Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Υπουργικό Συμβούλιο: Ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας θα αποφασίσουν την απάντηση στην επίθεση της Χεζμπολάχ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:45

Ολοκληρώθηκε μετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες η  συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ που συγκλήθηκε εκτάκτως για να αποφασίσει την απάντηση του Ισράηλ μετά την επίθεση της Χεζμπολά με ρουκέτα το απόγευμα του Σαββάτου στα συριακά υψίπεδα του Γκολάν προκαλώντας το θάνατο 12 παιδιών και νέων ηλικίας 10 ως 20 ετών.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να αποφασίσουν για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα της απάντησης του Ισραήλ στη χθεσινή φονική επίθεση με ρουκέτες στο Γκολάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Νετανιάχου.





 

The meeting of the Security Cabinet has concluded. The members of the Cabinet authorized the Prime Minister and the Defense Minister to decide on the manner and timing of the response against the Hezbollah terrorist organization.

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) July 28, 2024

Μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν κάποια μέλη του συμβουλίου για τον “επιπόλαιο τρόπο” με τον οποίο εγκρίθηκε το χτύπημα στην Υεμένη την περασμένη εβδομάδα, στη σημερινή συνεδρίαση, δόθηκε αρκετός χρόνος σε κάθε υπουργό για να μιλήσει, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ απείχαν από την ψηφοφορία.

Στο υπουργικό συζητήθηκε και το θέμα των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους. Θα προγραμματιστεί και νέα συνάντηση προκειμένου το υπουργικό να επικεντρωθεί στα επόμενα βήματα ως προς αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα.

“Καθησυχαστικά” μηνύματα για περιορισμένα αντίποινα

Οι Times of Israel μεταφέρουν εξάλλου δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ σύμφωνα με τις οποίες η Βηρυτός έχει λάβει “καθησυχαστικά” μηνύματα από τρίτες χώρες ότι τα αντίποινα του Ισραήλ για τη χθεσινή φονική επίθεση θα είναι “περιορισμένα”, όπως και η επακόλουθη απάντηση της Χεζμπολάχ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να αποσυρθεί πέρα ​​από τον ποταμό Λιτάνι – που εκτείνεται περίπου 29 χιλιόμετρα (18 μίλια) βόρεια των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου – εάν το Ισραήλ σταματήσει τις “παραβιάσεις” του.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί 

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σειρά βομβαρδισμών στοχοποιώντας θέσεις της Χεζμπολά στον Λίβανο, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί το ισραηλινό επιτελείο.

Τα στρατιωτικά αεροσκάφη “έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων” —θέσεων της Χεζμπολά— τόσο “βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου”, όσο και “στον νότιο Λίβανο”, ανέφερε η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ανάμεσά τους “αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Μέχρι το απόγευμα υπήρχαν πληροφορίες για ζημιές αλλά όχι για θύματα. 

Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας που έπληξε γήπεδο σε κοινότητα των Δρούζων στα προσαρτημένα στο Ισραήλ συριακά υψίπεδα του Γκολάν χθες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 παιδιά και νέοι ηλικίας 10 ως 20 ετών.

Οι αρχές του Ισραήλ κατήγγειλαν πως την επίθεση διέπραξε η Χεζμπολά και διεμήνυσαν πως το λιβανικό κίνημα θα “πληρώσει ακριβά”. Η Χεζμπολά διέψευσε ωστόσο με ανακοίνωσή της πως επρόκειτο για δική της ενέργεια.

Η επίθεση στο γήπεδο των Δρούζων

Η επίθεση στο γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης Μάτζαλ Σαμς ήταν η πιο πολύνεκρη στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Χεζμπολά Μοχάμεντ Αφίφ αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση και το BBC προσπαθεί να επαληθεύσει πληροφορίες που αναφέρουν ότι η οργάνωση δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης.

Το Μάτζαλ Σαμς είναι μία από τις τέσσερις κοινότητες στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου ζουν περίπου 25.000 μέλη της αραβόφωνης θρησκευτικής και εθνικής ομάδας των Δρούζων.

Ωστόσο είναι γεγονός ανέφερε το BBC ότι το περασμένο διάστημα η Χεζμπολά είχε πραγματοποιήσει άλλες τέσσερις επιθέσεις στη συγκεκριμένη περιοχή για τις οποίες είχε αναλάβει την ευθύνη. Η μία εξ αυτών είχε στόχο μια στρατιωτική βάση στις πλαγιές του όρους Χερμόν, που απέχει 3 χιλιόμετρα από το γήπεδο ποδοσφαίρου.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι, ο οποίος επισκέφτηκε τον τόπο της επίθεσης, κατηγόρησε τη Χεζμπολά ότι “λέει ψέματα αρνούμενη την ευθύνη για το περιστατικό” και πρόσθεσε ότι ο πύραυλος ήταν ιρανικής κατασκευής Falaq-1 “αποκλειστικά της Χεζμπολά”. “Το μυαλό μας είναι πεντακάθαρο. Η Χεζμπολά είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία αθώων παιδιών”, είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ετοιμάζει την αντεπίθεσή του. 

ΗΠΑ: Η Χεζμπολάχ υπεύθυνη, εργαζόμαστε για διπλωματική λύση

Οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνη την, υποστηριζόμενη από το Ιράν, λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ για την επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Κυριακή.

“Αυτή η επίθεση διεξήχθη από τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Ήταν ο πύραυλός τους και εκτοξεύτηκε από μια περιοχή που ελέγχουν”, ανέφερε σε δήλωση η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αντριέν Γουάτσον, προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με Ισραηλινούς και Λιβανέζους αξιωματούχους, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται επίσης για μια διπλωματική λύση… που θα τερματίσει όλες τις επιθέσεις μια για πάντα και θα επιτρέψει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους”, είπε.

Related posts

Το Παρίσι δεν συμφωνεί με τη δημιουργία στο Τόκιο ενός Γραφείου Συνδέσμου του ΝΑΤΟ με την Ιαπωνία

admin

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ανεξαρτητοποιείται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι ημιαγωγοί ή οι πρώτες ύλες

admin

Villeroy (ΕΚΤ): Εκτός απροόπτου, δεν θα αυξήσουμε άλλο τα επιτόκια

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η αναπτυξιακή βοήθεια στον Νίγηρα, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ

admin

Η Ναβάλναγια απαιτεί να απελευθερωθεί η σορός του Ναβάλνι – “Η χριστιανική πίστη του Πούτιν είναι ψεύτικη”

admin

ΗΠΑ: Έξι νεκροί έπειτα από σφοδρές καταιγίδες στο Τενεσί

admin

Η Ρωσία αποφασίζει για αναστολή της συμμετοχής της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ

admin

Η στρατιωτική άσκηση Αρμενίας-ΗΠΑ ξεκίνησε κοντά στο Γερεβάν

admin

ΗΠΑ: Ο γιος του Μπάιντεν, Χάντερ, διώκεται για παράνομη οπλοκατοχή

admin