Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα της (φορολογικής) κρίσης για τον Γιάννη Λαβράνο

Εφτασε η ώρα της κρίσης για τον γνωστό και μη εξαιρετέο επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο. Οχι για τις υποκλοπές και το παράνομο λογισμικό Predator – η δίκη αναμένεται για τον Νοέμβριο – αλλά για τις φορολογικές υποθέσεις του που ελέγχονται εδώ και αρκετά χρόνια από τις Αρχές. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις υποθέσεις έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων τεράστιας αξίας στο διάστημα 2013-2023 από τρεις εταιρείες του, την Ελέκτρουμ Τεκνόλοτζις, την Ιονική Τεχνολογική και την Krikel.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και στις τρεις διαφορετικές υποθέσεις έχουν ξεπεραστεί κάποια αρχικά εμπόδια, έχουν βγει παλιά πορίσματα και στοιχεία από τα συρτάρια και έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι έλεγχοι. Ειδικότερα, για την Ελέκτρουμ Τεκνόλοτζις ο έλεγχος αφορούσε τη διετία 2013-2015 και έχει ολοκληρωθεί από την ΥΕΔΔΕ Αττικής οριστικά. Παρομοίως, έπειτα από δυσκολίες, έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος για τα εικονικά τιμολόγια που φέρεται ότι εξέδωσε η Ιονική Τεχνολογική το διάστημα 2018-2021. Ενώ για την τελευταία χρονολογικά, την Krikel, το προσωρινό φύλλο ελέγχου εστάλη στους κατά τον νόμο υπεύθυνους της εταιρείας στις 2 Σεπτεμβρίου. Σύντομα, λοιπόν, φαίνεται πως θα χτυπήσουν την πόρτα του Γιάννη Λαβράνου και η Εφορία και τα δικαστήρια. Δεδομένου ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για φοροδιαφυγή πολλών δεκάδων εκατομμυρίων.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Στη Νέα Υόρκη και το Μεταναστευτικό

Με τη σκέψη στη Νέα Υόρκη κινείται ο προγραμματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πλησιάζουν οι μέρες για την τακτική Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τις κρίσιμες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριό της. Με πρώτη πρώτη αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βασικό θέμα τον νέο οδικό χάρτη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα περιθώρια κοινά αποδεκτής λύσης στα διμερή ζητήματα. Στην κοινή ατζέντα, όμως, ανεβαίνει πλέον ψηλότερα και το Μεταναστευτικό, μετά την απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους και εντός ζώνης Σένγκεν, για τον περιορισμό των λεγόμενων «δευτερογενών ροών» από τις χώρες πρώτης εισόδου όπως η Ελλάδα. Σε αυτό το θέμα η συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ και την Ελλάδα μπορεί να γίνει το «κλειδί» αποφυγής σημαντικών προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση, η ακριβής ημερομηνία του ελληνοτουρκικού τετ α τετ κορυφής αναμένεται να κλειδώσει έως και την Τετάρτη, ωστόσο, σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς, θα προσδιοριστεί για τις 23-25 Σεπτεμβρίου.

Η τριμερής του τριημέρου

Δεν είναι, βεβαίως, η μόνη σημαντική συνάντηση μέσα στο ίδιο τριήμερο. Για τις 24 Σεπτεμβρίου οριστικοποιήθηκε και επισήμως η τριμερής σύσκεψη, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Μπαντρ Αμπντελάτι έχουν κανονίσει και ένα διμερές ραντεβού. Στο τραπέζι θα είναι, βέβαια, όλη η ατζέντα της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στα ενεργειακά και την αμυντική συνεργασία. Και αναμένουμε να επανεπιβεβαιωθούν οι σχέσεις και η στάση της Αιγύπτου για τα θέματα των ΑΟΖ και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετά και τη θετική συνάντηση επαναπροσέγγισης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν με τον πρόεδρο Αλ Σίσι.

Στο ΣτΕ η διαρροή των e-mail

Ακόμη και σε υποθέσεις που έχουν ένα κάπως πιο αυξημένο δημόσιο ενδιαφέρον δεν μπορεί να ελπίζει κανείς σε ταχύτερη επίλυση από τη Δικαιοσύνη. Το σχολιάζω διότι πληροφορήθηκα ότι η υπόθεση της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί από την Ολομέλειά του στις 7 Φεβρουαρίου 2025 – κι αυτό θεωρείται και γρήγορο μάλιστα. Το ενδιαφέρον εδώ είναι, πάντως, όπως μου σχολίαζε νομική πηγή, ότι το ΣτΕ παραπέμπει απευθείας την υπόθεση στην Ολομέλειά του, ενώ θα μπορούσε να την αναθέσει απλώς σε ένα τμήμα του. Γεγονός που μας δείχνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο την αναγνωρίζει ως «μείζονος σπουδαιότητας». Θυμίζω ότι η πρώην ευρωβουλευτής και παραλήπτρια της επίμαχης λίστας των προσωπικών δεδομένων προσέφυγε ζητώντας την ακύρωση του προστίμου των 40.000 ευρώ που της έχει καταλογίσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Υποστηρίζει, ακούω, ότι το πρόστιμο είναι ιδιαίτερα υψηλό κι ότι η Αρχή τής το επέβαλε χωρίς να έχει κλείσει οριστικά την υπόθεση και να έχει καταλογίσει ευθύνες σε άλλα άτομα. Τα οποία προφανώς κατονομάζει γιατί σε αυτή την υπόθεση, ως γνωστόν, ο ένας καρφώνει τον άλλον.

Related posts

Γεραπετρίτης: «Να εργαστούμε για τη λύση των δύο κρατών»

admin

«Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια» – Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ σε Κωνσταντινόπουλο

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Εύα Καϊλή: «Θα υπάρξουν σημαντικές δικαστικές εξελίξεις μέσα στον Ιανουάριο», λέει ο Κορογιαννάκης

admin

Αποχώρησε η «Ομπρέλα» από τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Οικονόμου: Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

admin

Σχέδια ανασχηματισμού μετά την ευρωκάλπη

admin

3+1 μηνύματα καθ’ οδόν προς τις ευρωκάλπες

admin

Τέσσερις σταθμοί για τη «μάχη» της Κρήτης

admin