Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επανεκλογή φέρνει οργάνωση νέου τύπου

Πώς φαντάζει η επόμενη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από τέσσερις μήνες εσωκομματικής περιπέτειας; Ο κύριος πολιτικός στόχος είναι το κόμμα να αναδειχθεί ως ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ, ωστόσο η πρώτη κουβέντα είναι περισσότερο οργανωτικού τύπου. Η δεδομένη διάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη για δομικές αλλαγές που δείχνουν πως «έλαβε το μήνυμα» της κάλπης επηρεάζει πρώτα απ’ όλα το οργανόγραμμα του κόμματος – και ξεκινά από την πρόθεσή του να δημιουργηθούν διαφορετικά τραπέζια διαλόγου, στη λογική των άτυπων οργάνων, που θα καθορίζουν την κατεύθυνση του κόμματος. Με βασικότερο όλων εκείνο που ενδεχομένως λάβει τη μορφή ενός Πολιτικού Κέντρου ή ενός Εκτελεστικού Γραφείου, στο οποίο στόχος είναι, αν το θελήσουν, να συμμετάσχουν και οι συνυποψήφιοί του. Αλλα τέτοια άτυπα τραπέζια ενδεχομένως αφορούν τη στρατηγική, τον πολιτικό σχεδιασμό, αλλά και ένα είδος «πρωινού καφέ» για την καθημερινή ατζέντα του κόμματος. Οι αντιπρόεδροι, παρότι φημολογείται ότι είναι μία από τις επιλογές που βρίσκονται υπό συζήτηση, δεν θα έχουν επίσημο ρόλο – καθώς δεν προβλέπονται στο καταστατικό. Ως «αντιπρόεδροι» με αρμοδιότητες, ωστόσο, μπορούν να θεωρηθούν οι μετέχοντες στο λεγόμενο Πολιτικό Κέντρο.

Τα πρόσωπα που τον στήριξαν

Οσον αφορά τα πρόσωπα, ο Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει οι αλλαγές να περιλαμβάνουν και πρόσωπα που τον στήριξαν: σχεδόν βέβαιη είναι η αξιοποίηση του Λευτέρη Καρχιμάκη στον πολιτικό σχεδιασμό, σε μόνιμο ρόλο. Τόσο εκείνος όσο και ο Κώστας Τσουκαλάς ακούγονται για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο: δεν μπορούν να προταθούν για τη θέση προτού αλλάξει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, της οποίας ο γραμματέας πρέπει να είναι εκλεγμένο μέλος – κανείς εκ των δύο δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση. Τόσο ο Τσουκαλάς όσο και η Ολγα Μαρκογιαννάκη, δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές του περιβάλλοντος του σημερινού προέδρου, εκτιμάται πως θα μπορούσαν να είναι τα δύο πρόσωπα που θα αναλάβουν και περισσότερες αρμοδιότητες το επόμενο διάστημα.

Οι συνυποψήφιοί του

Τι θα συμβεί με τους αντιπάλους του Ανδρουλάκη; Τόσο ο Παύλος Γερουλάνος όσο και η Αννα Διαμαντοπούλου θεωρείται πως θα δεχτούν κρούση να συμμετάσχουν από την πρώτη γραμμή – καθώς όχι μόνο εκπροσωπούν μια πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στα αστικά κέντρα όπου το δίδυμο του δεύτερου γύρου δεν τα πήγε το ίδιο καλά, αλλά και γιατί αυτό είχε εξαγγείλει από την αρχή ο πρόεδρος του κόμματος. Συζητήσεις ουσιαστικές ακόμα δεν έχουν γίνει μεταξύ των πλευρών, ενώ τουλάχιστον από την πλευρά Γερουλάνου διαφαίνεται η πρόθεση σε κάθε περίπτωση να διατηρήσει τη θέση τού κοινοβουλευτικού τομεάρχη Οικονομίας που κατέχει σήμερα. «Eχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά έχουμε χρονοδιαγράμματα, τα οποία είναι εφικτά. Και αν κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει, με εντελώς άλλους όρους, τις επόμενες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά (Σκάι) ο βουλευτής της Α’ Αθήνας.

Ερώτημα παραμένει τι θα συμβεί με τον Χάρη Δούκα: το τηλέφωνο των συγχαρητηρίων μεταξύ τους έμεινε στο τυπικό πλαίσιο, ενώ φαίνεται πως δεν έχει ακόμα καθοριστεί αν και κατά πόσο θα αποκτήσει ρόλο εντός του ΠΑΣΟΚ – ο ίδιος, που έλαβε επίσης τα μηνύματα της κάλπης, το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στη διαχείριση του Δήμου Αθηναίων. Ανδρουλάκης, Δούκας και Γερουλάνος, πάντως, έδωσαν χθες και οι τρεις το «παρών» στην κηδεία του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Τι θα γίνει στο κόμμα και την ΚΟ

Αλλαγές αναμένονται, ίσως σε πρώτο βαθμό, και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον Παύλο Χρηστίδη να ακούγεται πως ενδεχομένως θα αναλάβει χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Σχεδόν δεδομένη θεωρείται από τους γνωρίζοντες η αλλαγή της γραμματέως της ΚΟ, ωστόσο, στο πλαίσιο «μη ρεβανσιστικής λογικής», πρόσωπα που στάθηκαν απέναντι στον Ανδρουλάκη, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου, θα κρατήσουν το χαρτοφυλάκιό τους ή ενδεχομένως θα πάρουν κάποιο εξίσου «δυνατό» το επόμενο διάστημα. Δεδομένη θεωρείται επίσης η αξιοποίηση του διδύμου του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Δημήτρη Μάντζου και Παναγιώτη Δουδωνή, ενώ ακούγεται και το όνομα του Πάρη Κουκουλόπουλου.

