Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κρεσέντο» επενδύσεων σε 26 funds από την ΕΑΤΕ

«Γεμίζει» την δεξαμενή των διαθέσιμων κεφαλαίων στην Ελλάδα η ΕΑΤΕ με την συμμετοχή της σε δύο νέα fund με διαθέσιμα 75 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το Apeiron Ventures Fund των Δ. Καλαβρού και Ν. Αντωνίου με κεφάλαιο περίπου 25 εκατ .ευρώ και το IGrow Venture Capital Fund με 50 εκατ. ευρώ

Με άξονα την ενδυνάμωση της καινοτομίας και της τεχνολογίας στη χώρα, η ΕΑΤΕ επενδύει πλέον σε 26 funds ενώ στόχος της είναι να φτάσει τα 30 funds στα τέλη του πρώτου εξαμήνου και τα 35 στα τέλη του 2024 με κεφάλαια που θα ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

Τα 26 funds φτάνουν συνολικά τα 1,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 600 εκατ. ευρώ αποτελούν δεσμεύσεις (commitments) της ΕΑΤΕ, οι οποίες έχουν κινητοποιήσει πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 800 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύντομα αναμένεται στα funds, που είναι ενεργά με τη συνδρομή ΕΑΤΕ, να προστεθεί το EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη, που στοχεύει στα 250 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν το «φυτίλι» για τη χρηματοδότηση καινοτόμων startups, αλλά και ώριμων εταιρειών σε στάδιο growth.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΤΕ έχει πετύχει και σημαντικές συμφωνίες με διεθνείς οργανισμούς, όπως η στρατηγική συμφωνία συνεπενδύσεων 400 εκατ. ευρώ με τη Mubadala επί ελληνικού εδάφους, αλλά και η δέσμευση του κρατικού ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών του Αμπού Ντάμπι, ADQ, για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην εγχώρια οικονομία.

Το 24ο fund, που προστέθηκε στα funds, στα οποία συνεπενδύει η Τράπεζα, είναι το Environmental Technologies Fund 4 LP (ETF4), το οποίο δραστηριοποιείται στο window “SCALE UP”. Η ΕΑΤΕ συμμετέχει στο fund με 10 εκατ. ευρώ, ενώ στο ETF4 μετέχουν επίσης η γερμανική KfW Capital, η φιλανδική Tesi και το European Investment Fund (EIF).

Το Apeiron Ventures

Το 25ο fund στο οποίο συμμετέχει η ΕΑΤΕ είναι το “Apeiron Ventures”, με κεφάλαιο περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συστήνεται μέσω του προγράμματος “4IR”.

Σημειώνεται ότι μέσω του “4IR” έχουν ήδη συσταθεί άλλα τέσσερα funds: το “Marathon II” (ύψους 70 εκατ. ευρώ), το “Metavallon II” (22 εκατ. ευρώ), το “Forth-Tech” (25 εκατ. ευρώ) και το “Tecs Fund” (3 εκατ. ευρώ).

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων λογισμικού. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τεχνολογίες όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Τεχνολογίες Υλικών, Νανοτεχνολογίες κ.ά.

Tο “Apeiron Ventures” είναι το νέο fund του Δημήτρη Καλαβρού – Γουσίου του Velocity, partners και του Νίκου Αντωνίου του PJ Tech Catalyst Fund. Ήδη το fund, εδώ και ένα πεντάμηνο, εξετάζει υποψήφιες προς επένδυση επιχειρήσεις, έχοντας εντοπίσει έναν ικανό αριθμό αναδυόμενων και πολλά υποσχόμενων εταιρειών, ενώ έχει πλάνα για νέο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, τον οποίο τοποθετεί το 2025, με στόχο τα 35 εκατ. ευρώ.

Το Apeiron βολιδοσκοπεί Ελλάδα, Ευρώπη και ελληνική διασπορά, με την επενδυτική του προσοχή να έχει διπλή εστίαση: αφενός σε λογισμικό B2B και αφετέρου στην οικονομία της Γενιάς Ζ.

Το “IGrow Venture Capital Fund”

To 26ο fund είναι το “IGrow Venture Capital Fund”, με κεφάλαιο περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συστήνεται από το πρόγραμμα “InnovateNow”. Πρόκειται για το 3ο fund που δημιουργείται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, μετά το “Big Pi II” (ύψους 50 εκατ. ευρώ) και το “Uni.Fund II” (50 εκατ. ευρώ).

