Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο

Σε τροχιά επέκτασης διατηρήθηκε τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας ώθηση από το άλμα του κλάδου των υπηρεσιών στη Γαλλία λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Ο ρυθμός ανάπτυξης ωστόσο αναμένεται να επιβραδυνθεί μετά το πέρας και των Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς η ζήτηση παραμένει αδύναμη, σύμφωνα με έρευνα.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI (Purchasing Managers’ Index) της S&P Global σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 51 από το 50,2 του προηγούμενου μήνα, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν να ενισχυθεί ελαφρώς περισσότερο και συγκεκριμένα στο 51,2.

Σημειώνεται ότι το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και ύφεσης, με τη μέτρηση του Αυγούστου να συνιστά τον έκτο διαδοχικό μήνα που η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης παρουσιάζει αυξητικούς ρυθμούς.

“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι έφεραν πολλές νίκες, και ο γαλλικός τομέας των υπηρεσιών ήταν σίγουρα μεταξύ των νικητών. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή η ώθηση είναι βιώσιμη”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia της Hamburg Commercial Bank.

“Οι θετικές ενδείξεις από τους Αγώνες και τους εν εξελίξει Παραολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να μεταφερθούν εν μέρει και τον Σεπτέμβριο, αλλά αναμένουμε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο, πιθανότατα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες”.

Η συνολική ζήτηση στην 20μελή νομισματική ένωση μειώθηκε για τρίτο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει αδυναμία εν όψει των του επόμενου διαστήματος. Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ήταν κάτω από το όριο του 50 και συγκεκριμένα στο 49,1, αν και ελαφρώς υψηλότερα από το 49,0 του Ιουλίου.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο τελικός δείκτης PMI για τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 52,9 από 51,9, αντισταθμίζοντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση στον τομέα της μεταποίησης.

Ωστόσο, η αισιοδοξία αναφορικά με το υπόλοιπο έτος παραμένει μειωμένη μεταξύ των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών να υποχωρεί στη χαμηλότερη φετινή τιμή στο 59,1 από 60,4.


 

Related posts

Ερυθρά Θάλασσα: Η γερμανική φρεγάτα Hessen απέκρουσε επίθεση των Χούθι

admin

Ισραήλ: Ανέγερση νέου εβραϊκού οικισμού σε έκταση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης

admin

Η στάση των κορυφαίων οίκων αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ

admin

Τζεντιλόνι: Τον Σεπτέμβριο η υποβολή των μεσοπρόθεσμων σχεδίων από τα κράτη-μέλη

admin

Επίθεση με πυρά κατά Ισραηλινών αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ – Δύο τραυματίες

admin

Αμπάς σε Μπλίνκεν: Η αδικία ωθει τη σύγκρουση με το Ισραήλ

admin

Γκαμπόν: Σήμερα ορκίζεται μεταβατικός πρόεδρος της χώρας ο στρατηγός Γκεμά

admin

Ισραήλ: Η αδελφή του ηγέτη της Χαμάς διώκεται για υποκίνηση τρομοκρατίας

admin

Ο Ολ. Σολτς απορρίπτει την άρση των περιορισμών στη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία

admin