Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Η μάχη της ΕΚΤ με τον πληθωρισμό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη

Οι πιέσεις στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης μειώνονται, όπως αναμενόταν, ωστόσο η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι ισχυρή και οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα αβέβαιες, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο ο αγώνας της ΕΚΤ για συγκράτηση των τιμών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

“Δεν είναι τώρα η ώρα να αρχίσουμε να δηλώνουμε πώς νικήσαμε”, ανέφερε η Λαγκάρντ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί στις διαφορετικές δυνάμεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και να επικεντρωθούμε σταθερά στην εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών”, πρόσθεσε. 

Η Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων θα συνεχιστεί, αλλά η συνολική αύξηση των τιμών θα μπορούσε να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες. Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές επισκιάζονται από “σημαντική αβεβαιότητα”.

Τα υψηλά επιτόκια, η αδύναμη ανάπτυξη και κάποια χαλάρωση της αγοράς εργασίας θα βοηθήσουν την ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, ανέφερε η Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε εξάλλου ότι επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για “αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα” προκειμένου να οδηγήσουν τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο του 2%. 

Ανάφερε τέλος ότι οι νέες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ που θα δουν το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο, θα περιλαμβάνουν για πρώτη φορά στοιχεία και για το 2026, και σε αυτό το πλαίσιο θα είναι κρίσιμες. 


 

Related posts

Ο Σουνάκ επιδιώκει να περιορίσει τις τιμές των βασικών τροφίμων στον αγώνα κατά του πληθωρισμού

admin

Πακιστάν-Ιράν συμφώνησαν σε αποκλιμάκωση και αποκατάσταση των σχέσεών τους

admin

Χιλή: Έξι πρώην στρατιωτικοί καταδικάζονται για τη δολοφονία ισπανού διπλωμάτη την περίοδο της δικτατορίας

admin

Βόρεια Μακεδονία: “Μήνυμα” από ΕΕ να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της

admin

Ζελένσκι: Ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη

admin

Teneo, Capital Economics: Ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει πορεία, απίθανη η στροφή σε πιο ορθόδοξη πολιτική – Έρχονται νέες βουτιές στη λίρα

admin

Ρωσία: Παραμένει η απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ με τρένο

admin

Ρωσία και Ουκρανία ανακοίνωσαν ανταλλαγή περίπου 400 ομήρων

admin

Αεροδρόμιο Αμβούργου:Αίσιο τέλος στο περιστατικό ομηρείας

admin