Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Βοήθεια €5 δισ. στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:08

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε τη Δευτέρα να αυξήσει τη στήριξή του προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά 5 δισ. ευρ, μέσω ενός ειδικού ταμείου βοήθειας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Η ΕΕ τηρεί τις δεσμεύσεις της. Το Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία μετατρέπει τα λόγια μας σε πράξη. Με το ταμείο, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία προς υπεράσπισή της από τη ρωσική εισβολή με ό,τι χρειαστεί και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί”, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Το νεοσύστατο Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία (UAF) θα επιτρέψει στην ΕΕ να στηρίξει περαιτέρω τις ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μέσω της παροχής τόσο θανατηφόρου όσο και μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το UAF θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει την προστιθέμενη αξία της ΕΕ όσον αφορά την παροχή περισσότερης και καλύτερης επιχειρησιακής υποστήριξης στην Ουκρανία, ενισχύοντας τις προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ και εστιάζοντας σε αυξημένες κοινές προμήθειες από την ευρωπαϊκή και τη νορβηγική αμυντική βιομηχανία.

Παράλληλα, “το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να βελτιώσει τους κανόνες διευκόλυνσης ώστε να καταστούν πιο βιώσιμοι και να προσαρμοστούν στις νέες διεθνείς συνθήκες. Οι βελτιωμένοι κανόνες διακυβέρνησης θα βασίζονται στις καλά λειτουργούσες εθνικές δομές προμηθειών καθώς και στις υφιστάμενες συμβάσεις-πλαίσιο, αξιοποιώντας τόσο την προσέγγιση του επικεφαλής κράτους όσο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ), και θα περιλαμβάνουν την από κοινού προμήθεια του απαιτούμενου αμυντικού εξοπλισμού από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και τη Νορβηγία – συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – ενώ θα επιτρέπουν την ευελιξία στις αλυσίδες εφοδιασμού που μπορεί να περιλαμβάνουν φορείς εγκατεστημένους ή με εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός της ΕΕ ή της Νορβηγίας”.

Η επιστροφή των δωρεών των κρατών μελών (δηλ. από αποθέματα, μονομερείς και κοινές αγορές εξοπλισμού διαθέσιμου στην αγορά και μονομερείς προμήθειες) θα περιοριστεί μετά από μια μεταβατική περίοδο, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μετά τη σημερινή απόφαση, το χρηματοδοτικό ανώτατο όριο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη θα ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Φεβρουαρίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, χρηματοπιστωτική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Related posts

Εννέα νεκροί και πολλοί τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο εκρηκτικών υλών στην Ινδία

admin

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Δεκέμβριο

admin

Απειλές Σοϊγκού: Ίσως χρησιμοποιήσουμε κι εμείς βόμβες διασποράς αν οι ΗΠΑ στείλουν τέτοια όπλα στην Ουκρανία

admin

Έκρηξη ηφαιστείου στις Φιλιππίνες – Σε συναγερμό οι αρχές

admin

Ισραήλ: Διαδηλώσεις για απελευθέρωση των ομήρων και για πρόωρες εκλογές

admin

Συστάθηκε και επίσημα από την ΕΕ η επιχείρηση “Ασπίδες” για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Η σημασία της απελευθέρωσης του Ασάνζ

admin

Γαλλία: “Δεν θα αυξηθούν οι φόροι για τα νοικοκυριά” λέει η πρωθυπουργός Μπορν

admin

Σερβία: Ο πρόεδρος Βούτσιτς έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον στενό του σύμμαχο Μ. Βούτσεβιτς

admin