Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επικράτηση της VDL, ο Κ.Μ και ο Eπίτροπος, το παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ, ο Δρακόπουλος και ο Κασσελάκης, οι μπίζνες του Κόκκαλη

Στην πραγματικότητα, η Ούρσουλα αντιστάθμισε τις διαρροές που υπήρξαν από το στρατόπεδο των τριών κομμάτων που τη στήριζε (ΕΛΚ-Σοσιαλιστές-Φιλελεύθεροι) από την προσθήκη των Ευρωπαίων Πρασίνων, οι οποίοι είχαν μείνει… μόνοι και έρημοι μετά τις εκλογές και έψαχναν κάποιον να τους εγγυηθεί τη συνέχιση του Green Deal. Από την άλλη και η VDL μοίρασε υποσχέσεις δεξιά και αριστερά, σε μια προσπάθεια να επανεκλεγεί, ανάλογα με τα θέματα που απασχολούσαν κάθε ευρωομάδα. Η προσθήκη των Πρασίνων, πάντως, «αποδέσμευσε» το κόμμα της Μελόνι που δεν χρειάστηκε να την ψηφίσει, παρά το ότι ο μόνος που είχε μια σοβαρή επαφή με τη Μελόνι και θα την ενεργοποιούσε, αν χρειαζόταν, ήταν ο Μητσοτάκης.


Τα νέα στην Οξφόρδη





-Οι ειδήσεις από τις Βρυξέλλες ταξίδεψαν πολύ γρήγορα στο Blenheim Palace στην Οξφόρδη, όπου ο Μητσοτάκης είχε επαφές στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Για τον Κ.Μ η επανεκλογή της VDL ήταν μια δικαίωση, αλλά έχει… λαμβάνειν κιόλας, καθότι ήταν διαπραγματευτής του ΕΛΚ και ζητά μια σειρά πραγμάτων, αλλά και αυξημένη παρέμβαση στα πράγματα. Ήδη, η Ούρσουλα από το βήμα του Στρασβούργου προανήγγειλε το έργο της ευρωπαϊκής αεράμυνας, ενώ το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας που ανακοίνωσε δεν θα είναι χωρίς χρήματα.


Το τριήμερο της VDL και ο Έλληνας με τις ψήφους





-Να σας πω, πάντως, ότι η πρόεδρος της Κομισιόν θα χρειαστεί ένα τριήμερο αποσυμπίεσης, καθώς όλες τις προηγούμενες μέρες κυνηγούσε τους ευρωβουλευτές για τις ψήφους τους. Εξ ου και θα πάει ως την Κυριακή στο σπίτι της, στη Γερμανία, προκειμένου να ανασυνταχθεί. Η ίδια «κλείδωσε», άλλωστε το deal πρώτα με τους Γερμανούς Πράσινους και μετά με τους υπόλοιπους. Η ίδια, μαθαίνω, απέδωσε και τα εύσημα στον Έλληνα του ευρύτερου team, στον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα, ο οποίος είχε αναλάβει και αυτός τις τελευταίες μέρες να «κλειδώσει» κρίσιμες ψήφους.


Οι αποφάσεις για τον Επίτροπο





-Μ’ αυτά και μ’ αυτά και με δεδομένο ότι η VDL χρειάζεται μερικές μέρες για να συνέλθει από την ένταση, οι αποφάσεις για τον επόμενο Επίτροπο της Ελλάδας παίρνουν μια μικρή παράταση. Μια πρώτη συζήτηση με τον Κ.Μ έχει γίνει, μου λέει η πηγή μου. Αλλά η ουσιαστική κουβέντα για το χαρτοφυλάκιο που θέλουμε (και είμαστε σε θέση να διαλέξουμε) εκκρεμεί να γίνει από Δευτέρα, οπότε και θα «ξεκλειδώσει» και το πρόσωπο. Η ίδια η VDL λέει ότι θα ζητήσει από κάθε πρωθυπουργό προτάσεις ενός άνδρα και μιας γυναίκας και στη συνέχεια η ίδια θα κάνει συνεντεύξεις, για να καταλήξει στη νέα Επιτροπή. Στην Ελλάδα, πάντως, ο Απόστολος Τζιτζικώστας… αναμένει στο ακουστικό του, ενώ μένει να φανεί αν η shortlist του Μητσοτάκη μπορεί να περιλαμβάνει κάποια έκπληξη που αγνοούμε. Κλείνοντας το θέμα, περιττό να θυμίσω το… πρήξιμο που είχαμε φάει από την αρχή του έτους ότι η VDL θα καταρρεύσει, ο Μητσοτάκης φεύγει και λοιπά όνειρα θερινής νυκτός, κυρίως από εκείνους που θέλουν να απαλλαγούν απ’ αυτόν.


