Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελεύθερος ο Μπελέρηςύστερα από 476 ημέρες

Την αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη αποφάσισε χθες το δικαστήριο του Φιέρι που τελικώς ενέκρινε το αίτημα του ευρωβουλευτή της ΝΔ για πρόωρη αποφυλάκιση (στη βάση της έκτισης των 2/3 της ποινής του) με τον περιοριστικό όρο της διατήρησης επικοινωνίας με το Αστυνομικό Τμήμα Χειμάρρας. Η εξέταση του εν λόγω αιτήματος είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου, όμως εκείνη την περίοδο το αλβανικό δικαστήριο επικαλέστηκε έλλειψη προσωπικού και ανέβαλε τη δίκη για τις 2 Σεπτεμβρίου. Ο πραγματικός λόγος της συγκεκριμένης αναβολής, όπως ισχυρίζονται όσοι παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά, δεν ήταν άλλος από την επιδίωξη του αλβανού πρωθυπουργού να παραμείνει εντός φυλακής ο γαλάζιος ευρωβουλευτής έως ότου ολοκληρώνονταν οι επαναληπτικές εκλογές στη Χειμάρρα, που είχαν προκηρυχθεί για τις 4 Αυγούστου, καθώς η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης λεγόταν πως είναι αμφίρροπη και ο Εντι Ράμα έδειχνε να θέλει πάση θυσία να εκλεγεί ο «εκλεκτός» του, Βαγγέλης Τάβος.

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του «μπελερικού» τότε υποψηφίου Πέτρου Γκικουρία, ήταν η «υφαρπαγή των περιουσιών ελλήνων μειονοτικών στη Χειμάρρα από συμφέροντα που διαπλέκονται με την αλβανική κυβέρνηση», την οποία είτε ο Μπελέρης, ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, είτε ο Γκικουρίας, εφόσον εκλεγόταν, δεν θα επέτρεπαν σε καμία περίπτωση. Οπότε, ο χρονισμός της έγκρισης του αιτήματος αποφυλάκισης σε συγκυρία «ασφαλή» και «απομακρυσμένη» από την επαναληπτική κάλπη στη Χειμάρρα διαβάζεται, σύμφωνα με πηγές, υπό το πρίσμα των επιδιώξεων του αλβανού πρωθυπουργού.

«Ο αγώνας μου

τώρα αρχίζει»

«Μετά από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης, είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος. Γιατί το κράτος δικαίου και η Δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε. Η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας. Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Φρέντι Μπελέρη – που οριστικά αποφυλακίζεται στις 11 Οκτωβρίου – έξω από τις αλβανικές φυλακές, όπου και επανέλαβε την πρόθεσή του να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα «με πραξικοπηματικό τρόπο», όπως είπε, του «αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς». Παράλληλα, ως ευρωβουλευτής πλέον, ο ίδιος δεσμεύτηκε να εστιάσει στα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και του κράτους δικαίου ενώ δήλωσε την επιθυμία του να περάσει το πρώτο του βράδυ εκτός φυλακής μαζί με τα «αδέρφια του» στη Χειμάρρα, όπου, πράγματι, στήθηκε ολονύχτιο γλέντι από κόσμο που ξεπερνούσε τα στενά όρια του συγκεκριμένου δήμου. Ο Φρέντι Μπελέρης δεν παρέλειψε χθες να ευχαριστήσει και τον έλληνα πρωθυπουργό για «τη θαρραλέα απόφασή του» να τον συμπεριλάβει στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, καθώς και τους έλληνες πολίτες για τη δύναμη που του έδωσαν «να μη λυγίσει». Επόμενοι σταθμοί του γαλάζιου ευρωβουλευτή, η ΔΕΘ το Σάββατο, η Αθήνα την Κυριακή και από Δευτέρα οι Βρυξέλλες.

Οι αστερίσκοι

που βάζει η Αθήνα

«Η αποφυλάκιση του εκλεγμένου ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη μετά από περίπου 16 μήνες κράτησης και φυλάκισης αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Παρά ταύτα, δεν αναιρούνται τα όσα έχουν συμβεί και οδήγησαν στην παρατεταμένη κράτησή του και στα όσα γνωρίζουμε ήδη σχετικά με το κράτος δικαίου και τους θεμελιώδεις κανόνες» τόνισε ο έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης προσθέτοντας: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεριμνά για την ελληνική εθνική μειονότητα και να αναδεικνύει τα ζητήματα τα οποία συνδέονται με το διεθνές δίκαιο και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ως «θετική εξέλιξη» αποτίμησε την αποφυλάκιση Μπελέρη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας, όμως, σχετικά με τα όσα συνέβησαν – και τα οποία προκάλεσαν διεθνείς παρεμβάσεις καθώς και έντονες τριβές στις ελληνοαλβανικές σχέσεις – ότι η ελληνική πολιτεία δεν θα ξεχάσει τη βαρύτητα όσων διαδραματίστηκαν τους τελευταίους 16 μήνες, διότι στο πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη «βλέπει την εθνική μειονότητα της Αλβανίας». Αντίδραση υπήρξε και από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έκανε λόγο για «καλά νέα για το σύνολο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Related posts

Ορκωμοσία υπουργών: Τα βουνά του Μητσοτάκη, ο ανασχηματισμός και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

admin

Καναντέρ: Ξαναρχίζει η παραγωγή των θρυλικών αεροσκαφών – Η Ελλάδα εξασφάλισε συμβόλαιο

admin

Νέα Φιλαδέλφεια: Η απάντηση του ΥΠΕΞ στον Κροάτη πρόεδρο

admin

ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ

admin

Κασσελάκης σε γραμμή Πολάκη για Σημίτη

admin

Η μεγάλη πρόκληση των μεταρρυθμίσεων, τα κόμματα και η κοινωνία

admin

Θεατές στη βία

admin

Νίκος Παππάς: Να πάμε σε τηλεοπτική «συνάντηση» των υποψηφίων

admin

Δημοσκόπηση: Φθορά της κυβέρνησης – «Κόκκινες κάρτες» για ακρίβεια, εγκληματικότητα, δικαιώματα

admin