Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και η Αθήνα αμφισβητεί τα αποτελέσματα της αλβανικής απογραφής

Ερωτήματα και διαμαρτυρίες προκάλεσε η ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία. Διότι έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και στην ελληνική ομογενειακή κοινότητα της Αλβανίας, που καταγγέλλει, ούτε λίγο ούτε πολύ, «μαγείρεμα» των στοιχείων που αφορούν τους έλληνες ομογενείς και ορθόδοξους κατοίκους, με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει ότι «έλαβε γνώση» και να διατυπώνει κι αυτός επιφυλάξεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα απογραφή, τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας ανέρχονται στα 23.485, αριθμός μικρότερος κατά 758 από την απογραφή του 2011. Ενώ, στα στοιχεία των θρησκευτικών κοινοτήτων, η απογραφή μετράει τους ορθόδοξους της Αλβανίας στους 173.654, μειωμένους κατά 15.347 από το 2011. Γιατί όμως είναι αξιοσημείωτη η σύγκριση με το 2011; Διότι σε εκείνη την απογραφή τα όργανα της ελληνικής μειονότητας είχαν αποφασίσει να μη λάβουν μέρος οι ομογενείς, αντιδρώντας σε απόφαση για επιβολή προστίμου σε όσους δήλωναν ελληνική εθνικότητα ενώ ήταν εγγεγραμμένοι ως Αλβανοί στα ληξιαρχεία. Αντίθετα, στην απογραφή που διεξήχθη πέρυσι κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες για να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων της Δρόπολης, της Φοινίκης και της Χειμάρρας. Αρα, σύμφωνα πάντοτε με όσα υποστηρίζουν οι ομογενειακές οργανώσεις, οι αριθμοί «δεν βγαίνουν». Και αποτελούν ένα ακόμα επεισόδιο στη συντονισμένη, κατά την άποψή τους, επίθεση της κυβέρνησης του Εντι Ράμα.

Κύμα φυγής

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο πάντως της ίδιας υπόθεσης είναι ότι και στα αλβανικά ΜΜΕ έχουν διατυπωθεί απορίες για την πιστότητα των αποτελεσμάτων της απογραφής των μόνιμων κατοίκων, με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια επικρατεί η εκτίμηση ότι υπάρχει μεγάλο κύμα φυγής από τη χώρα. Εξαιτίας της φυγής αυτής μάλιστα, ξεκίνησε πρόσφατα ο Ράμα τη γνωστή περιοδεία του με εκκλήσεις για επιστροφή στη χώρα προς αλβανούς αποδήμους. Στο πλαίσιο της οποίας είχε κάνει προ μηνός κι εκείνη τη φιέστα στην Αθήνα.

Σε κοινή γραμμή Αθήνα και Βιέννη

Το μεταναστευτικό ήταν βασικό θέμα της χθεσινής συνάντησης του Γεραπετρίτη με τον αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Η Αυστρία θυμίζω άλλωστε ότι είναι από τους «σκληρούς» της Ευρώπης στο ζήτημα, διαμαρτυρόμενη ειδικά για τις λεγόμενες «δευτερογενείς ροές» μεταναστών από άλλες χώρες της ΕΕ, και πιέζει ιδιαίτερα για τη μείωση των εισόδων μεταναστών και τη φύλαξη των συνόρων στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως η Ελλάδα. Για να πάρετε μια γεύση της χθεσινής ατζέντας, σημειώνω ότι η Αθήνα και η Βιέννη συνυπέγραψαν πρόσφατα μια πρόταση που θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη Κομισιόν, για να αυξηθούν οι συμφωνίες περιορισμού της μετανάστευσης με τρίτες χώρες που βρίσκονται κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών, αλλά και για την αποστολή αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες, ώστε το αίτημά τους να μπορεί να μελετηθεί εκεί (στο πρότυπο της συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρουάντα). Μια μέθοδος «outsourcing» της διαχείρισης ασύλου, δηλαδή.

Ο δορυφόρος του «Πενταγώνου»

Μέρος της Ατζέντας 2030 για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η αναβάθμιση των ψηφιακών μέσων τους. Εξού και η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας του Νίκου Δένδια με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Κώστα Κυρανάκη, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτριου Χούπη και του ΓΓ Αντώνη Οικονόμου. Επικεντρώθηκαν σε θέματα δορυφορικών επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων και, συγκεκριμένα, στην απόκτηση ενός δορυφόρου. Θυμίζω ότι ο στρατηγός Χούπης έχει διατελέσει στο παρελθόν  διοικητής Μονάδος Ηλεκτρονικού Πολέμου, Επικοινωνιών και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και διευθυντής των σχετικών υπηρεσιών του ΓΕΕΘΑ.

Ο παιδονόμος Τασούλας

Ο Κώστας Τασούλας πήρε το «όπλο» του. Που, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο Κανονισμός της Βουλής και η πρόθεσή του να βάλει μια τάξη, καθώς έχουν αρχίσει να μαζεύονται αρκετά περιστατικά βουλευτών που… εξοκέλλουν συμπεριφορικά. Χθες, αφού ανακοίνωσε τα πειθαρχικά μέτρα που επέβαλε στον Λευτέρη Αυγενάκη και τη Θεανώ Φωτίου, βρήκε την ευκαιρία να πάρει τον λόγο στην Ολομέλεια, για να προειδοποιήσει ότι «δεν αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου ή τον ρόλο του προεδρείου ως ρόλο σε επίπεδο παιδονόμων ή κάποιου ο οποίος παρακολουθεί την ιδιωτική ζωή των πολιτικών. Αλλά η στοιχειώδης τήρηση του κανόνα της προάσπισης του κύρους του Κοινοβουλίου, του κύρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας και άρα της λαϊκής κυριαρχίας, η οποία μας έστειλε εδώ, είναι χρέος όλων μας και οφείλω στοιχειωδώς να το υπερασπιστώ».

Related posts

Οταν έδινα Εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο – Τι λένε οκτώ γνωστοί πολιτικοί

admin

Στην πόρτα της Ευρώπης χωρίς δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα για ένταξη

admin

Η θερμή χειραψία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον σύζυγο της Φώφης Γεννηματά

admin

Το παρασκήνιο της «αποπομπής» των τριών – Πώς και γιατί το Μαξίμου θέλει να κλείσει το θέμα των mail στους απόδημους

admin

Κουτσούμπας για 25η Μαρτίου: Το μήνυμα είναι ένα, απεμπλοκή από πολέμους, αλληλεγγύη στους λαούς

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή κατά Κασσελάκη από 87 βουλευτές και στελέχη – Ποιοι είναι

admin

Θεοδωρικάκος: «Περιμένω από τους πρυτάνεις να τηρήσουν τους νόμους»

admin

Εχασαν όλοι στο ίδιο συνέδριο

admin

Χαρίτσης από Λασίθι: Στα πρόθυρα της διάλυσης το ΕΣΥ με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

admin