Μπάιντεν στην έξοδο


-Τα μεγάλα νέα πάντως αναμένονται ίσως και μέσα στο ΣΚ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου διαφαίνεται πλέον η έξοδος του Μπάιντεν από την κούρσα επανεκλογής του. Πιο ενδιαφέρουσα αναμένεται η φάση Β΄ όπου κυριολεκτικά επίκειται μάχη για τη διαδοχή του στους Δημοκρατικούς, εντός του Αυγούστου.


ΠΑΣΟΚ





-Τώρα μου λένε ότι ο άνθρωπος που έπεισε παραπάνω απ’ όλους τη Διαμαντοπούλου να κατέβει είναι ο έμπειρος δημοσκόπος Φαναράς, ο οποίος της είπε ότι τα νούμερά της μεταξύ των Πασόκων ψηφοφόρων είναι πολύ καλά και μεταξύ μας και μένα μου φαίνεται λογικό. Στο ΠΑΣΟΚ οι έμπειροι μπαρουτοκαπνισμένοι πράσινοι εκλογομάγειροι λένε ότι όποιος βγει δεύτερος στον πρώτο γύρο, εφόσον είναι ο Ανδρουλάκης πρώτος, θα πάρει τον δεύτερο γύρο και μάλιστα άνετα. Και αυτό μου ακούγεται λογικό, αν και ξαναλέω ότι δεν μπορεί να μιλάμε τον Ιούλιο για εσωκομματικές Οκτωβρίου. Πάντως οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι εξαιτίας της γενικής πολιτικής εικόνας και ρευστότητας στην Κεντροαριστερά και με τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε πολλοί στις πράσινες κάλπες του φθινοπώρου.


ΣΥΡΙΖΑ, αμάν πια…


-Τώρα που είπα ΣΥΡΙΖΑ αυτό που μου κάνει εντύπωση – βέβαια, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τεράστια παράδοση στην Αριστερά – είναι ότι μόλις φεύγει κάποιος, όποιος και αν είναι, καταγγέλλεται ως πράκτωρ του εχθρού, προδότης, ρουφιάνος της διαπλοκής, ό,τι θες… Χθες λοιπόν μόλις έφυγε το πιο ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τεράστια πορεία στην Αριστερά, ο Δραγασάκης, αμέσως τον πλακώσανε για… πράκτορα του Κεφαλαίου. Πρώτα με την ανακοίνωσή του ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με υπαινιγμούς και μετά ο Παυλάρας Πολάκης που ουσιαστικά τον αποκαλεί (τον κ. αντιπρόεδρο Δραγασάκη) υπάλληλο της Τράπεζας της Ελλάδας (το «Ελλάδας» δικό του, έτσι;)


Συμπάθειες…


-Μαθαίνω από την πηγή μου, που παρίστατο στην τελετή αναγόρευσης του προέδρου του Ιδρύματος Νιάρχου Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ, το εξής ενδιαφέρον κουτσομπολιό το οποίο και παρατήρησαν σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Ενώ ο πρύτανης Σιάσος που βράβευε τον πρόεδρο του Νιάρχος ξεκινώντας την ομιλία του προσφώνησε πρώτα τον τέως ΠτΔ (Παυλόπουλο), μετά τον τέως πρωθυπουργό (Σαμαρά), τους παριστάμενους υπουργούς και μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη, ο ίδιος ο Δρακόπουλος ξεκίνησε από τον τελευταίο, δηλαδή τον Stefanos. Συμπάθειες…


