Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μετά τη βαριά ήττα, ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:30

Στη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης (κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου) και στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 30 Ιουνίου (α’ γύρος) και 7 Ιουλίου (β’ γύρος) προχώρησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συντριπτική ήττα του κεντρώου συνασπισμού του από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στις σημερινές ευρωεκλογές στη χώρα.

“Δεν μπορώ να κάνω σαν να μην συνέβη τίποτα. Αφού προχώρησα στις διαβουλεύσεις που απαιτεί το άρθρο 12 του συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την ευκαιρία να διαμορφώσεται το κοινοβουλευτικό μας μέλλον μέσω  της ψήφου σας”, ανέφερε απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες.

Το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National της Γαλλίας κερδίζει πάνω από 31% στις ευρωεκλογές, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων IFOP, Ipsos και OpinionWay, με τους κεντρώους του Μακρόν να έρχονται δεύτεροι, σύμφωνα με το Reuters.

Το Rassemblement National με επικεφαλής τον Τζορντάν Μπαρντελά, δεξί χέρι της Μαριν Λε Πεν, ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του από το 23,34% που σημείωσε το 2019, ενώ το Κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν έπεσε περίπου στο 15% από 22,42% πριν από πέντε χρόνια.

Το κεντροαριστερό κόμμα με επικεφαλής τον σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Ραφαέλ Γκλουκσμάν έρχεται στην τρίτη θέση, με περίπου 14%, από 6,19% το 2019.

“Είμαστε έτοιμοι” δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν. Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της, ο Ζορντάν Μπαρντελά ζήτησε αμέσως μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα τη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού κόμματος Ραφαέλ Γκλικσμάν που αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στο χώρο της γαλλικής Αριστεράς ανέφερε ότι ο Μακρόν υπέκυψε στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς και ότι το παιχνίδι που παίζει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας θα δώσουν τη μάχη τους, διευκρινίζοντας ωστόσο πως εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν καλώς διέλυσε την Εθνοσυνέλευση στο βαθμό που δεν είχε πλέον καμία νομιμοποίηση να συνεχίζει να εφαρμόζει τις πολιτικές του επιλογές. Τέλος από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ ανακοίνωσε πως η παράταξη Μακρόν δεν θα κατεβάσει υποψήφιους στις εκλογικές περιφέρειες που θα κατέλθουν εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Related posts

Συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Frontex για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης

admin

Η Βρετανία λέει ότι πολεμικό πλοίο απέκρουσε επίθεση με drone από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Γερμανία: “Ποτέ ξανά” για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

admin

ΗΠΑ: Αποκολλήθηκε τροχός από Boeing 757 καθώς τροχοδρομούσε για να απογειωθεί

admin

ΗΠΑ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από δικαστήριο της Νέας Υόρκης την ώρα εκδίκασης υπόθεσης σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ

admin

Σουντάνι: Οι επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών στη χώρα βλάπτουν το Ιράκ

admin

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη σε Κομισιόν για “απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης της Αιθιοπίας κατά της ελληνικής κοινότητας”

admin

Η Γαλλία θα παραδώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία – Επιπλέον βοήθεια από Γερμανία και Νορβηγία

admin

Βέλγιο: Προσήχθη ύποπτος για πιθανή σχέση με το όπλο που χρησιμοποίησε ο τρομοκράτης των Βρυξελλών

admin