Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Κυβέρνηση και τραπεζίτες υπέρ της ενοποίησης των αγορών της ΕΕ

Την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών κεφαλαίου με στόχο την κοινή αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν κυρίως από την κλιματική αλλαγή πρότειναν από τον βήμα του συνεδρίου ως κοινή συνισταμένη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Στο πρώτο πάνελ που συμμετείχαν οι Χρήστος Μεγάλου, Αλέξης Πατέλης και συντόνιζε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου όπως και το τραπεζικό σύστημα. «Οι τράπεζες βρέθηκαν από το ναδίρ στο σήμερα όπου έχουν ισχυρή κερδοφορία, ικανοποιητική ρευστότητα, υγιής ισολογισμούς. Και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε την δουλειά μας που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση, μένουν όμως να γίνουν πολλά ακόμη».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και τόνισε την ανάγκη της ενίσχυσης των ξένων επενδύσεων, της τραπεζικής ενοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και της ενοποίησης των χρηματοοικονομικών αγορών επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση ανέφερε ότι το θέμα κυριαρχεί, αλλά δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος.

Παίρνοντας την σκυτάλη ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι στόχος εφεξής είναι να αναπτύξουμε και να αυξήσουμε το βάθος των capital markets. Αναφέρθηκε στα IPOS των ελληνικών επιχειρήσεων, τα οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό εργαλείο του πυλώνα προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

H ενέργεια

Βασικοί ομιλητές στο πάνελ με αντικείμενο την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και o CEO της Ηelleniq Εnergy, Ανδρέας Σιάμισιης.

Κοινός τόπος και των δύο στις τοποθετήσεις τους ήταν η ανάγκη ύπαρξης ενός ξεκάθαρου πλαισίου μετάβασης έτσι ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν την αρχή τη μέση και το τέλος του καθεστώτος λειτουργίας των μορφών της πράσινης ενέργειας.

«Οι επενδύσεις που χρειάζονται είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με ένα πλαίσιο το οποίο αλλάζει κάθε τρία με τέσσερα χρόνια και αυτό δυσχεραίνει τις επενδύσεις και κατά επέκταση το ρόλο των τραπεζών σε αυτές», τόνισε ο κ. Σιάμισιης. Και πρόσθεσε: «το ταξίδι προς την πράσινη μετάβαση είναι μεγάλο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ορυκτά είναι μέρος της λύσης. Η μετάβαση πρέπει να γίνει με έναν ρεαλιστικό τρόπο ώστε να μην ξεμείνουμε από ενέργεια».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ψάλτης ανέφερε «Δεν έχουμε ξεκάθαρο ευρωπαϊκό άξονα ως προς την πράσινη μετάβαση και κατ’ επέκταση ξεκάθαρο εθνικό σχέδιο και αν σε αυτό προστεθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουμε τον ορισμό της αβεβαιότητας. Κλείνοντας ο κ. Ψάλτης τόνισε την ανάγκη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας.

Related posts

Knot (ΕΚΤ): Υπεραισιόδοξες οι αγορές, κίνδυνος πιέσεων

admin

Πειραιώς: Σύσταση «buy» δίνει η Citi, στο 1,80 ευρώ η τιμή-στόχος

admin

Eurobank: Γιατί αναμένεται να φρενάρει η ελληνική οικονομία το 2024

admin

Credit Suisse: Εως και 150 παραιτήσεις εργαζομένων την ημέρα!

admin

Πού βαδίζουν τώρα οι ελληνικές τράπεζες

admin

ΤτΕ: Γιατί είναι αναγκαία συστημική λύση για «κόκκινα» δάνεια

admin

Γερμανία: Εφοδος σε 11 τράπεζες για φορολογική απάτη πελατών

admin

Πειραιώς: Στο “σφυρί” συμβάσεις Leasing 535 εκατ. ευρώ

admin

Αξιωματούχος ΕΚΤ: Οχι σε μείωση επιτοκίων πριν τον Ιούνη

admin