Συνάντηση Πατέλη- ΣΕΒ για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού


-Με την εκτελεστική επιτροπή του ΣΕΒ συναντήθηκε χθες ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης σε μια κλειστή συζήτηση για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού τόνισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην προσέλκυση περισσότερων γυναικών, νέων, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων, με έμφαση στην στήριξη της γονεϊκότητας, τη μερική απασχόληση, την τηλεργασία, τη συμπερίληψη αλλά και τις καλύτερες πρακτικές πρόσληψης.


Γ. Στουρνάρας: Η απειλή εξουδετερώθηκε


-Με τη συμφωνία Thrinvest – TXΣ για Atticabank – Παγκρήτια λύθηκε το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με την επιστολή του Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ, μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε σε κούρεμα καταθέσεων άνω του 1,6 δισ., σε ένα “φέσι” 1,7 δισ. για τις άλλες τράπεζες προκειμένου να καλυφθούν οι εγγυημένες καταθέσεις της Παγκρήτιας και επιπλέον 1,1 δισ. σε βάθος τετραετίας σε εισφορές στο ΤΕΚΕ που θα είχε εξαντλήσει πλήρως το κεφάλαιό του για να καλυφθούν οι εγγυημένες καταθέσεις της Atticabank. Ο Διοικητής γράφει πως η συμφωνία είναι “εξουδετέρωση απειλής για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος” και ενίσχυση του ανταγωνισμού, με τον 5ο πόλο να λειτουργεί προς όφελος καταθετών και δανειοληπτών.


Συμφωνία Alpha Bank – UniCredit για αμοιβαία κεφάλαια


-Πολύ σύντομα, μπορεί να είναι και ζήτημα ωρών, θα δούμε το πρώτο βήμα του νέου μοντέλου συνεργασιών που βασίζεται στη στρατηγική συμφωνία Alpha Bank – UniCredit. Οι δύο τράπεζες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για τη διανομή από τα κανάλια της Alpha Bank αμοιβαίων κεφαλαίων της Unicredit. Η συμφωνία προβλέπει ότι η διάθεση των μεριδίων στην ελληνική αγορά θα ξεκινήσει άμεσα.


7η δόση


-Αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση της 7ης δόσης ΤΑΑ υπέβαλε χθες η Eurobank, έχοντας εκπληρώσει πλήρως τους προαπαιτούμενους στόχους. Με την έγκριση της αίτησης, η Τράπεζα θα προχωρήσει άμεσα στη διάθεση και της 7ης δόσης, ενώ ήδη συμμετέχει στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού €5,7 δισ. στη χώρα, αξιοποιώντας πόρους €1,5 δισ. μέσω του ΤΑΑ και €1,1 δισ. μέσω δανείων που χορήγησε παράλληλα για τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης.


