Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Νέα εξωδικαστική διαδικασία συμβιβασμού από σήμερα – Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» έως 50% στα πρόστιμα

Τη δυνατότητα σε όσους έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις να μειώσουν τα

πρόστιμα

που τους επιβλήθηκαν έως και κατά 50% δίνει η

εφορία

. Ωστόσο, για να πετύχουν μείωση στα πρόστιμα θα πρέπει να πληρώνουν άμεσα, εντός τριών ημερών, το 25% του ποσού που έχει βεβαιωθεί, μετά τη ρύθμιση.


Με την τροποποίηση του

Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

(ν. 5104/2024), που ενεργοποιείται σήμερα, οι

φορολογούμενοι

έχουν την επιλογή να αποδεχθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου και «κουρεύοντας» τα πρόστιμα, ανάλογα με το στάδιο της αποδοχής.





Από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου έως και δέκα ημέρες από την κοινοποίηση της προσωρινής πράξης προσδιορισμού του φόρου, οι  φορολογούμενοι μπορούν να συμμορφωθούν οικειοθελώς. Εντός αυτής της περιόδου, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση, αποκαλύπτοντας οικειοθελώς μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη ή άλλα στοιχεία, αποφεύγοντας έτσι πρόσθετα πρόστιμα.


Το

πρόστιμο

που επιβάλλεται, είτε υποβληθεί δήλωση είτε εντοπιστεί η παράβαση από τον ελεγκτή, είναι το ίδιο (έως 50% του κύριου φόρου) και μειώνεται κατά 50% αν ο φορολογούμενος καταβάλει τουλάχιστον το 25% της οφειλής εντός τριών ημερών και ρυθμίσει το υπόλοιπο σε έως και 12 δόσεις.





Συγκεκριμένα, η νέα διαδικασία αντιμετώπισης των φορολογουμένων, που εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να έχουν υποπέσει σε

φορολογικές παραβάσεις

, μπορεί να εξασφαλίσει μειώσεις των προστίμων, από 25% έως και 50% ως εξής:


Μείωση 50%.

Τα πρόστιμα θα μειώνονται κατά 50% εάν η παραδοχή των παραβάσεων, όπως για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου και πριν την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Για να


εξασφαλίσει την έκπτωση ο ελεγχόμενος, θα πρέπει να υποβάλει τις σχετικές εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις πριν την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (με την έκδοση της εντολής ελέγχου) ή να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.


Μείωση 40%

. Τα πρόστιμα θα μειώνονται κατά 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Ο ελεγχόμενος έχει προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, για να προσφύγει στη ΔΕΔ και στο διάστημα αυτό, μπορεί να αποδεχτεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και αν μειώσει το πρόστιμο, για να μην ρισκάρει την απόρριψη της προσφυγής του από τη ΔΕΔ και τη βεβαίωση ολόκληρου του προστίμου.


Μείωση 30%

. Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από τη ΔΕΔ, η οποία γίνεται υποχρεωτικά εντός 120 ημερών από την προσφυγή, ο ελεγχόμενος μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια, εφόσον αμφισβητεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και την απόφαση της ΔΕΔ.


Μείωση 25%

. Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.


Οι φορολογούμενοι που θα αποδεχτούν τη ρύθμιση για το «κούρεμα» των προστίμων από 25% έως και 50%, υποχρεούνται να καταβάλλουν το 25% της συνολικής οφειλής, εντός τριών ημερών από την αποδοχή της σχετικής αίτησης, που θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας της

ΑΑΔΕ

, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός των ημερών. Το υπόλοιπο 75% της οφειλής θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις ή να εναλλακτικά, να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων.






Ειδήσεις σήμερα:





«Περιορισμένη» η χερσαία εισβολή στον Λίβανο, λέει το Ισραήλ – Μυστήριο για την αντεπίθεση του Ιράν





Σε δύο μέτωπα συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο – Παραμένει κλειστή η Αθηνών-Πατρών





«Δεν μπορώ να κρατήσω μακριά τα χέρια μου» – Το σέξι βίντεο της Σελένα Γκόμεζ για τον φίλο της, Μπένι Μπλάνκο

Related posts

Γιατί πήρε δάνειο – μαμούθ Ελληνική εταιρεία αυτοκινήτων;

admin

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεσμεύεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%

admin

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ποιοι μπορούν να πάρουν voucher 500 ευρώ φροντίζοντας τα εγγόνια τους

admin

Στεγαστικά δάνεια: Στον «πάγο» από τον Μάιο και για 12 μήνες οι δόσεις – Οι προϋποθέσεις

admin

Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού: Αύξηση 20% στην πληρότητα των ξενοδοχείων φέτος τον Μάρτιο

admin

Σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS: Εντός χρονοδιαγραμμάτος η διασύνδεσή τους – Ποιοι θα λάβουν e-mail

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιξε με μικρή άνοδο – Παλεύει να επιστρέψει στις 1.200 μονάδες

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Η προθεσμία και οι επιλογές πληρωμής – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

admin

Ερυθρά Θάλασσα: Τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκαν κατά 40% εξαιτίας των επιθέσεων των Χούτι

admin