Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Χιλιάδες κόσμου σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Χιλιάδες Βρετανοί συμμετείχαν σήμερα σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις έπειτα από δέκα ημέρες ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών βίαιων ταραχών, στις χειρότερες ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 13 χρόνια.

Οι τελευταίες μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και ταραχοποιών συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο η αστυνομία παραμένει σε επιφυλακή αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η βρετανική δικαιοσύνη επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι στις ρατσιστικές ταραχές, απαγγέλλοντας μέσα σε μια εβδομάδα 300 κατηγορίες κατά ταραχοποιών για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων διαδικτυακές δημοσιεύσεις που τροφοδοτούν τη βία. Πάνω από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Χθες Παρασκευή, βρετανικό δικαστήριο επέβαλε την πρώτη μετά τις ταραχές ποινή φυλάκισης 20 μηνών σε έναν 28χρονο για υποκίνηση φυλετικού μίσους μέσω του διαδικτύου, με την βρετανική κυβέρνηση να στοχεύει στην αποτροπή και την πυγμή προκειμένου να βάλει τέλος στις ταραχές της ακροδεξιάς.

Ένα πρώτο κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων έγιναν την Τετάρτη, και τις επόμενες μέρες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους, σε πολλές πόλεις κατά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση σήμερα συγκέντρωσε πολλές χιλιάδες ανθρώπους στο Μπέλφαστ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου η αστυνομία την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε πολυάριθμες πράξεις που χαρακτήρισε ρατσιστικές.

Ένα τέμενος στο Νιούταουναρντς, ανατολικά του Μπέλφαστ, έγινε ξανά στόχος βανδαλισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την αστυνομία να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την υπόθεση ως ρατσιστικό έγκλημα.

Συγκεντρώσεις εκατοντάδων ανθρώπων γίνονται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο: Νιούκαστλ (βόρεια Αγγλία), Κάρντιφ (Ουαλία), Γλασκώβη και Εδιμβούργο (Σκωτία) μεταξύ πολλών άλλων.

Στο Λονδίνο, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του αντιμεταναστευτικού και αντισυστημικού κόμματος Reform UK, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν “όχι στον ρατσισμό, όχι στο μίσος”. Δεν σημειώθηκαν επεισόδια στη συγκέντρωση αυτή.

“Δεν μου αρέσει όταν η ακροδεξιά βγαίνει στους δρόμους εξ’ ονόματός μου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέρεμι Σνέλινγκ, 64 ετών, που συμμετείχε σε μια διαδήλωση. “Είμαι υπέρ των ανοιχτών συνόρων και θεωρώ ότι πρόσφυγες είναι ένα καλό πράγμα”.

“Είναι πολύ σημαντικό για τους μετανάστες σε αυτή τη χώρα να μας βλέπουν εδώ, λευκούς Βρετανούς, να λέμε: όχι, δεν ανεχόμαστε τη βία”, τόνισε η Φίμπι Σιούελ, μια 32χρονη Λονδρέζα.

Η βία, που είχε στόχο τεμένη και κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, ξέσπασε μετά την επίθεση με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή σε τρία κορίτσια στις 29 Ιουλίου στην πόλη Σάουθπορτ στη βορειοανατολική Αγγλία.

Η θρυαλλίδα των ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών ταραχών ήταν ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αναφορικά με την ταυτότητα του φερόμενου δράστη.

-

Related posts

ΟΗΕ: Η UNESCO συνιστά να οριστεί ελάχιστη ηλικία στα 13 έτη για τη χρήση εργαλείων AI στα σχολεία

admin

Γερμανία: Δικαιολογημένα οι αρχές ταξινομούν ως “ύποπτη ακροδεξιά” την AfD, αποφάνθηκε δικαστήριο

admin

Βραζιλία: Ο Λούλα κατηγόρησε ξανά το Ισραήλ για “γενοκτονία” στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Ρωσία: Η FSB λέει ότι συνέλαβε λαθρέμπορους που έστελναν εξαρτήματα αεροπλάνων στην Ουκρανία

admin

Κατάρ: Οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των στρατιωτών που κρατούνται από τη Χαμάς θα αρχίσουν αφού απελευθερωθούν οι πολίτες

admin

Τι σημαίνει για την Ευρώπη το “χτύπημα” της Κίνας με τις σπάνιες πρώτες ύλες

admin

Πάουελ: Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν δύο ή περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων

admin

Γερμανία: Οι μισοί από τους εργαζόμενους Ουκρανούς πρόσφυγες διαθέτουν περισσότερα προσόντα από όσα απαιτούνται

admin

Κοινές επιθέσεις από Βρετανία και ΗΠΑ κατά των Χούθι στην Υεμένη

admin