Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επτά στο «αντάρτικο»

Οι τόνοι έπεσαν, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ενωτικός, όμως η διαφωνία που υπάρχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και καταγράφηκε και ήταν απολύτως ξεκάθαρη: επτά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας επέλεξαν να καταψηφίσουν (καταθέτοντας προφορικές ενστάσεις) την εισήγηση του προέδρου προς την Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει αύριο – επικαλούμενοι το ύφος και τα λάθη της καμπάνιας προεκλογικά, αλλά και τη μετεκλογική διαχείριση και ερμηνεία του αποτελέσματος από την πλευρά της ηγεσίας, με δεδομένη τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη συλλογικής λειτουργίας του κόμματος. Παρότι η «ανταρσία» παρέμεινε και η κριτική ήταν σκληρή, το κλίμα παρέμεινε σχετικά ήπιο («γόνιμο και παραγωγικό» περιγράφηκε από την Κουμουνδούρου, δείγμα πως και οι δύο πλευρές δεν σκόπευαν να τινάξουν τη συνεδρίαση στον αέρα.

Οι Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Ελένη Συμεωνίδου ήταν εκείνοι που είπαν «όχι» στην εισήγηση Κασσελάκη, στην οποία μεταξύ άλλων γινόταν αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος («Παρά τους κλυδωνισμούς που ακολούθησαν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής, τη διπλή διάσπαση και την περίοδο εσωστρέφειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διέψευσε όσους τον είχαν τελειωμένο», ανέφερε), διατυπωνόταν η εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να περιμένει τις εξελίξεις σε άλλα κόμματα» για τις προοδευτικές συγκλίσεις, ενώ περιέγραφε και τις νέες συνθήκες για το κόμμα, ορίζοντας ως επόμενο μεγάλο σταθμό το καταστατικό συνέδριο που αναμένεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο. «Και εμείς είμαστε εκλεγμένοι από τη βάση.

Τα όργανα πρέπει να συνεδριάζουν πιο συχνά» φέρεται ότι είπε στη δική της τοποθέτηση η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη, ενώ ο Κώστας Ζαχαριάδης έκανε αναφορά και στην κόντρα Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «οι αναφορές πλήγωσαν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να αποσυρθούν».

Οι αναρτήσεις

Το θέμα με τις αναρτήσεις κατά του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έμμεσες αναφορές περί μαύρων ταμείων μπήκαν στη δημόσια συζήτηση με επιλογή της Κουμουνδούρου ήταν κάποια από τα αγκάθια της χθεσινής συνεδρίασης – «δεν πρέπει να λέγονται τέτοια πράγματα. Να καταθέσουμε πρόταση για διαύγεια στα οικονομικά των κομμάτων» σχολίασε ο Γιάννης Ραγκούσης. Στο τέλος της συνεδρίασης ο Κασσελάκης, που χθες έκανε γνωστό πως κατέθεσε και το πόθεν έσχες του στο τέλος Ιουνίου «ως όφειλε», εμφανίστηκε με ενωτική διάθεση να λέει πως «ενωτικά θα πάμε σε όλα τα θέματα» και πως βρίσκεται «στη διάθεση» των στελεχών «για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε». Είναι χαρακτηριστικό ότι θα υπάρξουν δύο ακόμα συνεδριάσεις της ΠΓ, μία την άλλη εβδομάδα με οργανωτικό χαρακτήρα και άλλη μία μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ενδεικτικό της διάθεσης του Κασσελάκη να ρίξει τους τόνους είναι ότι στην επιτροπή που συγκροτήθηκε για να επεξεργαστεί τις καταστατικές αλλαγές συμμετέχουν, εκτός από στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία, και πρόσωπα που υπέγραψαν το κείμενο των «87», όπως ο Διονύσης Καλαματιανός, η Μαρία Ρεπούση και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Πριν από τη συνεδρίαση της ΠΓ, ο Κασσελάκης βρέθηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο για την πρώτη του επαφή με τους εργαζομένους της «Αυγής» μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος του ημερήσιου φύλλου. Το mea culpa του δεν αφορούσε το ίδιο το κλείσιμο (επισήμανε πως δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθεί η εκτύπωση), αλλά τη δική του αντιμετώπιση, την ανακοίνωση του κλεισίματος και την απουσία πραγματικής ενημέρωσης για την επόμενη ημέρα. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, την οποία απασχόλησε και το κλείσιμο της εφημερίδας, αλλά και η οικονομική κατάσταση του κόμματος που περιγράφηκε από τον οικονομικό διευθυντή Χρήστο Μαυροκεφαλίδη ως κρίσιμη, ο Κασσελάκης είδε τους εργαζομένους, ενώ σήμερα στις δύο το μεσημέρι αναμένεται να περάσει την πόρτα των γραφείων της ιστορικής εφημερίδας, συνοδευόμενος από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Related posts

Νέα σκληρή επίθεση Σαμαρά κατά Μαξίμου

admin

Σήμα από τον Καναδά για την επιστολική ψήφο

admin

Εχασαν όλοι στο ίδιο συνέδριο

admin

ΚΚΕ για Μηταράκη: Οι παραιτήσεις για λόγους εντυπώσεων δεν μπορούν να «ξεπλύνουν» τις κυβερνητικές ευθύνες

admin

Νέες λύσεις κατά της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση – Τι προανήγγειλε ο Σκρέκας

admin

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ποιοι στηρίζουν Ζέρβα, ποιοι Αγγελούδη και ποιοι… κανέναν

admin

Μητσοτάκης: Η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ωρα για δράση»

admin

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Από τις απειλές στις συναντήσεις

admin

Προσέγγιση με την Τουρκία, «χωρίς ψευδαισθήσεις»

admin