Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου προκήρυξε ο Σούνακ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΕΜΡΩΣΗ: 19:47

Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου προκήρυξε ο ηγέτης των Τόρις και Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης, που φέρνει νωρίτερα μια εκλογική αναμέτρηση που αναμενόταν αργότερα μέσα στο έτος.

Όπως έκανε γνωστό το πρωθυπουργικό γραφείο, οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων θα ανασταλούν μεθαύριο Παρασκευή και η Βουλή θα διαλυθεί στις 30 Μαΐου. Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου θα συγκληθεί στις 9 Ιουλίου και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου.

“Now is the moment for Britain to choose its future”





PM Rishi Sunak confirms he spoke with King Charles “earlier today” to request the dissolution of Parliament for a general election on 4 July





Follow live coverage: https://t.co/DQCtnZ53CB pic.twitter.com/9cPgLJYwma

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) May 22, 2024

“Η οικονομική σταθερότητα είναι η αρχή. Το ερώτημα τώρα είναι  ποιον εμπιστευόμαστε. Τώρα είναι η στιγμή που η Βρετανία πρέπει να επιλέξει. “Νωρίτερα σήμερα, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να ζητήσω τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Ο Βασιλιάς έκανε δεκτό αυτό το αίτημα και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου”, δήλωσε στο διάγγελμα του ο 44χρονος ηγέτης των Τόρις, μιλώντας υπό βροχή στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ. “Οι αβέβαιοι καιρού απαιτούν σαφές σχέδιο και τολμηρή δράση. Δεν θα ισχυριστώ ότι τα έχουμε κάνει όλα σωστά. Είμαι υπερήφανος για ό,τι πετύχαμε μαζί. Καθοδηγούμαι από το ότι πρέπει να κάνω το σωστό, όχι το εύκολο. Θα αγωνιστώ για κάθε ψήφο και θα κερδίσω την εμπιστοσύνη σας. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα”.

Ο Σούνακ ανέφερε ότι η χώρα πέρασε τις πιο δύσκολες στιγμές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τις τελευταίες εκλογές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, είπε ότι η χώρα βρέθηκε μπροστά σε μια καθοριστική στιγμή. Ανέφερε ότι θα “καθοριστούμε από τις μικρές πράξεις καλοσύνης”. Υπενθύμισε στους ανθρώπους ότι αυτός δημιούργησε το σύστημα αδειών. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ποτέ δεν άφησε και ποτέ δεν θα αφήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις πιο σκοτεινές μέρες μόνοι τους. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να παρέχει στους ανθρώπους την ισχυρότερη δυνατή προστασία. “Και ενώ η χώρα ανακάμπτει, ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε τους λογαριασμούς ενέργειας στα ύψη”, τόνισε. Δήλωσε ότι είναι κάποιος που βάζει την οικονομική σταθερότητα πάνω απ’ όλα. “Ήρθα στο αξίωμα πάνω απ’ όλα για να αποκαταστήσω την οικονομική σταθερότητα. Η οικονομική σταθερότητα είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε μελλοντικής επιτυχίας. Είτε πρόκειται για αύξηση των μισθών και καλές θέσεις εργασίας, είτε για επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες μας, είτε για την άμυνα της χώρας. Και χάρη στις συλλογικές μας θυσίες και τη σκληρή σας δουλειά, έχουμε επιτύχει δύο σημαντικά ορόσημα για την επίτευξη αυτής της σταθερότητας, δείχνοντας ότι όταν εργαζόμαστε από κοινού όλα είναι εφικτά”.

