Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίκληση στο συναίσθημα

Εκλογές ΠΑΣΟΚ

Νίκος Ανδρουλάκης Επίκληση στο συναίσθημα

Ως σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρίσκεται στο κέντρο των εορτασμών για την 3η Σεπτέμβρη – ο ίδιος μπορεί να λέει ότι επανέφερε στη βιτρίνα του κόμματος το όνομα και τα σύμβολα της παράταξης, σε μια κίνηση που ήθελε να δηλώσει πως η περίοδος που το brand θεωρούνταν τοξικό έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο ίδιος πέρασε όλη του την προεκλογική περίοδο, τόσο στις εθνικές του 2023 όσο και στις ευρωεκλογές του 2024, κλείνοντας τις ομιλίες του με το «καλημέρα ήλιε», αγκάλιασε την ποπ διάσταση του ΠΑΣΟΚ και αξιοποίησε από την πολιτική του κληρονομιά τα σημεία που του ταίριαζαν: την πολιτική του συγκεκριμένου από τον Κώστα Σημίτη, αλλά και ανδρεοπαπανδρεϊκές κόκκινες γραμμές ειδικά σε σημεία που αφορούσαν τα εθνικά.

Σήμερα, ο Ανδρουλάκης θέλει να μιλήσει και στο συναίσθημα εκείνων που παρέμειναν στο κόμμα τις δύσκολες μέρες, με κεντρικό σύνθημα τη φράση που επανέλαβε στην Κεντρική Επιτροπή: «Παρέλαβα κόμμα, δεν θα παραδώσω συνιστώσα».

Παύλος Γερουλάνος

Επιστροφή στην κοινωνία

Το 2018, στο συνέδριο που το ΠΑΣΟΚ επικύρωσε την παρουσία του εντός του ευρύτερου σχήματος του Κινήματος Αλλαγής, ο Παύλος Γερουλάνος ήταν το πρόσωπο που είχε αναδείξει το ζήτημα επιστροφής στις πασοκικές βάσεις, στο όνομα και τον ήλιο. Με την ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ έκανε καμπάνια και στις εκλογές του 2021, με ένα σχέδιο για την αναγέννησή του περιοδεύει όλο αυτό το διάστημα και φέτος στην Ελλάδα.

Απευθύνεται κυρίως σε όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που διεκδικούν τη λογική του κινήματος, όπως αυτή κυριάρχησε τη δεκαετία του ’80: «Με πίστη στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης» έλεγε στο βίντεο από τη Ζάκυνθο που έδωσε στη δημοσιότητα, περιγράφοντας πώς η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ σημαίνει και την «αναγέννηση της πατρίδας».

Παράλληλα, ο Γερουλάνος κουβαλάει τη «μοντερνοποίηση» του ΠΑΣΟΚ που επιχειρήθηκε το 2009, η οποία επιβραβεύτηκε σε εκείνες τις κάλπες –και την οποία φέτος προωθεί στη λογική της επανασύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία.

Αννα Διαμαντοπούλου

Το ΠΑΣΟΚ του αύριο

Η πασοκική κληρονομιά, με την οποία η Αννα Διαμαντοπούλου διεκδικεί την εκλογή της στην ηγεσία του κόμματος, είναι πολύ συγκεκριμένη και διατυπώθηκε στο πρώτο βίντεο με το οποίο ανακοινώνει την υποψηφιότητά της: θυμίζοντας τις δυσκολίες του πατέρα της να δουλέψει στη μετεμφυλιακή Ελλάδα λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, ανέδειξε τη μεγάλη αλλαγή της Μεταπολίτευσης την οποία συνδέει με την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία – απ’ όπου κι αν ερχόσουν, μπορούσες να πετύχεις εντός της χώρας και όχι εκτός.

Σ’ αυτή τη λογική θέλει να μιλήσει και στη νεότερη γενιά, αλλά να υπενθυμίσει και στη γενιά της Μεταπολίτευσης (αυτήν που, «ως νεολαία», έκανε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση) τι ήταν αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ ελκυστικό. «Επιχειρήματα σημαίνει τοΠΑΣΟΚτου αύριο. Ολα αυτά που νοιάζουν τους 20άρηδες δηλαδή. Τεχνητή νοημοσύνη, κλιματική αλλαγή, ψηφιακός κόσμος, οι νέες διαστάσεις του μεταναστευτικού», ανέφερε σχετικά στα σόσιαλ μίντια, σχολιάζοντας πως «μαζί θα κάνουμε αυτό το νέο ΠΑΣΟΚ για το οποίο μιλάμε».

