Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Sparkle εγκαθιστά το καλωδικό σύστημα BlueMed στα Χανιά

Η Sparkle, ο μεγαλύτερος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, ανακοίνωσε την προσαιγιάλωση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος BlueMed στα Χανιά.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Πρέσβη της Ιταλίας Paolo Cuculi, συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Alessandro Pansa, Πρόεδρος της Sparkle, Enrico Bagnasco, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle, Daniele Mancuso, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle Greece, Νίκος Κωνσταντινίδης, Επικεφαλής του Open Hub της Sparkle, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και δημοσιογράφοι. Την παρουσίαση και την συζήτηση συντόνισε η Στέλλα Τσιτσούλα, Σύμβουλος Επικοινωνίας ΤΠΕ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της RED.comm.

Το BlueMed είναι το νέο καλώδιο της Sparkle, που συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Το καλώδιο εντάσσεται στο ευρύτερο σύστημα Blue & Raman Submarine Cable Systems, το οποίο κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη Google και άλλους παρόχους, που δραστηριοποιούνται από τη Μέση Ανατολή έως τη Βομβάη της Ινδίας.

Με τέσσερα ζεύγη οπτικών ινών και δυνατότητα μετάδοσης άνω των 25 Tbps (Terabits/sec) ανά ζεύγος, το BlueMed θα προσφέρει συνδέσεις Internet με υψηλές ταχύτητες και λύσεις συνδεσιμότητας υψηλής απόδοσης, σε Internet Service Providers, παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παρόχους περιεχομένου, επιχειρήσεις και ιδρύματα, υποστηρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας και ενισχύοντας την ψηφιακή εξέλιξη των διασυνδεδεμένων χωρών.

Η πόντιση ξεκίνησε το 2023 στην Τυρρηνική Θάλασσα, από τη Γένοβα έως το Παλέρμο, με διακλαδώσεις στη Μασσαλία και τη Μπαστιά (Κορσική), το Golfo Aranci (Σαρδηνία) και την Πομέτζια (Ρώμη). Από το Παλέρμο, το καλώδιο διέσχισε το στενό της Μεσσήνης για να φτάσει στην Κρήτη από όπου θα συνεχίσει με περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, μέχρι και την Άκαμπα της Ιορδανίας. Τα χερσαία τμήματα της Τυρρηνίας και της Μέσης Ανατολής βρίσκονται ήδη σε πλήρη λειτουργία, ενώ περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, καθώς και η πλήρης λειτουργία του τμήματος από τη Γένοβα στην Άκαμπα, αναμένονται εντός του έτους.

Στην Κρήτη, το καλώδιο BlueMed καταλήγει στο Data Center της Sparkle στα Χανιά, έναν σταθμό προσαιγιάλωσης που διασυνδέεται με τα χερσαία δίκτυα του νησιού και το δίκτυο MedNautilus της Sparkle, το οποίο εκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία. Η Sparkle επενδύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κόμβου για να φιλοξενήσει επιπλέον έργα υποβρυχίων καλωδίων, συμπεριλαμβανομένου του GreenMed που θα διασχίζει την Αδριατική διασυνδέοντας την Ιταλία με την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, στοχεύοντας έτσι στη δημιουργία μιας εναλλακτικής διαδρομής low latency (χαμηλής καθυστέρησης) μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Paolo Cuculi, Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, σχολίασε: «Η άφιξη στην Ελλάδα του υποβρυχίου καλωδίου BlueMed αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες βήμα στη διαδικασία ψηφιακής συνδεσιμότητας μεταξύ της Ιταλίας και των εταίρων της στη Λεκάνη της Μεσογείου, με την Κρήτη ως σημαντικό στρατηγικό κόμβο. Η Sparkle επιβεβαιώνει την αριστεία της και τη φήμη της ως κορυφαίος παγκόσμιος παίκτης στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης, η οποία θεωρείται θεμελιώδους σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δύο χωρών μας».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη συνδεσιμότητα και υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο, τοποθετώντας τη χώρα μας στην καρδιά μιας ψηφιακής διαδρομής που γεφυρώνει την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Είναι μια υποδομή κρίσιμης σημασίας, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τη χωρητικότητα και την ανθεκτικότητα της κίνησης ψηφιακών δεδομένων, ενώ συγχρόνως υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στο στόχο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προηγμένες υποδομές, όπως το BlueMed θα υποστηρίξουν επίσης άλλες σημαντικές εξελίξεις, όπως ο Υπερυπολογιστής “Δαίδαλος” που προάγει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της υπολογιστικής καινοτομίας και της έρευνας, υποστηρίζοντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data. Η προσαιγιάλωση του καλωδίου BlueMed, αντικατοπτρίζει όλα όσα μπορούμε να επιτύχουμε, όταν δεσμευόμαστε από κοινού για ένα σημαντικό σκοπό».

«Με την εγκατάσταση του BlueMed στην Κρήτη, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας ψηφιακής διαδρομής για την κίνηση του Internet μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας», δήλωσε ο Enrico Bagnasco, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle. «Μετά από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας στη χώρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα διαθέτει τις δεξιότητες και την τεχνολογία που απαιτούνται για να αποτελέσει έναν νέο κόμβο Internet στη Μεσόγειο. Αυτός ο ρόλος της πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον, χάρη στην διέλευση νέων υποβρύχιων καλωδίων από την χώρα».

«Με το BlueMed, ενισχύουμε τη μακροχρόνια παρουσία μας στην Ελλάδα και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να επενδύσουμε στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού οικοσυστήματος με ολοένα και μεγαλύτερη διασύνδεση με τον κόσμο», πρόσθεσε ο Daniele Mancuso, Chief Marketing & Product Management της Sparkle και Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle Greece. «Διαθέτοντας τέσσερα Data Centers στη χώρα και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ψηφιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων λύσεων IoT και δικτύων, διασφαλίζουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις και θεσμούς, αποτελεσματική επικοινωνία τόσο εντός της έδρας τους όσο και με τα εξωτερικά τους οικοσυστήματα».

Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους και παρατέθηκε γεύμα στον κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας.

Related posts

Επαφές Mevaco με διεθνείς «παίκτες» αμυντικού εξοπλισμού

admin

Συνεργασία του WSPC με το Wine Scholar Guild

admin

Τα πολυκαταστήματα attica στο πρόγραμμα Miles+Bonus της Aegean

admin

Ηρακλής: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Λαρσινός

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο ισολογισμός και η επόμενη ημέρα χωρίς την Ακτωρ

admin

Στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα συμμετάσχει η EY

admin

Αραβικά κεφάλαια επενδύουν στο Nammos

admin

Nova: Σύμβαση για πληροφοριακό σύστημα καταγραφής των επιπέδων CO2

admin

Thanos Hotels & Resorts: Οι Κύπριοι που θέλουν 10 ξενοδοχεία στην Ελλάδα

admin