Οι νέες μπίζνες (και οι ασφάλειες) του Ν. Μακρόπουλου


-Ούτε δύο μήνες δεν έχουν περάσει από το εντυπωσιακό deal μεταξύ του Σωκράτη Κόκκαλη και του Νίκου Μακρόπουλου για την εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» από τον Όμιλο Intracom και ο πολύπειρος ασφαλιστής κάνει το επόμενο επιχειρηματικό βήμα του. Υπενθυμίζω ότι το δεσμευτικό μνημόνιο συμφωνίας-πλαισίου που υπεγράφη στις 29 Μαΐου μεταξύ της Intracom, της θυγατρικής της Intracom Properties και του Ν. Μακρόπουλου, μοναδικού μετόχου της «Ευρώπη Ασφαλιστική», προβλέπει την τμηματική απόκτηση (αρχικά ποσοστού 65% και μετέπειτα του υπολοίπου 35%) της ασφαλιστικής εταιρείας έναντι συνολικού τιμήματος 46,55 εκατ. ευρώ (30 εκατ. ευρώ για την αγορά του 65% και 16,55 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 35%). Όπως έμαθα λοιπόν, χθες 18 Ιουλίου, έγινε η σύσταση μιας νέας εταιρείας με την επωνυμία «KNL Investment Holdings», με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 350.000 ευρώ που διαιρείται σε 350.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ εκάστη, το οποίο και κατέβαλε εξ ολοκλήρου σε μετρητά ο Νίκος Μακρόπουλος. Ο ίδιος φυσικά είναι επικεφαλής (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) της εταιρείας ενώ στο τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν ακόμη ως μέλη δύο συνεργάτες του από την «Ευρώπη», ο Αντιπρόεδρος της Ανδρέας Παπαστάμου και το μέλος του Δ.Σ. Νικόλαος Παπαχρονόπουλος. Τώρα, όσον αφορά τον σκοπό της εταιρείας, όπως καταλαβαίνετε, ως holding, τα… χωράει όλα. Έτσι, όπως αναφέρεται, ο σκοπός της είναι: – η ίδρυση ή και η απόκτηση μειοψηφικών ή πλειοψηφικών συμμετοχών στο εταιρικό ή μετοχικό κεφάλαιο, ημεδαπών ή αλλοδαπών, νομικών προσώπων, οποιασδήποτε νομικής μορφής, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ή μη στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με οποιαδήποτε δραστηριότητα, -η διαχείριση και η εν γένει εκμετάλλευση κάθε είδους ακινήτων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, έναντι αμοιβής ή/και βάσει σύμβασης, ασκώντας κάθε είδους επιχείρηση, όπως ενδεικτικά επιχείρηση κατασκευής και εμπορίας ακινήτων με πώληση ή σύναψη συμβάσεων παραχώρησης με τρίτους ολόκληρων ακινήτων ή οριζοντίων ιδιοκτησιών για κάθε είδους χρήση, όπως για κατοικία, γραφεία, καταστήματα, γκαράζ, τουριστική επιχείρηση κ.λπ., -η συμμετοχή ή / και η εκμετάλλευση τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, -η απόκτηση με οποιονδήποτε τρόπο, όπως ενδεικτικά: με αγορά, με αντιπαροχή, με πλειστηριασμό, με χρηματοδοτική μίσθωση – leasing, η εκποίηση, η εκμίσθωση, η υπεκμίσθωση, η μίσθωση, η ανοικοδόμηση και η ανακατασκευή ακινήτων κάθε είδους, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, – η κατασκευή, επισκευή, ανακαίνιση, αναπαλαίωση, διακόσμηση, εμπορία, ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση (πώληση, εκμίσθωση κλπ.) κάθε είδους ακινήτων, ενδεικτικά κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων κ.λπ., είτε για λογαριασμό της, σε ιδιόκτητα οικόπεδα είτε επί αλλότριων οικοπέδων με το σύστημα της αντιπαροχής, ή για λογαριασμό τρίτων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εγώ να προσθέσω ότι με βάση τη συμφωνία με την Intracom, Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. της «Ευρώπη Ασφαλιστική», όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα αναλάβει ο Σ. Κόκκαλης, με Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Ν. Μακρόπουλο (με διατήρηση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων του). Παράλληλα, όμως, και με τη ρευστότητα που διαθέτει πλέον, δείχνει αποφασισμένος να μπει δυναμικά και σε άλλα πεδία της αγοράς…


Η Intracom, η Βιολέττα και η Wonder Νest


-Πάμε τώρα στην Κλουκίνας-Λάππας (ΚΛΜ) η οποία έχει περάσει πλέον σε ποσοστό άνω του 87% στον έλεγχο της Intracom Properties, θυγατρικής της Intracom Holdings. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού που πραγματοποιήθηκε, ο εμπορικός κλάδος βρεφικών και παιδικών ειδών της ΚΛΜ με το brand Mothercare αποσχίστηκε και δημιουργήθηκε η θυγατρική Wonder Nest. Η εταιρεία αυτή τώρα μεταβιβάζεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας, κατά 60% στην Intracom και κατά 40% στη Βιολέττα Λάππα. Η ολοκλήρωση της πώλησης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, ωστόσο η Intracom πιθανόν να εξετάσει εάν θα διατηρήσει τη συμμετοχή αυτή. Πλέον ο όμιλος έχει επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους επιχειρησιακούς άξονες με στόχο να δημιουργηθεί ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων με αιχμή τα ακίνητα, τις ασφάλειες (μετά την εξαγορά της «Ευρώπη») και γενικότερα με συμμετοχές υψηλών αποδόσεων. Ωστόσο, σταθερά εξετάζει την είσοδό του και σε νέες δραστηριότητες.


