Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις από Βρετανία κατά πλοίων που παραβιάζουν τους περιορισμούς στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Η Βρετανία επέβαλε σήμερα για πρώτη φορά κυρώσεις με στόχο πλοία του “σκιώδους στόλου” του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τα οποία όπως υποστηρίζει το Λονδίνο χρησιμοποιούνται για να παρακάμπτονται οι δυτικές κυρώσεις στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου.

Τα μέτρα αυτά, μέρος των 50 νέων κυρώσεων σε συντονισμό με τους εταίρους στην Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7), θέτουν επίσης στο στόχαστρο προμηθευτές πυρομαχικών, εργαλειομηχανών, μικροηλεκτρονικής και επιμελητείας στον στρατό της Ρωσίας, περιλαμβανομένων οντοτήτων που εδρεύουν στην Κίνα, στο Ισραήλ, στο Κιργιστάν και στην Τουρκία, ανέφερε η κυβέρνηση.

“Οι ενέργειες σήμερα περιλαμβάνουν τις πρώτες κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο πλοία στον σκιώδη στόλο του Πούτιν, που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία προκειμένου να παρακάμψει της κυρώσεις του ΗΒ και της G7 και να συνεχίσει ελεύθερη το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου”, ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

Η Βρετανία επέβαλε επίσης κυρώσεις στην κορυφαία χρηματοοικονομική πλατφόρμα, Moscow Exchange, λέγοντας πως εξασφάλισε κέρδη από το Κρεμλίνο ή υποστήριξε τη ρωσική εξουσία, “συνεχίζοντας την εργασία σε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας”.

Χθες, Τετάρτη, οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του ίδιου θεσμού προκάλεσαν άμεση αναστολή της διαπραγμάτευσης σε δολάρια και ευρώ στην κορυφαία χρηματοοικονομική πλατφόρμα της.

“Σήμερα, αυξάνουμε γι΄άλλη μια φορά την οικονομική πίεση μέσω κυρώσεων ώστε να πιεστεί η ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή της”, ανέφερε στην ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, που συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία.

“Ο Πούτιν πρέπει να χάσει, και το να αποκοπεί η ικανότητά του να χρηματοδοτεί μια παρατεταμένη σύγκρουση είναι απολύτως ζωτικής σημασίας”.

Καθώς η ετήσια σύνοδος κορυφής των χωρών της G7 ξεκινά τις εργασίες της, η Βρετανία δεσμεύθηκε επίσης να παράσχει διμερή βοήθεια ύψους 242 εκατομμυρίων στερλινών στην Ουκρανία ώστε να υποστηρίξει τις άμεσες ανθρωπιστικές και ενεργειακές ανάγκες της καθώς και τις ανάγκες σταθεροποίησής της.

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να ανακοινώσουν το περίγραμμα ενός πολυετούς δανείου με τη χρήση των κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια, το οποίο νομομαθείς θα οριστικοποιήσουν στη συνέχεια με σκοπό τη συγκέντρωση μετρητών μέχρι τα τέλη του έτους.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Mπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αποφύγουν τη χρεοκοπία

admin

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ καταδικάζει την “ειδεχθή” ρωσική πυραυλική επίθεση στο Τσερνίχιβ

admin

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν πυραύλους κατά πετρελαιοφόρων

admin

Δημοψήφισμα για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο Καζακστάν

admin

Ουκρανία: Για τη Γιορτή του Πατέρα ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τους “θαρραλέους” στρατιώτες

admin

Μπλίνκεν στη σύζυγο του Ναβάλνι: “Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τον θάνατο του”

admin

Μερίδιο 10% αποκτά η Saudi Aramco σε κινεζική εταιρεία πετροχημικών

admin

Το Μπακού κατηγορεί την ΕΕ για ανάμειξη στο δικαστικό σύστημα της χώρας

admin

ΥΠΕΞ Καναδά: Η Κίνα πρέπει να συμβάλλει στην ασφάλεια του διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας

admin