Ο Σούνακ τόνισε ότι οι εκλογές θα αποτελέσουν μια επιλογή, για το ποιος θα πάρει τις σωστές αποφάσεις για να προφέρει στους ανθρώπους ένα καλύτερο μέλλον.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στα κυβερνητικά επιτεύγματα. “Αντιμετωπίσαμε τον πληθωρισμό, ελέγξαμε το χρέος, μειώσαμε τους φόρους των εργαζομένων και αυξήσαμε την κρατική σύνταξη κατά 900 λίρες. Μειώσαμε τους φόρους στις επενδύσεις και εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες του Brexit για να κάνουμε αυτή τη χώρα την καλύτερη στον κόσμο για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης, βάλαμε ποσά ρεκόρ χρηματοδότησης στο Υγειονομικό Σύστημα Υγείας (NHS) μας και εξασφαλίσαμε ότι εκπαιδεύονται τώρα οι ιατροί και οι νοσηλευτές γιατρούς που χρειάζονται τις επόμενες δεκαετίες”.

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον αντίπαλό του τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι δεν ξέρουν τι παίρνουν με τον Στάρμερ επειδή “δεν τηρεί τις υποσχέσεις του”. Ο ίδιος πρόσθεσε: “Καθοδηγούμαι από το τι είναι σωστό, όχι από το τι είναι εύκολο. Δεν μπορώ να πω το ίδιο πράγμα για το Εργατικό Κόμμα, επειδή δεν ξέρω τι προσφέρουν. Και για να πω την αλήθεια, δεν νομίζω ότι ξέρετε ούτε εσείς. Και αυτό γιατί δεν έχουν κανένα σχέδιο. Δεν υπάρχει τολμηρή δράση. Και ως αποτέλεσμα το μέλλον μπορεί να είναι μόνο αβέβαιο μαζί τους. Στις 5 Ιουλίου, είτε ο Κιρ Στάρμερ είτε εγώ θα γίνουμε πρωθυπουργοί. Έχει δείξει ξανά και ξανά ότι θα πάρει τον εύκολο δρόμο και θα κάνει τα πάντα για να πάρει την εξουσία. Αν ήταν ευτυχής να εγκαταλείψει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε για να γίνει αρχηγός μόλις πήρε τη θέση, πώς μπορείτε να ξέρετε ότι δεν θα κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα αν γίνει πρωθυπουργός;”

Γιατί προσφεύγει τώρα στις κάλπες 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο Βρετανός πρωθυπουργός στις τοποθετήσεις του σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία βελτιώνεται. Κατά συνέπεια ο Σούνακ ζητά από τους πολίτες την εντολή να συνεχίσει το έργο της η κυβέρνησή του. Οι αντίπαλοί του ωστόσο υποστηρίζουν ότι προσφεύγει τώρα στις κάλπες γιατί θεωρούν απίθανο η κατάσταση να είναι καλύτερη για τους Συντηρητικούς το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί διατηρούν μεγάλο προβάδισμα, περίπου 20 μονάδων, και φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία ύστερα από 14 χρόνια κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Η τελευταία φορά που έγιναν εκλογές τον Ιούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το 1945 (5 Ιουλίου) και οι Εργατικοί κέρδισαν με συντριπτική πλειοψηφία.

Από νωρίς σήμερα το πρωί φήμες και δημοσιεύματα μιλούσαν για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αφού υπουργοί της κυβέρνησης ακύρωσαν εκδηλώσεις, ανέβαλαν ταξίδια τους στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε μια κυβερνητική συνεδρίαση.

Related posts

Λετονία: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι κατευθύνει μετανάστες στα σύνορα

admin

Ρωσία: Τουλάχιστον 25 νεκροί και 20 τραυματίες σε ουκρανικό πλήγμα στο Ντονέτσκ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

admin

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Έτοιμο το πλαίσιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Εξαρτάται τώρα από τη Χαμάς

admin

Στο Κίεβο ο Πορτογάλος πρόεδρος ντε Σόουζα

admin

Φον Ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία “ό,τι κι αν συμβεί”

admin

Ακριβότερο και δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στη Γαλλία

admin

UniCredit: Ποια είναι η πανευρωπαϊκή Τράπεζα που επενδύει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά από 17 χρόνια

admin

Μπάιντεν: Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Γάζα εντός των επόμενων 24 – 48 ωρών

admin

Η βρετανική εταιρεία πληρωμών Wise προχώρησε σε θετική αναθεώρηση των ετήσιων προβλέψεων για την αύξηση των κερδών της

admin