράλληλα σε Ελλάδα και Τουρκία – Θα γίνει πιο επικίνδυνος ο Ερντογάν μέχρι τις κάλπες;

admin

Ανδρουλάκης: Το ευχαριστώ στον Κώστα Σημίτη για την προσφορά του

admin

Πρόκληση Τατάρ: Η Κύπρος δεν θα γίνει ποτέ ελληνικό νησί – Είμαστε εδώ από το 1571

admin

Πλεύρης: 250 εκατ. ευρώ σε Κέντρα Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Σπίρτζης: Σε παραζάλη η ΝΔ για τα Τέμπη – Δεν αισθάνομαι ότι έχω ευθύνη, θα κριθώ από τη Δικαιοσύνη

admin