Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστικό “χαστούκι” στη Gazprom: Οφείλει στην Uniper αποζημίωση άνω των 13 δισ. ευρώ – Ανοδικά το φυσικό αέριο

Η Uniper SE επιδικάστηκε αποζημίωση άνω των 13 δισ. ευρώ για τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που δεν παραδόθηκαν από τη ρωσική Gazprom από τα μέσα του 2022.

Η Uniper ήταν ένας από τους παλαιότερους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους της Gazprom με συνεργασία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970. Μια διεθνής διαιτητική απόφαση στις 7 Ιουνίου επέτρεψε στη γερμανική εταιρεία να τερματίσει τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειάς της με τη Ρωσία, ορισμένες από τις οποίες είχαν διάρκεια μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τετάρτης. 

Σημειώνεται ότι η Uniper κρατικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρικές διασώσεις στην ιστορία της Γερμανίας. Αφού η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream και οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας αναγκάστηκε να πληρώνει καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για εναλλακτικές προμήθειες και ήταν σε θέση να πληρώσει το κόστος αυτό μόνο με κρατική στήριξη.

Παρόλο που η Gazprom μπορεί να μην εκπληρώσει ποτέ την πληρωμή αυτή, ο τερματισμός των συμβάσεων προμήθειας αποτελεί βασικό ορόσημο για την προετοιμασία της Uniper για την επιστροφή της στο χρηματιστήριο.

“Οποιαδήποτε τυχόν ποσά θα εισρεύσουν στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση”, δήλωσε ο Michael Lewis, διευθύνων σύμβουλος της Uniper, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις. “Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αναμένονται σημαντικά ποσά”.

Η Uniper έλαβε περιορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία από τον Ιούνιο του 2022 και δεν έλαβε καμία ποσότητα από τα τέλη Αυγούστου του 2022. Η Uniper μήνυσε την Gazprom το ίδιο έτος.

Η Gazprom δεν απάντησε  σε αίτημα για σχολιασμό, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση εδρεύει στη Στοκχόλμη και αποφάνθηκε σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο.

Προβληματισμός για την Αυστρία και την OMV AG

Ενώ η ίδια η Uniper δεν έχει λάβει φυσικό αέριο όπως αναφέρθηκε παραπάνω από τον Αύγουστο του 2022, άλλα κράτη στην Ευρώπη εξακολουθούν να βασίζονται στις παραδόσεις από τη Ρωσία, με την αυστριακή OMV AG να προειδοποιεί πρόσφατα ότι οι δικαστικές αποφάσεις κινδυνεύουν να διαταράξουν τις προμήθειες. Ειδικότερα, η OMV προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι ροές από τη Ρωσία θα μπορούσαν να τερματιστούν εάν οι πληρωμές προς την Gazprom διακοπούν λόγω απόφασης ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Εξάλλου, η  Gazprom παρέχει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της Αυστρίας στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης σύμβασης.

Ενώ η Ευρώπη έχει διευρύνει το δίκτυο προμηθευτών της μετά την ενεργειακή κρίση που έπληξε την οικονομία της το 2022, η αγορά παραμένει ευάλωτη σε απροσδόκητες διαταραχές.

Η Αυστρία εξακολουθεί να εισάγει περίπου το 80% του φυσικού αερίου της από την Gazprom. Στο χειρότερο σενάριο, εάν η Gazprom δεν καταβάλει τις αποζημιώσεις και η απόφαση του δικαστηρίου της Στοκχόλμης εφαρμοστεί αποφασιστικά, η OMV ενδέχεται να αναγκαστεί να ανακατευθύνει τις πληρωμές προς την Uniper. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις πληρωμές της OMV προς τη Gazprom, διαταράσσοντας ενδεχομένως τις υπόλοιπες προμήθειες. Εκπρόσωπος της OMV αρνήθηκε να σχολιάσει σύμφωνα με το Bloomberg.