Το πρόγραμμα “InnovateNow” είχε ανακοινωθεί από την ΕΑΤΕ τον Απρίλιο του 2022, με στόχο να επενδυθούν 100 εκατ. ευρώ σε νέα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που θα στοχεύουν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, κινητοποιώντας τουλάχιστον άλλα τόσα ιδιωτικά κεφάλαια. Στόχος είναι η προσέλκυση διαχειριστών και ιδιωτών επενδυτών για την πραγματοποίηση επενδύσεων, αλλά και η τόνωση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) τεχνολογιών αιχμής.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν καινοτομικά χαρακτηριστικά και να δραστηριοποιούνται σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, όπως π.χ. της πληροφορικής, της βιοτεχνολογίας, της μικροηλεκτρονικής και να συνεισφέρουν στην παραγωγική διαδικασία μέσω ανάπτυξης Cyber-physical συστημάτων, IoT, On-demand availability of computer system resources, τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολογίας, genomics, cyberspace, big data analysis κ.ά.

Συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων

Σε μια «δυνατή» συνεργασία με στόχο την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην έρευνα και την καινοτομία ξεκινά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) με το νέο Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων που δημιουργείται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με στόχο την στήριξη νέων επιχειρήσεων.

Καταρχήν η ΕΑΤΕ θα μεταφέρει τεχνογνωσία στο νέο ταμείο και κατόπιν μέσα από στενή συνεργασία θα λειτουργούν συμπληρωματικά με στόχο την ενίσχυση επιχειρήσεων.

Το επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα λειτουργεί υπό τη “σκέπη” του Υπερταμείου, αναμένεται να δημιουργήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης κυρίως για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η σύσταση και η λειτουργία του θα είναι συμπληρωματική άλλων κρατικών ταμείων και θα έχει στόχο να κατευθύνει κεφάλαια σε επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται σε τομείς αιχμής και θα έχουν στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Ως “τομείς αιχμής” θεωρούνται το φάσμα των επιμέρους δραστηριοτήτων για την πράσινη μετάβαση, την κυκλική οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την μπλε οικονομία και υποδομές, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το νέο Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα, εκτός από απευθείας επενδύσεις, να προχωρά σε συμπληρωματικές επενδύσεις, συμπράττοντας με άλλα δημόσια εργαλεία/σχήματα, επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων/HDBI (πρώην ΤΑΝΕΟ), ή άλλα private equity funds και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, ή διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα Επενδύσεων και η EBRD.

EquiFund II

Παράλληλα ανακοινώθηκε η έναρξη της πρωτοβουλίας EquiFund II. Οι ελληνικές νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις στους τομείς των βιοεπιστημών, της υγείας και της βιωσιμότητας θα επωφεληθούν σημαντικά από τη νέα χρηματοδότηση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και θα έχει κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης δημιουργίας του EquiFund ΙΙ έγινε στις 14 Μαϊου από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Νίκο Παπαθανάση, το νέο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), Γιάννη Τσακίρη, και τη γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), Marjut Falkstedt.

Το νέο fund-of-funds, που αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου EquiFund, θα αξιοποιήσει πόρους ύψους 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ με στόχο να φέρει στην αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου των μοχλευμένων ιδιωτικών πόρων.

Σκοπός του Equifund II είναι να βοηθήσει εταιρείες που επικεντρώνονται στην καινοτομία και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους στοχευόμενους τομείς να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε κεφαλαιακή χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές και να αξιοποιήσουν το αναπτυξιακό δυναμικό τους.

Related posts

RWE και ΔΕΗ κατασκευάζουν νέα φωτοβολταϊκά ισχύος 280 MWp

admin

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ενεργοποίηση προγράμματος ανάπτυξης ιστιοπλοΐας για ΑμεΑ

admin

Εργο για τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας υλοποιεί η Witside

admin

SingularLogic: Σε χρόνο ρεκόρ η ενσωμάτωση των ψήφων

admin

Αποχωρεί από την Ρωσία η ασφαλιστική Generali

admin

Στρατηγική συνεργασία Sigfox Hellas και Vantage Towers Greece

admin

Mytilineοs: Πώς διαβάζουν οι αναλυτές αποτελέσματα και dual listing

admin

Lavipharm: Άντλησε €51,28 εκατ. στην ΑΜΚ

admin

Attica Bank: Η Βασιλική Σκούμπα εξελέγη νέο εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

admin