Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να αποχωρήσει από την κούρσα για την προεδρία

Τις πρώτες αμφιβολίες του για τη συνέχιση της προεκλογικής εκστρατείας φέρεται πως εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν σε στενό συνεργάτη του, όπως μεταδίδουν οι New York Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως ίσως να μην είναι πια σε θέση να “διασώσει” την υποψηφιότητα του, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πείσει το κοινό τις επόμενες μέρες ως προς την καταλληλότητα του για τη θέση της προεδρίας, μετά και την ατυχή εμφάνιση του στο πρόσφατο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

“Γνωρίζει πως εάν έχει δύο ακόμα παρόμοιες παρουσίες, τότε η θέση του θα είναι διαφορετική”, σημειώνουν οι NYT επικαλούμενοι τον συνεργάτη του Μπάιντεν, τον οποίο, μολονότι δεν κατονομάζουν, χαρακτηρίζουν ως “σύμμαχο – κλειδί”. “Ο πρόεδρος κατανοεί ότι οι επόμενες εμφανίσεις του -συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC News και των προεκλογικών στάσεων στην Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν – πρέπει να πάνε καλά”, σημειώνεται.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του αμερικανικού μέσου ενημέρωσης, ο Τζο Μπάινετ “ζυγίζει το εάν θα συνεχίσει την κούρσα”.  

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του, διά στόματος του εκπροσώπου του, Άντριου Μπέιτς, χαρακτήρισε το δημοσίευμα “αναληθές” απορρίπτοντας την εγκυρότητα του. 

Σε κάθε περίπτωση, η φερόμενη συνομιλία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν εξετάζει σοβαρά αν μπορεί να ανακάμψει μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης, ενώ εντείνονται και οι ανησυχίες ως προς το κατά πόσο θα μπορούσε να υπηρετήσει ως πρόεδρος για άλλα τέσσερα χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως, μετά το ντιμπέιτ, πολλοί Δημοκρατικοί πιέζουν τον Αμερικανό πρόεδρο να είναι “ειλικρινής” με την κατάσταση της υγείας του, ενώ υπήρξε και η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον Τεξανό βουλευτή, Λόιντ Ντόγκετ, ο οποίος κάλεσε τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία επικαλούμενος μεταξύ άλλων την επίδοσή του στην τηλεμαχία.

Κορυφαίος σύμβουλος του Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο πρόεδρος “γνωρίζει καλά την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει”.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν παρακολουθούσαν νευρικά τις δημοσκοπήσεις, αναγνωρίζοντας ότι τα κακά νούμερα θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν πολιτική κρίση στις τάξεις των Δημοκρατικών. 

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο νυν πρόεδρος προσεγγίζει σιγά – σιγά τους εκλεγμένους αξιωματούχους των Δημοκρατικών και έχει προγραμματίσει συνάντηση με Δημοκρατικούς κυβερνήτες στον Λευκό Οίκο για το βράδυ της Τετάρτης. Συνεχίζει επίσης να συμβουλεύεται ανθρώπους της εμπιστοσύνης του και φέρεται να έχει παραδεχθεί σε τουλάχιστον ένα άτομο πως φοβάται ότι το σχέδιο να στρέψει εκ νέου τα βέλη κατά του αντιπάλου του, Ντόναλντ Τραμπ  του, ενδέχεται να μην αποδώσουν.

Αρκετοί σύμμαχοι του Μπάιντεν πάντως υπογραμμίζουν ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της πολιτικής του ζωής και βλέπει σε αυτή τη στιγμή ως μια ευκαιρία να επιστρέψει δυναμικά, όπως έχει κάνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Ταυτόχρονα όμως, καταλήγουν οι NYT, γνωρίζει πως πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να πείσει τους ψηφοφόρους, τους δωρητές και την πολιτική τάξη ότι η επίδοσή του στο ντιμπέιτ δεν ήταν παρά μια ατυχής στιγμή.

Διαβάστε ακόμη: 

Related posts

Goolsbee (Fed): Χρειαζόμαστε περισσότερο ευνοϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό

admin

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Ιντάλια αναβαθμίστηκε σε κατηγορίας 3 – Το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας προετοιμάζεται για ιδιαίτερα επικίνδυνα φαινόμενα

admin

ΛΔ Κονγκό: Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, το M23 καταλαμβάνει πόλη βόρεια από την Γκόμα

admin

Ν. Κουλέμπα: Αναμένουμε και συνομιλίες Ερντογάν με τον Ζελένσκι

admin

Από τη Μογγγολία, ο πάπας Φραγκίσκος λέει στους Κινέζους καθολικούς να είναι “καλοί πολίτες”

admin

Ισραήλ: Στα 51 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου με τη Χαμάς

admin

Μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης βλέπουν οι αγορές το 2024

admin

Ελβετία: Οι πολίτες λένε ναι στην κλιματική ουδετερότητα το 2050

admin

Η Σλοβακία παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους με την Ουγγαρία έως τον Νοέμβριο

admin