Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΔΑΠ: Το σχέδιο για τη λειψυδρία και οι επενδύσεις των 2 δισ. ευρώ

Μια από τις πιο δύσκολες εξισώσεις της κλιματικής αλλαγής καλείται να λύσει η ΕΥΔΑΠ, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, η οποία εκπονεί σε συνδυασμό με την EΥΔΑΠ Παγίων (η οποία ανήκει στο ελληνικό δημόσιο) πρόγραμμα κάλυψης υδροδότησης της πρωτεύουσας για τα επόμενα χρόνια.

Η ανομβρία των προηγούμενων δύο ετών έχει επιφέρει σημαντική  μείωση υδάτινων πόρων (περίπου 100 εκατομμύρια κυβικών λίτρων κατ’ έτος), επιβάλλοντας την ανατροφοδότηση των αποταμιευτήρων της Αττικής.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Χ. Σαχίνη και των δηλώσεων του στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η άντληση νερού από την Υλίκη ενώ θα τεθούν σε λειτουργία έως και 17 γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα. Η εταιρεία επίσης προετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία και τις γεωτρήσεις του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού. Σημειώνεται δε ότι το μεγαλύτερο κόστος ενέργειας που θα προκύψει από τις παραπάνω ενέργειες θα πληρωθεί από την ΕΥΔΑΠ Παγίων (σ.σ. Ελληνικό Δημόσιο).

Πέρα από τη διαχείριση της συγκυρίας, που σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη διαμορφώνει ασφαλές περιθώριο για μια τριετία, η εταιρεία επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια υδροδότησης της Αττικής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ Παγίων και το ΥΠΕΝ, που απαιτούν ωστόσο επενδύσεις της τάξης των 500-750 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεπής υδροδότηση του νομού και τα επόμενα χρόνια.

Όπως επισήμως παρουσιάστηκε και στη βουλή η ΕΥΔΑΠ επεξεργάζεται λύσεις όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων στο υδροδοτικό σύστημα (π.χ. παραποτάμους που συνδέονται με ποταμό Εύηνο), τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (π.χ. της Ψυτάλλειας ή του Θριασίου), την αφαλάτωση, αλλά και εκμετάλλευση των βρόχινων υδάτων σε υποδομές συγκέντρωσης ομβρίων. 

Το σχέδιο κατά της λειψυδρίας έχει ασφαλώς μεγάλο ενεργειακό κόστος και γι’ αυτό η ΕΥΔAΠ σύναψε στρατηγική συμφωνία με την ΕΤΕπ, η οποία θα αναλάβει τη διενέργεια μελετών για το βέλτιστο μίγμα ενεργειών. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια στο πλαίσιο του InvestEU. 

Πέρα από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να επενδύει στην Ανατολική Αττική με έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ, με το 90% αυτών να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, προχωρά σε έργα μετασχηματισμού (έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας) 350 εκατ. ευρώ και άλλα έργα αποχέτευσης προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Εκτός των μεγάλων επενδύσεων ωστόσο η εταιρεία αναμένει την ενεργοποίηση της ρυθμιστικής αρχής, προκειμένου με συντεταγμένο τρόπο να διεκδικήσει αύξηση τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, τα οποία είναι «παγωμένα» εδώ και περισσότερα από 13 χρόνια.

Related posts

Attica Bank: Κέρδη προ φόρων 17 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

admin

Αύξηση εσόδων και EBITDA στο εννεάμηνο για την Premia Properties

admin

Επένδυση €2 εκατ. για το πρώτο Grand Μασούτης στην Αττική

admin

Διπλασιασμός EBITDA από Ideal Holdings το 2023

admin

Νέα πακέτα ομαδικής ασφάλισης αθλητών και μαθητών από τη Minetta

admin

Ελληνικό: Τι ρόλο αναλαμβάνει η νέα θυγατρική Lamda Finance

admin

Σιάμισης: Στην τελική ευθεία η αναχρηματοδότηση δανείων €1 δισ.

admin

ΑΔΜΗΕ: Διεύρυνση του Προγράμματος Ανανέωσης Παγίων 2021-2026

admin

Ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος ανέλαβε CEO στη Forthnet

admin