Ανοδικά το φυσικό αέριο

Στον απόηχο της νομικής νίκης της Uniper, η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινήθηκε ανοδικά, σημειώνοντας άνοδο έως και 2,9% στα 35,3 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς ενισχύεται η αβεβαιότητα σχετικά με τις υπόλοιπες ροές καυσίμων από τη Ρωσία.

“Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινείται ανοδικά καθώς οι προοπτικές προσφοράς περιορίστηκαν. Παρά τα σχεδόν πλήρη αποθέματα, οι καταναλωτές στην περιοχή θα έχουν αυξημένο ανταγωνισμό για τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τους επόμενους μήνες, ο οποίος θα επιδεινωθεί από τις διαταραχές στο υπόλοιπο αέριο που ρέει μέσω των ρωσικών αγωγών”, ανέφερε ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην τράπεζα ANZ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μεγάλη μεταβλητότητα στις τιμές φυσικού αερίου

Άλλοι παράγοντες που έχουν ενισχύσει τη μεταβλητότητα του φυσικού αερίου

Μια σειρά από παράγοντες έχουν προκαλέσει αστάθεια στις τιμές του φυσικού αερίου πρόσφατα, παρά το ότι τα αποθέματα της περιοχής είναι πολύ υψηλότερα από τα συνήθη επίπεδα για την εποχή του έτους και καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν ήπιες στο μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης.

Οι διακοπές παραγωγής από τη Νορβηγία έως την Αυστραλία έχουν θέσει τους traders σε επιφυλακή, μαζί με τον θερμό καιρό στην Αίγυπτο και σε τμήματα της Ασίας, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον ανταγωνισμό για τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Την Τρίτη, η Chevron ανέστειλε την παραγωγή στην εγκατάσταση φυσικού αερίου Wheatstone στην Αυστραλία για να ολοκληρώσει ορισμένες επισκευές, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Οι κυριότεροι πελάτες του Wheatstone το 2024, με βάση τα στοιχεία προμήθειας της LSEG που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής φέτος, ήταν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ακολουθούμενες από την Κίνα και την Ταϊβάν.

Οι καύσωνες στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, τη νοτιοανατολική Ασία και τη νότια Κίνα αύξησαν επίσης την κατανάλωση φυσικού αερίου για τις ανάγκες κλιματισμού και ψύξης, απομακρύνοντας περαιτέρω LNG από την Ευρώπη.

Από το καλοκαίρι του 2023, οι αγοραστές LNG της βορειοανατολικής Ασίας είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακριβότερα έναντι των ομολόγων τους στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές είναι πιθανό να παραμείνουν σχετικά ανενεργοί για αρκετούς ακόμη μήνες, δεδομένου ότι τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή του έτους. Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν πληρότητα στο 72,14%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE).

Στάθης Κετιτζιάν

Διαβάστε ακόμα:

Related posts

Φινλανδία: Στο 2,3% του ΑΕΠ οι σχεδιαζόμενες αμυντικές δαπάνες για το 2024

admin

Πάνω από 100% η εκτόξευση στα ναύλα στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

admin

Κίνα: Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν κλείσει “τελείως” την πόρτα στις συνομιλίες

admin

Ινδία: Συστήματα anti-drone και 130.000 αστυνομικοί για την φρούρηση της Συνόδου Κορυφής της G20

admin

Γαλλία: Το κινεζικό προξενείο διαμαρτυρήθηκε αφού Κινέζοι τουρίστες τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων

admin

Σλοβενία: Τρεις νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες

admin

Κουβέιτ: Στις κάλπες για πρώτη φορά υπό τον νέο εμίρη

admin

Κομισιόν: Η Σερβία και το Κόσοβο δεν έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους για την εξομάλυνση των σχέσεων τους

admin

Νάγκελ (Bundesbak): Το “άπληστο θηρίο” του πληθωρισμού δεν έχει νικηθεί ακόμη

admin