H αγορά ηλεκτρικών συσκευών σε περιδίνηση


-Έχουν αλλάξει οι καταναλωτικές συνήθειες στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικών συσκευών. Τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες αγόραζαν με ενθουσιώδη καταναλωτική μανία ό,τι καινούργιο έφερνε η αγορά σε κινητό τηλέφωνο, υπολογιστή, συσκευή ή gadget. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ακρίβεια της καθημερινότητας στερεί τις μικρές καταναλωτικές πολυτέλειες. Οι Έλληνες αγοράζουν κυρίως ό,τι επιδοτείται. Πέρυσι η αγορά κινήθηκε με υψηλούς ρυθμούς γιατί υπήρχε το κυβερνητικό πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και οι Έλληνες αγόραζαν ψυγεία, κουζίνες, κλιματιστικά. Φέτος, το Euro και οι Ολυμπιακοί αγώνες αύξησαν κάπως τις πωλήσεις μεγάλων τηλεοράσεων αλλά με φειδώ. Γι’ αυτό οι αλυσίδες λιανικής ξεκίνησαν ήδη τις προσφορές με τη μορφή επιδότησης αλλαγής συσκευών.


Σήμερα τα παράγωγα και από Δευτέρα στον ρυθμό του MSCI


-Προχθές η «καθαρή» αξία συναλλαγών (χωρίς τα πακέτα ήταν 81,7 εκατ. ευρώ. Χθες, παρά την εντυπωσιακή δραστηριότητα του τραπεζικού κλάδου, ο τζίρος διατηρήθηκε στα 87,95 εκατ. ευρώ (στα 107,25 εκατ. αλλά με τα 19,3 εκατ. σε πακέτα). Η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη χθες διευκολύνει το κλείσιμο των Συμβολαίων σήμερα στο Χρηματιστήριο Παραγώγων και απομακρύνει τους φόβους για μια μεγάλη διόρθωση, ελλείψει σημαντικών ειδήσεων. Μετά το κλείσιμο των ΣΜΕ στο Χρηματιστήριο Παραγώγων, τη Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα του MSCI καθώς μέχρι το τέλος του μήνα γίνονται οι υπολογισμοί και οι μετρήσεις για το ποια μετοχή θα συμπεριληφθεί στον Δείκτη MSCI. Οι υποψήφιες πολλές, η εξής μία, ο ΤΙΤΑΝ που χθες υποχώρησε -1,59% στα 30,9€ αλλά διατηρεί την κεφαλαιοποίησή του πάνω από τα 2,4 δισ. ευρώ. Πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης η Εθνική όχι μόνον γιατί εντυπωσίασε με άνοδο 3,17% στα 8,2 ευρώ, αλλά γιατί άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνη της πραγματοποίησε περίπου το 20% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Όλες οι τράπεζες πήγαν καλά χθες γι’ αυτό και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,75% στις 147,74 μονάδες ακολουθώντας πειθήνια και άβουλα την τάση διεθνών χρηματιστηρίων. Υπάρχει μια μικρή κινητικότητα και μεγάλη σεναριολογία σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τα 107,25 εκατ. ευρώ του χθεσινού τζίρου, τα 100 εκατομμύρια αφορούσαν αποκλειστικά μετοχές του FTSE25.


