Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμπάνιες με διαφορετική κατεύθυνση

Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν διακοπές, έχουν εκλογές – με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δραστηριότητα που έχουν ήδη αναπτύξει οι οκτώ υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, που συνεχίζουν το κυνήγι των υπογραφών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως πρόεδρος, έχει να αντιμετωπίσει και την επίθεση φιλίας από πλευράς του ομολόγου του στον ΣΥΡΙΖΑ – με τη Χαριλάου Τρικούπη να υπενθυμίζει τόσο την έμφαση που ο ίδιος ο Ανδρουλάκης, ως ευρωβουλευτής, σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Κύπρο, αλλά και την πρωτοβουλία του, πριν από περίπου δέκα χρόνια, μαζί με κύπριους συναδέλφους του, να «περάσουν» ψήφισμα στο Στρασβούργο για το θέμα των αγνοουμένων.

Στην κούρσα για την ηγεσία, ο Ανδρουλάκης έχει τοποθετηθεί υπέρ της αυτονομίας του κόμματος («παρέλαβα κόμμα, δεν θα παραδώσω συνιστώσα»), αλλά προανήγγειλε στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και μετεκλογικό συνέδριο με προσκλητήριο σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται και ο τρόπος που θα επιλέξει να χειριστεί αυτό το «άνοιγμα»:«Αγαπητέ Στέφανε, (…) οι Ελληνες και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τόσο σημαντικά εθνικά θέματα», απάντησε στον Κασσελάκη.

Την ίδια στιγμή, οι συνυποψήφιοί του διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα της υποψηφιότητάς τους: «Δεν είμαστε πολιτικό σουπερμάρκετ να χωράνε οι πάντες και τα πάντα. Εχουμε ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα, που δεν συμβιβάζεται, δεν συνθηκολογεί και δεν υποχωρεί» ανέφερε ο Χάρης Δούκας («Μακεδονία»), ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» μίλησε για άνοιγμα του κόμματος που αφορά τους πολίτες «και θα γίνει αμφίπλευρα προς κάθε κατεύθυνση». Σύμφωνα με τον Παύλο Γερουλάνο «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβάται τίποτα από τον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων, ειδικά στη βάση, στην κοινωνία», ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε («Καρφί») πως είναι ο μόνος που μιλάει «για μια μεγάλη παράταξη που θα είναι κόμμα εξουσίας και θα εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση». Σε άλλο μήκος κύματος, η Νάντια Γιαννακοπούλου σημείωσε (Kontra) πως «η όλη συζήτηση που γίνεται για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ (…) η συζήτηση για την Κεντροαριστερά είναι γενικόλογη, αφηρημένη, σχεδόν απολίτικη, μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες».

Το θέμα της πολιτικής κατεύθυνσης και η τακτική για τις συνεργασίες αναμένεται να κυριαρχήσει και αργότερα μέσα στην κούρσα, η πρώτη κομβική στιγμή της οποίας είναι η 9η Σεπτεμβρίου, όταν και η αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) θα ανακηρύξει ποιοι υποψήφιοι θα είναι εκείνοι που τελικά θα φτάσουν μέχρι την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου. Επισήμως ως τότε έχουμε απλώς πρόθεση υποψηφιοτήτων, ενώ σε νεότερη συνεδρίαση θα καθοριστούν και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες, όπως η πρόταση της Διαμαντοπούλου για δικηγόρους-αντιπροσώπους (που εφαρμόστηκε, όπου ήταν δυνατόν, και το 2021).

Related posts

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν συναγερμό και στην Αθήνα

admin

Επιμένει η Ελλάδα για την αποφυλάκιση Μπελέρη – Κοκαβέση

admin

Πόρισμα χωρίς φως για τη διαρροή των στοιχείων αποδήμων

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρνητικός στο τεστ κοροναϊού

admin

«Να αλλάξεις την Ελλάδα» – Η περιοδεία Κασσελάκη στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης

admin

Βούτσης: Στο ΓΝΑ με κολπική μαρμαρυγή

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον»

admin

Τσακαλώτος κατά Μητσοτάκη για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δεν εμφανίζεται όσο διαρκεί η κρίση

admin

Συρίγος: «Στόχος της Τουρκίας είναι να μας σύρει σε μια διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης»

admin