Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΕΚΤ ή FED; Το… σταυροδρόμι της χρηματιστηριακής αγοράς

ΕΚΤ ή FED; Το... σταυροδρόμι της χρηματιστηριακής αγοράς

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και η αγορά έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει στις επόμενες συνεδριάσεις, ο ένας να ακολουθήσει την πολιτική της ΕΚΤ που όπως όλα δείχνουν θα μειώσει κατά 0,25% τα επιτόκια στην συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου και ο άλλος να ακολουθήσει την επιθετική πολιτική της Fed που υποδηλώνει είτε καθυστέρηση είτε και αναβολή στις προαναγγελθείσες μειώσεις για το 2024.

Αυτός ήταν και ο λόγος του γυρίσματος των Αμερικάνικων αγορών χθες με πτωτικά κλεισίματα (εκτός Nasdaq ελέω Nvidia) που αύξησε τις αποδόσεις των Ομολόγων και έπληξε την επενδυτική ψυχολογία.

Είναι πιθανό το άνοιγμα και της δικής μας αγοράς σήμερα να είναι επηρεασμένο από τα minutes της Fed και του αρνητικού σήματος που εξέπεμψε.

Στην χθεσινή συνεδρίαση είχαμε άλλη μια ημέρα χαμηλών συναλλαγών (96 εκατ) με τελικό αρνητικό πρόσημο (-0,65%) και  βασικούς αρνητικούς πρωταγωνιστές τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου (ΑΛΦΑ -2,2%), την ΒΙΟ -4% και πολλές δεικτοβαρείς μετοχές με  απώλειες πάνω από 1% (ΤΙΤ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ κα). Στον αντίποδα σημαντική ήταν η στήριξη του ΓΔ από την ΕΕΕ 2,27%

Σήμερα ξεκινάει (έως 31/5) η ΔΕ της Noval Properties που ζητάει από την αγορά κεφάλαια 49 εκατ (καθαρά 43 εκατ) με εύρος τιμής 2,60-2,82 και όπως όλα δείχνουν λόγω και του μικρού σχετικά μεγέθους της διάθεσης, θα καλυφτεί με άνεση (να θυμίσουμε ότι αν τελικά κλείσει στο άνω εύρος της τιμής θα υπάρχει discount vs NAV 30% περίπου).

Την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση της Fitch για την ελληνική οικονομία (τώρα ΒΒΒ-) και η αγορά αναμένει να αλλάξει το outlook από stable σε positive , χωρίς αλλαγή στο rating.

MOH (-1,27%) ανακοίνωσε αποτελέσματα 1ου τριμήνου όπου ήταν μεν ισχυρά (ebitda 354 εκατ), αλλά λίγο χαμηλότερα από την μέση εκτίμηση της αγοράς (καθαρά κέρδη 191 εκατ -20% vs 2023).

Μετά το κλείσιμο έχουμε σημαντικές εταιρίες που ανακοινώνουν αποτελέσματα (ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ,  CenerKri Kri) που θα δώσουν τον τόνο της αυριανής μέρας.

Τεχνικά σημεία ημέρας για τον ΓΔ οι 1460 μονάδες ως βασική στήριξη και οι 1482 μονάδες ως αντίστασης (pivot 1476).

Νάσος Κουμέττης

#FEDERAL_RESERVE #ΕΚΤ #ECB #Χρηματιστήριο_Αθηνών #ΧΑ

Related posts

ΟΛΠ: Στις 4 Ιουλίου η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

admin

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτικών οίκων στους νέους στόχους

admin

UBS: Αναμένει αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοιχτά σενάρια μετά την… υποχώρηση

admin

ΕΥΑΘ: Παρατείνεται η θητεία του προέδρου του ΔΣ, Άγι Παπαδόπουλου

admin

Interlife: Αύξηση της παραγωγής μικτών ασφαλίστρων κατά 11,56% το α’εξάμηνο

admin

Μετακομίζει σε νέο κτήριο γραφείων η Επ. Κεφαλαιαγοράς

admin

Premia: H ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος €0,03/μετοχή

admin

Interwood: Διανέμει καθαρό μέρισμα €0,0152/μετοχή

admin