Η Λαγκάρντ μιλούσε στη Φρανκφούρτη αλλά το μυαλό της ήταν στο Παρίσι


-Αυξάνονται και πληθύνονται οι φωνές και οι εκτιμήσεις ότι επόμενος σταθμός στην καριέρα της Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι το Παρίσι, καθώς η πρώην υπουργός Οικονομικών, πρώην Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ και νυν Ευρωπαία Κεντρική Τραπεζίτης θέλει «να βοηθήσει τη χώρα της να βγει από το πολιτικό τέλμα». Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η Λαγκάρντ υπενθύμισε τις ικανότητές της στην πολιτική. Μίλησε για την αύξηση των μισθών στη Γερμανία, την πολιτική αστάθεια στη Γαλλία και τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς που θέλει να επιβάλει στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων. Οι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους κι αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από την έκρηξη των μισθών όταν επανενώθηκε η Ανατολική με τη Δυτική Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κράτησε τα επιτόκια του ευρώ στο 3,75% και την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου στο 1,09 περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις του Τζερόμ Πάουελ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.


Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει


-Οι περιβόητες «7 Υπέροχες» μετοχές της Wall Street (Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, NVIDIA, and Tesla), μήνες τώρα κυριαρχούσαν με την εκπληκτική τους άνοδο και εξωπραγματικές χρηματιστηριακές τους αξίες. Τις τελευταίες 5 μέρες, μέχρι προχθές, εντυπωσιάζουν με τη βίαιη διόρθωση των τιμών τους. Οι Magnificent 7 έχουν «εξατμίσει» κυριολεκτικά 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή τους αξία κι αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από την εποχή των «αρκούδων» του 2022. Στατιστικά, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πτώση κεφαλαιοποίησης στην ιστορία της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς. Μέσα σε 5 συνεδριάσεις, η Nvidia, έχασε περίπου 418 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία και έπεσε κάτω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από τις 24 Ιουνίου.


Οι κάρτες πνίγουν τους Αμερικανούς, αλλά και τα κέρδη των τραπεζών


-Το μέσο επιτόκιο μιας πιστωτικής κάρτας στις ΗΠΑ είναι υψηλότερο του 25%. Πολλές φορές φτάνει και το 28%. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες μέσα σε περιβάλλον πρωτοφανούς ακρίβειας. Από το 2021 μέχρι σήμερα οι Αμερικανοί έχουν ξοδέψει 2,1 τρισ. δολάρια από τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν καταναλωτικές ανάγκες. Η Citibank ανακοίνωσε χθες ότι διέγραψε ανείσπρακτες καταναλωτικές οφειλές πιστωτικών που αντιστοιχούν στο 6,5% του συνόλου κι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2022. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να κλείνει αχρησιμοποίητους λογαριασμούς πιστωτικών καρτών και να πιέζει το δίκτυο για την είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων και τον περιορισμό των ζημιών της από αυτόν τον κλάδο. Την ίδια στιγμή, οι καθαρές χρεώσεις της Wells Fargo και της JP Morgan από τις επιχειρήσεις πιστωτικών καρτών τους αυξήθηκαν κατά 60% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, φέτος -επομένως- ετοιμάζονται κι αυτές για μια επιθετική διαχείριση του προβλήματος υπερχρέωσης των πελατών τους.


-

--.gr

Related posts

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Πρεσβευτής της ελληνικής ναυτιλίας και του Ελληνισμού (pics)

admin

«Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ: «Ανοίγουν» πάνω από 500 θέσεις εργασίας

admin

«Καλάθι των Μαθητών»: «Πρεμιέρα» την Τετάρτη – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

admin

POS – Ταμειακές: Τέλος χρόνου για την διασύνδεση – Πέφτουν «καμπάνες» έως 20.000 ευρώ!

admin

NielsenIQ: Άλμα 8,9% έκανε ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων το 2023

admin

Πασχαλινό τραπέζι: Στα 11 ευρώ το αρνί στην αγορά – Έρευνα τιμών κάνουν οι καταναλωτές

admin

500 χωριά: Είναι το δικό σου στη μεγάλη λίστα;

admin

Χατζηδάκης προς τράπεζες: Σύστημα προμηθειών όπως στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες

admin

Κοινωνικός προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 950 εκατ. στα Ταμεία το 2024 – Υποχωρεί η ανεργία

admin