Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλευτικές εκλογές – Γαλλία: Ο γαλλικός Τύπος μπροστά στο σοκ της νίκης της Λεπέν – “Γαλλική τραγωδία” και “τέλος εποχής”

Η καθαρή νίκη της ακροδεξίας στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών βάζει τη Γαλλία σε φάση διεργασιών μέχρι την καθοριστική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακή. Ο γαλλικός Τύπος παίρνει θέση με τρόπο εμφατικό και απόλυτο και ζητά από τα πολιτικά κόμματα να υψώσουν “δημοκρατικό ανάχωμα”. Μετά το σοκ να κάνουμε μπλοκ στην επέλαση της ακροδεξιάς καλεί η Liberation.

Η εφημερίδα ζητάει από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στον β΄γύρο “ρεπουμπλικανικά”, δηλαδή υποψηφίους με σεβασμό στη Δημοκρατία, δηλαδή επ΄ουδενί υποψηφίους του κόμματος της Λεπέν. Ωστε να αποτραπεί να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η εφηρίδα της Αριστεράς ζητά ΜΠΛΟΚ στη άκρα δεξιά ενόψει του β’ γύρου στις 7 Ιουλίου.

Le Monde: Το διακύβευμα του δημοκρατικού μετώπου

Για δημοκρατικό μέτωπο κάνει λόγο και η Le Monde, σημειώνοντας ότι στο στρατόπεδο του Μακρόν υπάρχει σύγχυση για το αν θα στηρίξουν οι ψηφοφόροι του στον β΄γύρο υποψηφίους της “Ανυπότακτης Γαλλίας” του Μελανσόν, αν βρίσκονται απέναντι σε υποψηφίους της Λεπέν.

Η σύγχυση δεν εντοπίζεται μόνο στους ψηφοφόρους αλλά και σε προβεβλημένα στελέχη της παράταξης Μακρόν, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ που συμφωνεί μεν με το “δημοκρατικό μέτωπο”, αλλά λέει να μην στηρίζονται όσοι υποψήφιοι προέρχονται από την “Ανυπότακτη Γαλλία”, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει δυστοκία στη στήριξη υποψηφίων του κόμματος του Μελανσόν είναι η θέση του κόμματος στην εν εξελίξη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς. Πολλά στελέχη του, μεταξύ των οποίων και βουλευτές κατηγορούνται για αντισημιτισμό.

ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ LE MONDE

Το διακύβευμα το “δημοκρατικού μετώπου” είναι το θέμα που προτάσσει ως κρισιμότερο η εφημερίδα Monde.

Le Figaro: Η μάχη είναι μεταξύ του Μπαρντελά και του Μελανσόν

Η εφημερίδα σύμβολο της συντηρητικής παράταξης στη Γαλλία, γράφει για την γαλλική τραγωδία… Ουσιαστικά, η εφημερίδα αναδεικνύει την ακραία πόλωση στη χώρα με τους δύο μεγάλους πόλου, της άκρας δεξιάς και της συνασπισμένης αριστεράς, που περιλαμβάνει και στοιχεία που εκφράζουν ακραίες θέσεις.

Δεν μπαίνει στη διαδικασία να προτείνει “δημοκρατικό μέτωπο”, αλλά σημειώνει τη θέση που πήραν από το βράδυ της Κυριακής τόσο ο Μακρόν όσο και ο πρωθυπουργός του, Αττάλ, για συνεργασίες που θα βάλουν φρένο στους ακροδεξιούς υποψηφίους.

FIGARO

Η εφημερίδα εστιάζει στους δύο ισχυρούς πόλους που ανέδειξαν οι κάλπες και σημειώνει ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ των προσώπων που έχουν τεθεί επικεφαλής τους.

Les Echos: Το τέλος μιας εποχής

Η εφημερίδα Les Echos κάνει λόγο για το τέλος μιας εποχής. Της εποχής του Μακρόν. Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει το κάλεσμα του Γάλλου προέδρου για μια “δημοκρατική συσπείρωση” αλλά δεν παύει να θεωρεί ότι η δική του εποχή έχει τελειώσει άρα και η επιρροή του στο πολιτικό σύστημα.

ΓΑΛΛΙΑ ΤΥΠΟΣ

Η οικονομική εφημερίδα Les Echos προεξοφλεί το τέλος μιας εποχής.

L’ Humanité: Να κάνουμε μέτωπο

Η εφημερίδα του γαλλικού ΚΚ δεν έχει δεύτερες σκέψεις. Πρέπει να στηθεί μέτωπο απέναντι στην άκρα δεξιά. Άλλωστε, το κομμουνιστικό κόμμα συμμετέχει στον συνασπισμό αριστερών κομμάτων “Νέο Λαϊκό Μέτωπο” αλλά μετρά ήδη μια βαριά ήττα.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Φαμπιάν Ρουσέλ δεν κατάφερε να εκλεγεί και δεν θα έχει την ευκαιρία του β’ γύρου, καθώς στην περιφέρειά του εξελέγη από τον α’ γύρο ο υποψήφιος του “Εθνικού Συναγερμού”.