Χάρης Δούκας

Επένδυση στην καμπάνια

Ενα από τα βασικά συνθήματα της καμπάνιας του Χάρη Δούκα για αυτές τις εσωκομματικές εκλογές είναι «κερδίζουμε την ελπίδα». Οι παλαιοί πασόκοι αναγνωρίζουν τα περί ελπίδας ήδη από το 1985, όταν στην καμπάνια του κόμματος για την επανεκλογή του στις αφίσες κυκλοφορούσε το σύνθημα «να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή».

Η ελπίδα, το 2024, αφορά την επαναφορά του κόμματος σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Στην καμπάνια του δημάρχου Αθηναίων επενδύουν σε αυτή την προοπτική, αλλά και στην παλαιότερη παράδοση του ΠΑΣΟΚ να ενώνει πολλά και διαφορετικά προοδευτικά ρεύματα – υπενθυμίζοντας πως και η ίδια η δημιουργία του κόμματος αποτελούσε επί της ουσίας μια σύγκρουση με το παρελθόν του κεντροαριστερού χώρου.

«Χρειάζεται ενότητα και αυτή την εγγυώμαι. Κανένας δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται να κάνουμε αυτή την αγωνία του λαού, αγώνα. Αγώνα για την ψυχή της παράταξης.Αγώνα για την Ελλάδα», ανέφερε ο Δούκας στο τελευταίο του άρθρο (libre), στο ίδιο μήκος κύματος.

Μιχάλης Κατρίνης

Να καταθέσουμε μια πρόταση αρχών

Ο Μιχάλης Κατρίνης επενδύει στον τρόπο με τον οποίο το κραταιό ΠΑΣΟΚ των περασμένων δεκαετιών απευθύνθηκε στην περιφέρεια και σε κοινωνικές ομάδες που δεν είχαν για πολλά χρόνια ούτε ορατότητα, αλλά ούτε και εκπροσώπηση. «Να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση αρχών και πολιτικών διακυβέρνησης για όλα. Αυτή θα τεθεί σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο μέσα στην κοινωνία με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, με προτάσεις κυβερνητικού προγράμματος που θα θυμίζουν ΠΑΣΟΚ», ανέφερε («Εφ.Συν.»), κοιτώντας επί της ουσίας σε όλους εκείνους που έχουν ήδη μια διαμορφωμένη εικόνα του τρόπου λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά ενδεχομένως τα τελευταία χρόνια να έκαναν και άλλες επιλογές.

«Δικός μου στόχος είναι να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις μένοντας προσηλωμένη στις ιδρυτικές αξίες του ΠΑΣΟΚ και παλεύοντας για μια Παράταξη που θα είναι δίπλα στην κοινωνία απαντώντας αποτελεσματικά σε αυτές τις ανησυχίες», επεσήμανε («Απογευματινή») με τη σειρά της η Νάντια Γιαννακοπούλου για το πώς βλέπει την κληρονομιά του κόμματος. Ο Γιάννης Κανελλάκης επιλέγει κυρίως αναφορές στο «παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο» και τις διδαχές του Ανδρέα Παπανδρέου.

Related posts

Νέα διάταξη στη Βουλή

admin

«Ασυνάρτητος» ο Κασσελάκης για το ΟΑΚΑ λέει ο Σκέρτσος

admin

Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο βουλευτής Γιάννης Δημητροκάλλης από τους «Σπαρτιάτες»

admin

Υδρογονάνθρακες: Ξεκίνησαν οι έρευνες ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο

admin

Στην ουρά για «αδιαμεσολάβητη» συνάντηση

admin

Η Φωτίου απαντά για το «άει στο διάολο» στη Βουλή: Ήταν έκφραση αγανάκτησης, δεν αναφερόμουν στην Κεφαλογιάννη

admin

Ο Κυριάκος και τα πνεύματα των Χριστουγέννων

admin

Τα πλοία αποχώρησαν, οι προκλήσεις συνεχίζονται

admin

Μέτωπο αλλά χωρίς… μέτωπο, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

admin