Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Διεξάγονται μάχες σε επτά συνοριακά χωριά στο Χάρκοβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε μέσω του βραδινού βιντεοσκοπημένου μηνύματός του ότι το Σάββατο διεξάγονται μάχες σε επτά συνοριακά χωριά στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο και χαρακτήρισε την κατάσταση στη νότια περιοχή του Ντονέτσκ “ιδιαίτερα τεταμένη”.

“Οι αμυντικές μας επιχειρήσεις συνεχίζονται στην περιοχή του Χάρκοβο, στην περιοχή των χωριών Strilecha, Krasne, Morokhovets, Oliynykovo, Lukiantsi, Hatyshche και Pletenivka”, είπε. “Επίσης, η κατάσταση στο Ντονέτσκ παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη, ιδίως στην κατεύθυνση Pokrovsky”, πρόσθεσε ο Ζελένσκι σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Επικεφαλής ουκρανικού στρατού ξηράς: Σε κρίσιμη φάση ο πόλεμος το επόμενο δίμηνο

Ο διοικητής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή ότι εκτιμά πως ο πόλεμος εναντίον της Ρωσίας θα εισέλθει σε κρίσιμη φάση τους επόμενους δύο μήνες, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις καθυστερήσεις στην παροχή όπλων στο Κίεβο.

“Η Ρωσία γνωρίζει ότι, αν λάβουμε αρκετά όπλα σε ένα ή δύο μήνες, η κατάσταση θα στραφεί εις βάρος της”, δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντερ Παβλιούκ στο περιοδικό The Economist.

Οι παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ στο Κίεβο καθυστερούσαν επί μήνες καθώς το πακέτο βοήθειας που προωθούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο λόγω των διαφωνιών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Τελικά το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε στα τέλη Απριλίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε χθες ότι η χώρα του έχει ανάγκη οι μελλοντικές παραδόσεις βασικών όπλων να γίνονται “στην ώρα τους”.

Η συνέντευξη του Παβλιούκ πραγματοποιήθηκε προτού η Ρωσία επιτεθεί με τεθωρακισμένα σε περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαρκόβου.

Σύμφωνα με τον Παβλιούκ, η Μόσχα θα παραμείνει επικεντρωμένη στην αργή προέλασή της στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στα ανατολικά. Ο ίδιος τόνισε ότι το Κίεβο έχει ανάγκη περισσότερη αντιαεροπορική άμυνα και εκτίμησε ότι αυτή θα ενισχυθεί από την επικειμένη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού ξηράς, η Ρωσία “δοκιμάζει τη σταθερότητα των γραμμών μας προτού επιλέξει την πιο κατάλληλη κατεύθυνση”.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αρκετά χωριά στην ανατολική Ουκρανία, αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Αβντιίβκα τον Φεβρουάριο.

Ο Παβλιούκ φάνηκε να υποτιμά τη σημασία ενδεχόμενης απώλειας της πόλης Τσάσιβ Γιαρ, επίσης στα ανατολικά, η οποία θεωρείται κρίσιμη ώστε η Μόσχα να καταφέρει να ελέγξει άλλες πόλεις, όπως το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ.

Η απώλεια του Τσάσιβ Γιαρ δεν θα “είναι αποφασιστικής σημασίας” καθώς είναι “ένας απλός αστικός οικισμός”, εκτίμησε.

Ο Παβλιούκ επίσης σημείωσε ότι πιστεύει πως θα υπάρξει νέο ενδιαφέρον για το Κίεβο, από όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν λίγο μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, αφού αρχικά προσπάθησαν να προελάσουν προς την πρωτεύουσα.

“Η υπεράσπιση του Κιέβου παραμένει μία από τις βασικές μας ανησυχίες, ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στα ανατολικά”, δήλωσε στον Economist. “Είναι η καρδιά της Ουκρανίας και γνωρίζουμε τον ρόλο κλειδί που θα παίξει η άμυνα της πρωτεύουσας στο μέλλον”, τόνισε.

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν Μπέλγκοροντ, Κουρσκ και Ντονέτσκ, πέντε νεκροί

Στο μεταξύ, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σε τρεις ξεχωριστές ουκρανικές επιθέσεις με drone και πυρά πυροβολικού στις περιφέρειες των ρωσικών συνόρων Μπέλγκοροντ και Κουρσκ, αλλά και στην πόλη του Ντονέτσκ, την οποία ισχυρίζεται ότι έχει κατακτήσει η Ρωσία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων.

Ο Ντενίς Πουσίλιν που έχει τοποθετηθεί από τους Ρώσους στην ηγεσία της περιοχής του Ντονέσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν, όταν ένας ουκρανικός πύραυλος έπληξε εστιατόριο στην πόλη του Ντονέτσκ.

Related posts

Ρωσία: Τουλάχιστον 45 τραυματίες από ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο κοντά στην Μόσχα

admin

ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη είναι “πιθανόν καρκινογόνα για τον άνθρωπο”

admin

Περού: Εν μέσω “Rolex-gate”, ο πρωθυπουργός Αδριανσέν ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης στο Κογκρέσο

admin

Μέλη τουρκικού τηλεοπτικού συνεργείου τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

admin

Το Κογκρέσο απέτρεψε in extremis τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ

admin

Καταδίκασε τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στην Πύλα ο Μενέντεζ: “Εγκληματική ενέργεια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”

admin

Μήνυμα Μπλίνκεν για την Κύπρο: Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στη λύση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

admin

Βόρεια Μακεδονία: Στη Βουλή η πρόταση για την τροποποίηση του Συντάγματος

admin

Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία

admin