Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κράτησε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια η Fed – Βλέπει μία μείωση κατά 0,25% φέτος, 4 μειώσεις το 2025

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:34

Επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τις εκτιμήσεις της αγοράς η Federal Reserve, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο εύρος του 5,25%-5,50% όπου βρίσκονται από πέρυσι το καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε μέτρια μόνο πρόοδος στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της Fed, σύμφωνα με το διάγραμμα σημείων (dot plot), “βλέπουν” μόλις μία μείωση των επιτοκίων φέτος, δύο λιγότερες δηλαδή από όσες προέβλεπαν τον Μάρτιο και μία λιγότερη από τις δύο που προέβλεπε τις τελευταίες ημέρες η αγορά.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2025, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ότι το επιτόκιο θα έχει μειωθεί στο 4,1%, σύμφωνα με τη διάμεση τιμή των προβλέψεών τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερις μειώσεις κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έκαστη το επόμενο έτος.

Τον Μάιο, οπότε η Fed είχε δημοσιεύσει τις προηγούμενης τριμηνιαίες προβλέψεις της, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβλεπαν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων, κατά 0,25% έκαστη, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και άλλες τρεις το 2025, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο τέλος του επόμενου έτους στο εύρος του 3,75%-4,00%.

Ωστόσο, μια σειρά στοιχείων νωρίτερα φέτος που έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιο επίμονες από όσο αναμενόταν και η οικονομία πιο ανθεκτική στην περιοριστική πολιτική, ανάγκασε τους αξιωματούχους της Fed να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους, μεταθέτοντας για αργότερα τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Δεν είναι ωστόσο, σαφές εάν οι τρέχουσες προβλέψεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής έχουν λάβει υπόψη τα σημερινά ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό τον Μάιο, τα οποία έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος σε μηναία βάση, ενώ σε ετήσια βάση έτρεξε με ρυθμό 3,3%, ελαφρώς ασθενέστερο από το 3,4% του Απριλίου, ενώ αποκλιμάκωση κατέγραψε και ο δομικός δείκτης, που υποχώρησε στο 3,4% σε ετήσια βάση, από το 3,6% τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι η Fed έχει διατηρήσει το επίπεδο του επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού μίας ημέρας στο τρέχον εύρος του 5,25%-5,50% από τον Ιούλιο του 2023, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον υψηλό πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ταυτόχρονα σημαντική ζημιά στην αγορά εργασίας.

Η εξέλιξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει την επιφυλακτικότητα των αξιωματούχων της Fed σχετικά με το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τη μείωση του κόστους δανεισμού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή τέσσερα μέλη της επιτροπής χάραξης πολιτικής της Fed θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία μείωση των επιτοκίων της φέτος, από μόλις δύο πριν από τρεις μήνες.  Την ίδια στιγμή, επτά υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι κατάλληλη είναι μόνο μία μείωση των επιτοκίων έως το τέλος του έτους, έναντι οκτώ μελών που πιστεύουν ότι θα χρειαστούν δύο μειώσεις.

Ανεβάζουν τον πήχη για τον πληθωρισμό

Όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αναμένουν τώρα ότι θα τρέξει με ρυθμό 2,6% το δ’ τρίμηνο του 2024, βάσει της ετήσιας μεταβολή του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ήτοι με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό από το 2,4% που προέβλεπαν τον Μάρτιο, παρόλο που ανέμεναν ότι το κόστος δανεισμού θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) έτρεξε με ρυθμό 2,7% τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο. Ο δομικός PCE, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και τον τροφίμων και τον οποίο χρησιμοποιεί η Fed για τη μέτρηση των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, θα διαμορφωθεί στο 2,8% το δ’ τρίμηνο του έτους και στο 2,3% στο δ’ τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τις διάμεσες προβλέψεις, ήτοι υψηλότερα από ότι αναμενόταν τον Μάρτιο, οπότε οι διάμεσες προβλέψεις έδειχναν 2,6% για το δ’ τρίμηνο 2024 και 2,2% για το τέλος του 2025.

Οι προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed υποδηλώνουν ότι συνεχίζουν να αναμένουν ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, όπου ο πληθωρισμός μειώνεται και η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας, η οποία εκτιμούν ότι θα αυξηθεί από το 4% που είναι σήμερα στο 4,2% στο τέλος του 2025, οριακά υψηλότερα από το 4,1% που προέβλεπαν τον Μάριο.

Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν αμετάβλητες τις προβλέψεις τους στο 2,1% για το τρέχον έτος και στο 2% για το 2025.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αναθεώρησαν επίσης ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για το ουδέτερο επιτόκιο μακροπρόθεσμα -που ούτε επιβραδύνει ούτε τονώνει την οικονομία- στο 2,8% από 2,6% που το τοποθετούσαν τον Μάρτιο, κίνηση που υποδηλώνει ότι η Fed μπορεί να μην μειώσει τελικά τα επιτόκιά της τόσο όσο αναμενόταν μέχρι πρόσφατα. 

Related posts

Η Γερμανία αποκάλυψε τη στρατηγική της για μετάβαση σε ηλεκτροπαραγωγή με υδρογόνο

admin

Αυστρία: Η Βιένη αναστέλλει τη χρηματοδότηση της UNRWA

admin

Κυπριακό: Η απεσταλμένη του Οργανισμού επιστρέφει στην Κύπρο για συνέχιση των επαφών

admin

Ο Μπλίνκεν κατηγορεί το Ιράν ότι “υποστηρίζει” και “ενθαρρύνει” τις επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Bloomberg: Η J&J θα πληρώσει $700 εκατ. για τον διακανονισμό της έρευνας στο ταλκ

admin

Οι Χούθι λένε πως δεν επιδιώκουν διεύρυνση των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Κύπρος: 12ωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ν. Χριστοδουλίδη στο Τρόοδος

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό έξι μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο

admin

Συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν στην Τσεχία – Τι συζήτησαν

admin