Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επόμενη ημέρα με βολές και τριβές

Ο τρόπος της σύγκλισης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έχουν μπει για τα καλά στη συριζαϊκή συζήτηση –και, έφεραν, πέρα από ένα κύμα αντιπαραθέσεων, και την πρώτη αλλαγή πλεύσης του Στέφανου Κασσελάκη όσον αφορά το τρίτο κόμμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μια μέρα πριν από την κρίσιμη πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, έτεινε χείρα συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών: «Εγώ κάνω δημόσια την πρόσκληση και στις δύο ομάδες να συνεργαστούν σε προτάσεις νόμου εφόσον το επιθυμούν. Νομίζω ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πώς να επικοινωνήσει με το γραφείο μου», ανέφερε («Παραπολιτικά fm»), τονίζοντας πως μιλάει για «το κομμάτι των συγκλίσεων σε προγραμματικό επίπεδο, κοινοβουλευτικά».

Η πρόθεση του Κασσελάκη είναι πάντα το καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου, στο οποίο θέλει το κόμμα να ανοίξει σε ένα ευρύτερο κεντροαριστερό ακροατήριο, την ώρα που οι εσωκομματικές φωνές για συγκλίσεις πληθαίνουν: μια σειρά στελεχών, από την Ολγα Γεροβασίλη (η οποία δήλωσε και χθες πως «απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων») έως τον Νίκο Παππά, τοποθετούνται υπέρ των συγκλίσεων, ενώ μια σειρά στελεχών κυρίως με αναφορά στην Προοδευτική Συμμαχία, μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, αναμένεται να καταθέσουν πρόταση για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, κατά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων, με την Κεντρική Επιτροπή να προγραμματίζεται για το τέλος του μήνα. Αυτές οι πρωτοβουλίες των στελεχών κινούνται σε πιο έντονη γραμμή συγκλίσεων από αυτή που κινείται έως τώρα η Κουμουνδούρου, δείγμα πως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών η περίοδος χάριτος, η περίοδος δηλαδή χωρίς πίεση για την ηγεσία, έχει τελειώσει – σ’ αυτό το πλαίσιο της διαφορετικής προσέγγισης ερμηνεύεται και το mea culpa του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής και των κατοικιών του.

Αιχμές για Τεμπονέρα

Το θέμα των συνεργασιών, πάντως, δεν είναι το πλέον εύκολο για την Κουμουνδούρου. Ο Κασσελάκης χθες επανέλαβε πως συνεργασία με τη Νέα Αριστερά δεν πρόκειται να υπάρξει: «Οποιος επιθυμεί τη Νέα Αριστερά να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν εκφράζεται από τις αλλαγές που κάνουμε, είναι δικαίωμά του να επιλέξει άλλη πορεία, εμείς θα συνεχίσουμε να ανανεώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε.

Παρότι ο Κασσελάκης διευκρίνισε πως δεν αναφέρεται στον Διονύση Τεμπονέρα, το στέλεχος του κόμματος που πριν από λίγες μέρες συνυπέγραψε με τον Αντώνη Κοτσακά πρόταση οργανωτικής σύγκλισης με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά σήκωσε το γάντι: «Ημουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, δίνουμε τη μάχη των αξιών και των ιδεών μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σε μια κίνηση που θυμίζει αντίστοιχες του προκατόχου του, θέλει ο δικός του τρόπος συγκλίσεων να περνάει και από ευρωπαϊκή οδό, στη λογική ενός ΣΥΡΙΖΑ-γέφυρας των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου. Γι’ αυτό χθες απέστειλε επιστολές στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του κόμματος τωνΕυρωπαίων Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, καλώντας τους σε διάλογο και κοινή δράση, με στόχο την απόκρουση του ακροδεξιού κινδύνου και την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας επτά κοινών στόχων στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Related posts

Παράταση μιας εβδομάδας για την άρση ασυλίας των «Σπαρτιατών»

admin

Ο Κουτσούμπας συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στις ΗΠΑ – Τα δώρα που αντάλλαξαν

admin

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

admin

Οι εξηγήσεις του Αδωνη και η συναίνεση των πέντε

admin

Εύα Καϊλή: Παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα, αποκαλύπτει η Le Soir

admin

Θρασύς Ερντογάν για Μητσοτάκη: «Ένας κύριος ενοχλήθηκε από την ομιλία μου»

admin

Δένδιας: Στα 2 δισ. ευρώ το κόστος των θόλων αεράμυνας της χώρας

admin

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παραδίδεται ολοκληρωμένο στις 31 Δεκεμβρίου 2023

admin

Ρήγματα και δελφίνοι εν αναμονή

admin