Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΔΕΗ: Αυξημένο κατά 57% το προσαρμοσμένο EBITDA στο εξάμηνο

ΔΕΗ: Αυξημένο κατά 57% το προσαρμοσμένο EBITDA στο εξάμηνο

Ισχυρά αποτελέσματα με προσαρμοσμένο EBITDA στα €927 εκατ. για το α΄εξάμηνο του 2024, αυξημένο κατά 57%, ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ είχε ισχυρές επιδόσεις το α’ εξάμηνο του 2024 με το β’ τρίμηνο του 2024 να ακολουθεί τις επιδόσεις του α΄τριμήνου.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι επενδύσεις σε “πράσινα” έργα, καθώς και σε έργα διανομής και ψηφιοποίησης συνέχισαν την αυξητική τους πορεία σύμφωνα με τη στρατηγική της ΔΕΗ να καταστεί μια βιώσιμη εταιρεία ενέργειας.

Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε €1,1 δισ. συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις δραστηριότητες Διανομής και - σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΗ για αύξηση της συμμετοχής της καθαρής ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την περαιτέρω ενίσχυση και ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής. Οι επενδύσεις στις δραστηριότητες -, Διανομής και ψηφιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της Ρουμανίας, αυξήθηκαν σε περίπου €0,8 δισ., σημειώνοντας αύξηση κατά 120% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023.

Η εγκατεστημένη ισχύς σε - διαμορφώθηκε σε 4,7GW στο τέλος Ιουνίου 2024 από 3,5GW τον Ιούνιο του 2023. Επιπλέον, έργα 3,3 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, για την επίτευξη του στόχου των 8,9GW το 2026 (90% του στόχου του 2026 είναι ήδη είτε σε λειτουργία είτε έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή).

Η λιγνιτική παραγωγή το α΄εξάμηνο του 2024 μειώθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκε σε 1,5TWh, που αντιστοιχεί στο 16% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ. Ως αποτέλεσμα, οι άμεσες εκπομπές CO2 (Scope 1) μειώθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2023. Η μείωση των εκπομπών CO2 έρχεται σε συνέχεια της θετικής πορείας των προηγούμενων ετών και της μείωσης κατά 57,8% μεταξύ 2019 και 2023, η οποία οδήγησε στην επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί στις Ομολογίες με ρήτρα αειφορίας, λήξης το 2028, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της ΔΕΗ να καταστήσει το ενεργειακό της μείγμα πιο «πράσινο».

Αντίθετα, η παραγωγή από - αυξήθηκε κατά 65% το α΄ εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,1TWh, που αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Οικονομικές επιδόσεις

Ισχυρή λειτουργική κερδοφορία για το α’ εξάμηνο 2024 με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται σε €927 εκατ., αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023. Στην θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της Διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €228 εκατ. έναντι €84 εκατ. το α’ εξάμηνο 20232 . Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε €179 εκατ. από €78 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023.

Ισχυρή χρηματοοικονομική θέση παρά την επιτάχυνση των επενδύσεων. Η ΔΕΗ διατήρησε τον δείκτη Καθαρό χρέος/LTM PF EBITDA τον Ιούνιο 2024 στο 2.3x, πολύ χαμηλότερα από το όριο του 3,5x που έχει θέσει, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται σε €3.826 εκατ. στις 30.06.2024.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε:

“Η ΔΕΗ κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα για ένα ακόμη τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πορείας στην οποία έχει εισέλθει, επιβεβαιώνοντας ότι η κερδοφορία της κινείται πλέον σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες της. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε σημαντικές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δίκτυα και στην ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων μας προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει στο Επιχειρηματικό μας Σχέδιο. Καταφέραμε να αυξήσουμε την ισχύ των ώριμων έργων - που έχουμε στο χαρτοφυλάκιο μας διαθέτοντας πλέον έργα ισχύος 3,3 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, το οποίο μας παρέχει την αυτοπεποίθηση για την επίτευξη του στόχου μας για συνολική εγκατεστημένη ισχύ 8,9 GW σε - το 2026. Για το σύνολο του έτους, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για προσαρμοσμένο EBITDA ύψους €1,8 δισ., σε συνέχεια των ισχυρών επιδόσεων του α΄ εξαμήνου και της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μας μοντέλου με παρουσία στην παραγωγή αλλά και την διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας”.

#ΔΕΗ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ_ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ #κέρδη #εξάμηνο

Related posts

Παπουτσάνης: Κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο

admin

ΑΔΜΗΕ: Αυξημένα καθαρά κέρδη €14,8 εκατ. στο τρίμηνο-Οι προοπτικές

admin

Ελλάκτωρ: Απέκτησε επιπλέον μετοχές της Reds μετά την πρόταση εξαγοράς

admin

Η Citi ποντάρει και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες- Νέες τιμές-στόχοι

admin

Austriacard: Οι λεπτομέρειες για τη διάθεση του 15,05% μέσω placement

admin

ΧΑ: Οι προϋποθέσεις που δείχνουν αν έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση

admin

Foodlink: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε στελέχη και εργαζόμενους

admin

CPI: Από 5 Μαρτίου στο ταμπλό οι νέες μετοχές

admin

Deutsche Bank-Χ.Α.: Η εικόνα του Μαρτίου και του α’ τριμήνου

admin