Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Οι εργοδότες προχωρούν στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση μισθών (5,10%) εδώ και 33 χρόνια

Οι ιαπωνικές εταιρείες συμφώνησαν να αυξήσουν τη μηνιαία αμοιβή των εργαζομένων τους κατά 5,10% κατά μέσο όρο φέτος, στη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 33 ετών, δήλωσε την Τετάρτη η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, Rengo, μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς της μεταξύ των επιχειρήσεων που διενεργήθηκε από τον Μάρτιο.

Η έκβαση του “shunto”, που κυριολεκτικά σημαίνει “ανοιξιάτικη εργατική επίθεση”, θεωρείται κλειδί για την Ιαπωνία ώστε να επιτύχει έναν θετικό κύκλο οικονομικής ανάκαμψης που να καθοδηγείται από το καλύτερο εισόδημα και την κατανάλωση των νοικοκυριών, αντισταθμίζοντας το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Η επίτευξη θετικής και αυτοσυντηρούμενης ανάπτυξης θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βάλουν αποφασιστικό τέλος στον αποπληθωρισμό και να φέρει την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) πιο κοντά σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ως μέρος των προσπαθειών της για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Στα μέσα Μαρτίου, μεγάλες εταιρείες προχώρησαν σε αρχικό γύρο ανακοίνωσης ότι η αύξηση των μισθών είχε επιταχυνθεί στο 5,28% – η μεγαλύτερη των τελευταίων 33 ετών. Στη συνέχεια, η BoJ έλαβε την απόφαση-ορόσημο να τερματίσει την πολιτική ελέγχου των αρνητικών επιτοκίων και της καμπύλης αποδόσεων των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

Καθώς η αύξηση των μισθών των μεγάλων εταιρειών έχει οριστικοποιηθεί, η προσοχή έχει πλέον μετατοπιστεί στο κατά πόσον οι αυξήσεις στους μισθούς μπορεί να εξαπλωθούν στις μικρές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να μετακυλίσουν το κόστος προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους.

Ενώ η ωριαία αμοιβή των εργαζομένων με μερική απασχόληση αυξάνεται γρήγορα, δεδομένης της ανάγκης της εταιρικής Ιαπωνίας να δελεάσει νέους και ικανούς εργαζομένους ώστε να αντιμετωπίσουν μια χρόνια κρίση εργασίας, τα εισοδηματικά κενά παραμένουν μεγάλα.

Ως μέρος των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του κενού, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα έχει δεσμευτεί να αυξήσει την ελάχιστη ωριαία αμοιβή στα 1.500 γιεν (9,27 $) από περίπου 1.000 γιεν κατά μέσο όρο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Related posts

Βρετανία: Η χώρα κατέγραψε την θερμότερη ημέρα από την αρχή του χρόνου

admin

ΗΠΑ προς Λίβανο: Ο λαός σας θα επηρεαστεί εάν εμπλακείτε στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ουάσινγκτον “αποδοκιμάζει” την ισραηλινή επίθεση σε κέντρο εκπαίδευσης του ΟΗΕ στη Γάζα

admin

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πέντε πεζοναυτών σε συντριβή ελικοπτέρου κοντά στο Σαν Ντιέγκο

admin

Στενότερη συνεργασία στην άμυνα ζήτησε ο Ερντογάν από τον Σταϊνμάγερ – Ανέβηκαν οι τόνοι για τη Γάζα

admin

ΗΠΑ: Ο “σαμάνος του QAnon” σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές

admin

Αρχηγός Χαμάς: “Αυταπάτη” η όποια προσπάθεια επίλυσης του Παλαιστινιακού χωρίς τη Χαμάς

admin

ΗΠΑ: Η διάσωση της Ουκρανίας απαιτεί οι Δημοκρατικοί να στηρίξουν έναν υπερσυντηρητικό Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής

admin

Καναδάς: Παιδί πέθανε από ιλαρά στο Οντάριο, για πρώτη φορά από το 2013

admin