Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: “Εμφύλιος” στον κυβερνητικό συνασπισμό – Ο ακροδεξιός Μπεν Γκβίρ ζητεί απόλυση του υπ. Άμυνας Γκάλαντ

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, αφότου οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσαν μια σειρά από διορισμούς ανώτερων στελεχών – συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του απερχόμενου αρχηγού στρατιωτικών πληροφοριών υποστρατήγου Αχαρόν Χαλίβα, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω του ρόλου του στις αποτυχίες που οδήγησαν στην αιματηρή επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς στο εβραϊκό κράτος στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Γκάλαντ ήταν ένας από τους υπεύθυνους για τη λανθασμένη αντίληψη της κυβέρνησης για την ασφάλεια πριν από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε ο Μπεν Γκβιρ, υποστηρίζοντας ότι “δεν έχει νομιμοποίηση να εγκρίνει τους διορισμούς στρατηγών και να σχεδιάζει το επόμενο γενικό επιτελείο του IDF”.

“Αυτό δεν έχει να κάνει με την ταυτότητα των διοριζόμενων αξιωματικών, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι πολύ άξιοι, αλλά με την ίδια την απόφαση του Γκάλαντ να συνεχίσει σαν να μην είχε συμβεί η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της χώρας υπό την ευθύνη του ως Υπουργού Άμυνας”. Ο Μπεν Γκβιρ κατέλεξε ότι ο Γκάλαντ “δεν διαθέτει τα προσόντα να συνεχίσει να υπηρετεί ως υπουργός Άμυνας”.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι απέλυσε τον Γκάλαντ τον περασμένο Μάρτιο λόγω της κριτικής του για το σχέδιο μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης της κυβέρνησης – πριν αλλάξει ρότα και τον κρατήσει στη θέση του δύο εβδομάδες αργότερα.

Ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς επέκρινε κι εκείνος τους διορισμούς, λέγοντας ότι “ανεξάρτητα από την ταυτότητα των αξιωματικών, οι διορισμοί των στρατηγών των IDF που θα ηγηθούν της διόρθωσης του στρατού μετά τις αποτυχίες, δεν μπορούν να γίνουν από τον αρχηγό του επιτελείου η υπογραφή του οποίου βρίσκεται κάτω από τις στρατιωτικές αποτυχίες”.

“Δεν είναι θεμιτό. Δεν διορθώνονται έτσι τα πράγματα. Δεν αποκαθίσταται έτσι η εμπιστοσύνη”, κατέληξε.

Related posts

Η Βουλγαρία αίρει την απαγόρευσή της για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών

admin

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 325 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς όμως πυραύλους ATACMS

admin

Γερμανία: Επιδότηση 4 δισ. ευρω στους ημιαγωγούς

admin

Η Maersk αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση των πλοίων της από την Ερυθρά Θάλασσα

admin

Singapore Airlines: Κέρδη-ρεκόρ στην 76χρονη ιστορία της για το έτος που τελείωσε τον Μάρτιο

admin

Ιταλία: Ψηφίζουν σήμερα οι κάτοικοι 595 δήμων της Ιταλίας, αναμένεται αύξηση της αποχής

admin

Γκάφα (;) από τον υποψήφιο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη: Είπε ότι οι νεκροί από τους σεισμούς είναι 130.000

admin

Ο ΟΗΕ ζήτησε πρόσβαση στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους της Γάζας

admin

Το Οικονομικό Φόρουμ του Πούτιν αναδεικνύει την απομόνωση της Ρωσίας

admin