Πότε θα αλλάξουν η Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο; Στη λογική πως τα δύο συνέδρια που θα λάβουν χώρα, ένα οργανωτικό και ένα πολιτικό, θα γίνουν το νωρίτερο την άνοιξη του 2025, η ανάδειξη νέων οργάνων μετατίθεται για τότε – με δεδομένο ωστόσο πως αργά ή γρήγορα η ΚΕ θα δώσει τη θέση της στην ΚΟΕΣ, που θα αναλάβει να προετοιμάσει το κόμμα για το συνέδριο. Του μεγάλου συνεδρίου θα έχουν προηγηθεί 13 περιφερειακά συνέδρια, ώστε να υπάρξει και τοπική ατζέντα ανά περιοχή. Στόχος είναι να μπορέσει να εκπροσωπηθεί και η νέα ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, όπως διαμορφώθηκε τις δύο Κυριακές που πέρασαν.

Επικράτηση Ανδρουλάκη σε δώδεκα περιφέρειες

Παρά τους φόβους που υπήρξαν πως η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο δεν θα περνούσε τις 200.000, οι απαισιόδοξοι διαψεύστηκαν: η συμμετοχή ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο και επικύρωσε την ευκαιρία που έχει το κόμμα – θεωρείται, μάλιστα, πως υπήρξε συσπείρωση τις τελευταίες μέρες, με ψηφοφόρους ειδικά στα αστικά κέντρα που πήραν απόφαση να πάνε τελικά στην κάλπη, αν και είχαν αρχική πρόθεση να απόσχουν από τη διαδικασία. Ο Ανδρουλάκης κατάφερε να κερδίσει σε όλες τις περιφέρειες πλην της Ηπείρου, που παρέμεινε πιστή στην επιλογή του πρώτου γύρου, στηρίζοντας και πάλι τον Δούκα. Η πιο δυνατή περιφέρεια για τον Ανδρουλάκη παραμένει η Κρήτη, η οποία συνέβαλε στο άνοιγμα της διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ πιο κοντά οι δύο μονομάχοι βρέθηκαν στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στη Θεσσαλία. Ο Ανδρουλάκης πήρε την πρωτιά και στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και στα Επτάνησα, στις δύο περιοχές που σημειώθηκαν μεγάλα ποσοστά αποχής από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο – εύλογα, καθώς οι δύο «ντόπιοι» υποψήφιοι, Μιχάλης Κατρίνης και Παύλος Γερουλάνος αντίστοιχα, δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Ο Ανδρουλάκης κέρδισε αυτή τη φορά και σε όλες τις περιφέρειες των βασικών υποστηρικτών του, δηλαδή σε Αρκαδία, Ανατολική Αττική και Χαλκιδική.

Στους δήμους και στις πόλεις

Σε επίπεδο δήμων και μεγάλων πόλεων, ο Δούκας κατάφερε να κρατήσει την Πάτρα, στην οποία προηγήθηκε από την αρχή καθαρά, ενώ έχασε για λίγο τη Λάρισα, την οποία είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο. Ο Ανδρουλάκης επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη, που φαίνεται πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Γερουλάνου και της Διαμαντοπούλου επέλεξαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του. Και στην Αττική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτιά, κερδίζοντας και στην Α’ Αθήνας, με ποσοστό 58% έναντι 41% – εκμεταλλευόμενος και τη συσπείρωση όσων ψηφοφόρων έδειξαν επιφυλακτικότητα για τον διπλό ρόλο του δημάρχου τους, αλλά έκαναν άλλη επιλογή στον πρώτο γύρο. Η συμμετοχή, πάντως, στην Αττική, ήταν αρκετά μικρότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Related posts

Ευρωεκλογές: Στη ΝΔ ο πρώην σύμβουλος του Ανδρουλάκη, Σωτήρης Σέρμπος

admin

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ: Oλα τα στοιχήματα για τη δεύτερη θέση

admin

Σπαρτιάτες: Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης το ακροδεξιό κόμμα μετά τις δηλώσεις Στίγκα περί «Greek Mafia»

admin

Τα μυστικά των αλλαγών στο Μαξίμου

admin

Τουρκία: Το φονικό της όπλο που αλλάζει τις ισορροπίες

admin

Ομόφυλα ζευγάρια: Θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ο βουλευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης

admin

Πυρ ομαδόν για το «Βέλος» – Ζητούν άμεση επιστροφή στο Παλαιό Φάληρο

admin

Βολές ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση των Κροατών χούλιγκαν – «Αποτυχημένη διαχείριση»

admin

Παπαδημούλης: Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι ο Τσίπρας είναι ευχαριστημένος με τον Κασσελάκη

admin