ΓΑΛΛΙΑ ΤΥΠΟΣ

Η εφημερίδα του κομμουνιστιού κόμματος της Γαλλίας ζητά να υψωθεί μέτωπο.

Mediapart: Κοινό μέτωπο 90 ΜΜΕ και συλλογή υπογραφών

Ο ενημερωτικός και αποκαλυπτικός ιστότοπος Mediapart πρωτοστατεί στη δημιουργία κοινού μετώπου και από τα ΜΜΕ.

Καταθέτει την πρότασή του ενώ παράλληλα ζητά τη συλλογή υπογραφών στήριξης της πρωτοβουλίας του. Στόχος, ένα αρραγές δημοκρατικό μέτωπο με το οποίο εκτός από τα πολιτικά στελέχη του προοδευτικού και δημοκρατικού τόξου, θα ενώσουν τις φωνές τους διανοούμενοι, καλλιτέχνες και απλοί πολίτες.

20 minutes: Προ των πυλών της εξουσίας…

Η εφημερίδα του Παρισιού, είναι ένα δωρεάν έντυπο που μοιράζεται κυρίως στα μέσα μεταφοράς με βασικότερο το μετρό. Η εφημερίδα εστιάζει στη σημασία των “τριγωνικών” αναμετρήσεων που χάρη στην τεράστια συμμετοχή θα είναι πολλές (307) και όλες κρίσιμες.

ΓΑΛΛΙΑ ΤΥΠΟΣ

Προ των πυλών της εξουσίας… ο Μπαρντελά είναι ο τίτλος της παριζιάνικης εφημερίδας.

La voix du Nord: Το RN στην πορτα της εξουσίας

Στον γαλλικό Βορρά περιμένουν τη Λε Πεν να έρθει στην εξουσία. Άλλωστε και το προπύργιό της, το Ενέν-Μπομόν είναι μια πόλη του Βορρά.

Η εφημερίδα εξοικειώνει τους αναγνώστες της με τα νέα πρόσωπα που αναδεικνύονται σε αυτές τις εκλογές και που εφόσον ο “Εθνικός Συναγερμός” πετύχει την αυτοδυναμία με τουλάχιστον 289 έδρες, θα διαδραματίσουν ρόλο.

LA VOIX DU NORD

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα του γαλλικού Βορρά παρουσιάζει ότι ο ακροδεξιός “Εθνικός Συναγερμός” είναι προ των πυλών.

Ouest France: Η πιο μακρά εβδομάδα έχει μόλις ξεκινήσει

Στη δυτική Γαλλία, η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Ouest France ασχολείται με τις προσδοκίες του νικητή των εκλογών. Δηλαδή, ότι ο “Εθνικός Συναγερμός” ελπίζει σε απόλυτη πλειοψηφία για να διοριστεί δικός τους πρωθυπουργός -ο Ζορντάν Μπαρντελά- και να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

ΓΑΛΛΙΑ ΤΥΠΟΣ

Η εφημερίδα που διαβάζεται στη δυτική Γαλλία και έχει μεγάλη κυκλοφορία επικεντρώνεται στους νικητές: “Ο Εθνικός Συναγερμός” ελπίζει σε απόλυτη πλειοψηφία: Η πιο μακρά εβδομάδα έχει μόλις ξεκινήσει.

- TheTOC.gr

Related posts

Το AFP αποτίει φόρο τιμής στον δημοσιογράφο του Αρμάν Σολντέν που σκοτώθηκε κοντά στη Μπαχμούτ

admin

Όλο και πιο κοντά μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ – Αύριο η τελική συνάντηση Νετανιάχου με Γκάντζ

admin

Πολωνία: Ο Τουσκ ζητά “ενεργητικές και ταχείες αποφάσεις για σχηματισμό κυβέρνησης”

admin

Η ΕΕ ζητά λεπτομέρειες για το “όραμα” του Αζερμπαϊτζάν για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin

Tην ανάγκη να βοηθηθεί η Γάζα με όποιο τρόπο είναι δυνατόν υπογράμμισε ο Μπορέλ

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με Πρόεδρο του Ισραήλ

admin

Συρία: Η αμερικανική κατοχή του συριακού εδάφους “δεν μπορεί πια να συνεχιστεί”

admin

Βατικανό: Οι ευχές του πάπα Φραγκίσκου για το Ορθόδοξο Πάσχα

admin

Ο Μακρόν στέλνει πλωτό νοσοκομείο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στη λωρίδα της Γάζας

admin