Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαήμερη εργασία: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εξαήμερη εργασία – Τι κατέγραψε το ΕΡΓΑΝΗ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εξαήμερη εργασία, με την κυβέρνηση, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού,  να κλείνει τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα, και να ισχυρίζεται ότι δεν καταργείται το πενθήμερο και το 40ωρο στην Ελλάδα. Το μέτρο της «έκτακτης βάρδιας», όπως βάφτισαν την αντεργατική ρύθμιση, εφαρμόζεται σε  συγκεκριμένους κλάδους,  λένε από την κυβέρνηση, αποσιωπώντας ότι αυτό αφορά σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Το υπουργείο Εργασίας, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στοιχεία για το πόσες επιχειρήσεις εφάρμοσαν το μέτρο κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου. Τα στοιχεία αφορούν μόνο όσες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι το έκαναν.

Τι κατέγραψε το ΕΡΓΑΝΗ

Σύμφωνα με αυτά, στο χρονικό διάστημα έως τις 15 Ιουλίου το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα:

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Από το σύνολο των εργοδοτών, 690 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για χρήση «της έκτακτης βάρδιας εργασίας» ( έτσι αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου η 6ημερη εργασία) σε 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.

«​Από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση, μόνο τα 291 πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες, ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.

​«Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζομένους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Επιστροφή στον Μεσαίωνα»

Το μέτρο προκάλεσε την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοινώσεις του έκανε λόγο για «επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες του 19ου αιώνα», που αποτελεί «ντροπή για τη χώρα» ενώ δεσμεύτηκε για την «κατάργηση όλου του αντεργατικού πλέγματος που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Υπογραμμίζει δε ότι  «οι Έλληνες εργαζόμενοι και εργαζόμενες γνωρίζουν βέβαια ότι η αντεργατική ρύθμιση για την 6ήμερη εργασία είναι εδώ, ότι η ελαστικοποίηση και η εντατικοποίηση της εργασίας είναι ο κανόνας, ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μπορούμε να μιλάμε για αξιοπρεπείς μισθούς και σοβαρή κρατική παρέμβαση απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες».

Σε σημερινή ανάρτησή του εξάλλου, ο Στέφανος Κασσελάκης, παραθέτει αποσπάσματα από ρεπορτάζ ξένων μέσων για την εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα, σχολιάζοντας πως «γίναμε είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο!».

« Είναι η Ελλάδα κάποιο παγκόσμιο πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού; Δε χρειάζεται να το πω καν. Μ’ εμάς αυτός ο νόμος επιστρέφεται από εκεί που ήρθε », υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι ανέκδοτο»

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Μουλκιώτης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος ανέφερε: «Η Ευρώπη σταθερά επιδιώκει και δοκιμάζει την 4ήμερη εργασία, χωρίς μείωση αποδοχών (Ισπανία, Ισλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο). Στην Ελλάδα της ΝΔ ακολουθούμε την αντίστροφη πορεία, την πορεία προς τον 19ο αιώνα».

Και προσθέτει: «Στην Ελλάδα που εν έτει 2024 από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτονται μόλις 138.000 εργαζόμενοι, ενώ αυξήσεις προβλέπονται μόνο στους 60.000 από αυτούς .[..] η υποχρέωση 6ήμερης εργασίας, προβάλλεται από την κυβέρνηση ως «Ενίσχυση της εργασίας». Δεν είναι ανέκδοτο , είναι ο τίτλος του νόμου Γεωργιάδη που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου».

«Να αποσυρθεί»

Το ΚΚΕ ζητά να αποσυρθεί «η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που αποτελεί ‘πολεμικό ανακοινωθέν’ ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της και εκδόθηκε κατά παραγγελία της εργοδοσίας», αναφέρει σε φυλλάδιό του το ΚΚΕ.

Και παραθέτει, όπως αναφέρει, την αλήθεια για την 6ήμερη εργασία «κόντρα στα fakenews που διακινεί το Υπουργείο Εργασίας και η εργοδοσία»: «Η 6ήμερη εργασία αφορά εργοστάσια πολλών κλάδων και η εφαρμογή μπορεί να επεκταθεί και σε σούπερ μάρκετ, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις αποθήκες τέτοιων επιχειρήσεων. Επιβάλλεται μονομερώς στον εργαζόμενο από την εργοδοσία. Δεν αντικαθίσταται με ρεπό και δεν αντιστοιχεί σε επιπλέον ένσημο».

«Τσαλακώνονται οι ζωές»

Από τη Νέα Αριστερά, ο Αλέξης Χαρίτσης, έκανε λόγο για «ζωές που τσαλακώνονται» ενώ χαρακτηρίζει την εξαήμερη εργασία ως «ακραία αντεργατικό» μέτρο.

«Χωρίς να έχουν κάποιον εξωτερικό καταναγκασμό και σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σχετική συζήτηση διεθνώς, παίρνουν ένα ακραία αντεργατικό μέτρο για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα. Στη συνέχεια, φτιάχνουν το απίστευτο αφήγημα ότι το εξαήμερο δεν είναι εξαήμερο. Εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, πιο σκληρή εκμετάλλευση και κοροϊδία για τους πολλούς», τονίζει.

Related posts

Νέο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ευρωβουλή

admin

«Έκανα βήμα πίσω» λέει ο Βορίδης για την αποχή στον γάμο ομοφύλων

admin

Νίκος Φίλης: «Χάσαμε ως Αριστερά ενώ επιχειρούσαμε ως κέντρο»

admin

Βόλτα στην Αθήνα και σέλφι με τους τουρίστες

admin

Ενα πρωτότυπο debate με ωραίες ατάκες του Άγγελου Συρίγου με τον Σταμάτη Σπανουδάκη

admin

Νέα Δημοκρατία: «Φουντώνει» η δυσαρέσκεια για τον Καραμανλή – Βουλευτές ζητούν να είναι εκτός των ψηφοδελτίων

admin

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης συνεχάρη τον Χαρδαλιά για τη νίκη του

admin

Κηδεία υποσμηναγού Τουρούτσικα: Η στιγμή που έκανε Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη και Τσίπρα να δακρύσουν

admin

Φάμελλος: Προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και η στήριξη των ευάλωτων

admin