Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Η Μέση Ανατολή αλλάζει το αφήγημα στις αγορές

Η Μέση Ανατολή αλλάζει το αφήγημα στις αγορές

Αλλάζει το αφήγημα στις αγορές μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή με όλα τα βλέμματα πλέον στραμμένα στην κλιμακούμενη ένταση και στην πιθανή ανταπάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν. Οι φόβοι όλων είναι ότι ο φαύλος κύκλος που έχει ανοίξει δύσκολα θα κλείσει χωρίς περαιτέρω εμπλοκή και άλλων δυνάμεων άμεσα ή έμμεσα με συνέπειες που ακόμα δεν μπορούν να προβλευτούν.

Είχαμε κάνει αρκετές αναφορές στον αυξανόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο που είχε διαφανεί λίγο πριν το φινάλε της χθεσινής (1/10) συνεδρίασης στο ΧΑ με πτωτικό γύρισμα και κλείσιμο στις 1447 μονάδες -0,34% στα χαμηλά ημέρας.

Βέβαια στην παραπάνω αντιστροφή τάσης του ΓΔ , έπαιξε ρόλο και η πορεία του placement της ΕΤΕ (κάναμε τις δύο τελευταίες ημέρες λόγο σχετικά) με τα λάθη στην διαδικασία να βαραίνουν το κλίμα και σύμφωνα και με τις τελευταίες ειδήσεις για στενότερο εύρος τιμής (7,40-7,65) έγινε πιστεύουμε ξεκάθαρο ότι από μόνο της η υπερκάλυψη μιας προσφοράς (10,15 ή 20x) δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο αν δεν συνδυάζεται και από συγκεκριμένη τιμή.

Ολοι αυτοί που έγραφαν, πίστευαν, έσπρωχναν την τιμή στο πάνω εύρος προφανώς δεν γνωρίζαν ούτε τις νόρμες ούτε τους κανόνες της αγοράς και σίγουρα δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για την πορεία της μετοχής μετά το placement.

Το στενότερο εύρος (λογικά η τιμή θα καταλήξει πέριξ του 7,50) τιμής θα οδηγήσει και ιδιώτες επενδυτές (όσοι προλάβουν τις προθεσμίες) σε εγγραφή στο ελληνικό βιβλίο, κάτι που μέχρι χθες το απόγευμα κινούνταν σε πολύ χαμηλά νούμερα για τα δεδομένα της έκδοσης και της θεωρητικής τουλάχιστον υπερκάλυψης στο ξένο βιβλίο.

Οι εξελίξεις στην ΜΑ θα επηρεάσουν και τους επενδυτές που λογικά θα  είναι επιφυλακτικοί μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με τις αγορές που ήταν ανοιχτές (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία) να κλείνουν μεν πτωτικά (S&P -0.93% , Nasdaq -1.53%) αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας και τα futures σήμερα το πρωί να δείχνουν ανοίγματα κοντά στο -0,35%.

Οι υπόλοιπες θετικές ειδήσεις της ημέρας λογικά θα περάσουν κάτω από τα ραντάρ (ΙΟΒΕ καταναλωτική εμπιστοσύνη χώρας στο 110,2 από 106,1 από τα υψηλότερα μεγέθη στην ΕΕ) και όλα θα εξαρτηθούν από τα συναισθήματα που θα κατακλύσουν την αγορά (φόβος, ελπίδα ).

Καθοριστικό το 1452 για ανάκτηση του θετικού momentum.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#Μέση_Ανατολή #Αγορές #ΧΑ

Related posts

Σαράντης: Συγκροτήθηκε το ΔΣ- Η νέα σύνθεση

admin

Attica Bank: Αρνητικά τα ίδια κεφάλαια λόγω πωλήσεων Astir 1-Metexelixis

admin

Ομολογιακό δάνειο 25 εκατ. ευρώ από την «Μύλοι Κεπενού»

admin

Παπουτσάνης: Ισχυρή ανάπτυξη στα επώνυμα προϊόντα στο α’ εξάμηνο

admin

ΔΕΗ: Δεν θα υπάρξει προσαύξηση στο επιτόκιο των sustainability-linked ομολόγων

admin

Euroxx: Περιθώριο ανόδου άνω του 50% για τις τραπεζικές μετοχές

admin

Optima bank: Ξεκινά εκ νέου κάλυψη της Mytilineos-Δίνει σύσταση «buy»

admin

Ψάλτης: Ενισχυμένη η Alpha Bank-Μέρισμα από τα κέρδη του 2023

admin

ISOMAT: Στα €107 εκ. ο κύκλος εργασιών για το 2023

admin