Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η σχέση μου με τον Τσίπρα είναι μόνο πολιτική»

Η πρώτη παρέμβαση σε ζωντανή μετάδοση του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε δύο δεδομένα που έχουν ήδη διαφανεί το προηγούμενο διάστημα.

Το πρώτο είναι πως η απόσταση ανάμεσα στην προηγούμενη και τη σημερινή ηγεσία, δηλαδή ανάμεσα στον Κασσελάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο είναι υπαρκτή, αλλά δεν έχει γίνει προσπάθεια να γεφυρωθεί. Σημειώνοντας (Alpha) πως η σχέση τους είναι «μόνο πολιτική», ο Κασσελάκης επεσήμανε πως διαμόρφωσε την ανάρτησή του (αντικαθιστώντας τα περί υπονόμευσής του από τον Τσίπρα με τη φράση «σταμάτα τα παιχνίδια») με μια έκφραση που ήταν «πιο ακριβής», αποδίδοντας στον πρώην πρωθυπουργό επί της ουσίας αδυναμία να δηλώσει πως ο ίδιος ο Κασσελάκης, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τον πρώτο λόγο στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς: «Η έντιμη στάση για όλους, μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο προκάτοχός μου, είναι να πούμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιούται να είναι η ηγέτιδα δύναμη σε αυτές τις συνεννοήσεις (…), αν δεν μπορεί κάποιος να το πει αυτό για το κόμμα του βρίσκεται σε λάθος κόμμα», επεσήμανε. «Πρέπει όλος ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του πρέπει να έχουν τον πρωταρχικό λόγο σε οποιαδήποτε συνεννόηση», ανέφερε, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε να έχουμε ξεκάθαρη δέσμευση ότι το κόμμα μας δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί σε συζητήσεις».

Το δεύτερο δεδομένο που επιβεβαιώθηκε από τον Κασσελάκη είναι πως τα οικονομικά του κόμματος, στα οποία οφείλεται το κλείσιμο της έντυπης καθημερινής «Αυγής», είναι σε οριακή κατάσταση μετά τη μείωση της χρηματοδότησης – με δεδομένο πως από τα μισά χρήματα που πλέον λαμβάνει το κόμμα, τα περισσότερα πηγαίνουν στους εργαζομένους στα κομματικά ΜΜΕ, δηλαδή στην «Αυγή» και στο Κόκκινο. Ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, που αναμένεται να αποτελέσει αγκάθι τόσο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όσο και σ’ αυτήν της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνουν εντός των οργάνων. Παρότι οι τόνοι για τα στελέχη που υπέγραψαν το κείμενο των «87» σε μεγάλο βαθμό έμειναν χαμηλοί, ο Κασσελάκης προσδιόρισε τις διαφορές στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου: «Τα όργανα θα αλλάξουν, η αλλαγή φέρνει τριβές», ανέφερε, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι με τα στελέχη που διαφωνούν δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει διαζύγιο, καθώς «όποιος διαφωνεί σε θέματα πολιτικής έχει απολύτως θέση στο κόμμα. Οποιος διαφωνεί με την ιδέα να έχουμε καταστατικό συνέδριο, δεν ταιριάζει με τη δική μου φιλοσοφία».

Τα σενάρια για κάλπη στην Κεντροαριστερά

Αμεση προσφυγή στη βάση, ως αντίδραση στο κείμενο των «87» ή στη στάση του Αλέξη Τσίπρα, δεν πρόκειται να υπάρξει, με βάση τα όσα είπε χθες ο Κασσελάκης – ο οποίος είχε συνάντηση με μια σειρά από βουλευτές το μεσημέρι στην Βουλή κι ενώ υπογράφοντες το κείμενο είχαν επισημάνει, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, πως αυτό δεν αποτελεί σημείο αμφισβήτησης της ηγεσίας. Ο ίδιος, ωστόσο, στο υποθετικό σενάριο μιας κόντρας ανάμεσά του και στον Τσίπρα, ξεκαθάρισε πως αυτή πρέπει να γίνει «μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», απορρίπτοντας επί της ουσίας την πιθανότητα μιας μεγάλης κάλπης για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς στην οποία ο Τσίπρας θα εμφανιστεί ως υποψήφιος για να τη διεκδικήσει. Και εκεί, ενδεχομένως, έγκειται και η ουσία της κόντρας που έχει προκύψει – στο ενδεχόμενο ο πρώην πρωθυπουργός να επιστρέψει ως «από μηχανής θεός», σε ένα μεγαλύτερο σχήμα, ενώ ως βασικοί υποψήφιοι, στην οπτική της Κουμουνδούρου, θα έπρεπε να είναι οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων κομμάτων – με τον ίδιο τον Κασσελάκη να φιλοδοξεί να έχει τη στήριξη ολόκληρου του κομματικού μηχανισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Related posts

«Μετά τον πόνο η ελπίδα» – Το μήνυμα Μητσοτάκη για τις προσπάθειες των διασωστών στην Τουρκία

admin

Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται μπλόκο στην υποψηφιότητα Κασιδιάρη

admin

Οικονόμου σε Τσαβούσογλου για 12 μίλια: Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται

admin

Το ΥΠΕΞ αποσύρει τη ροζ σημαία λόγω διαμαρτυριών

admin

Το χρονοδιάγραμμα Γεραπετρίτη και η «άλλη ανάγνωση» Δένδια

admin

Διέγραψε μέσω Twitter τον Τζουμάκα ο Κασσελάκης

admin

Βουλή: Τι περιείχε η χάρτινη τσάντα που δόθηκε στους βουλευτές

admin

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Υποψήφιος για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε

admin

Πλεύρης: Ως ΕΕ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό και τα νέα δεδομένα

admin