Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: ESO και USTDA υπογράφουν συμφωνία για επιχορήγηση $1,5 εκατ. για τη μελέτη ενός ενεργειακού διαδρόμου Ανατολής-Δύσης

Η αμερικανική Υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης (USTDA) υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τον Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας ΄της Βουλγαρίας (ESO) στη Σόφια για επιχορήγηση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων η οποία θα χρηματοδοτήσει μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή ενεργειακού διαδρόμου Ανατολής-Δύσης.

Η συμφωνία υπογράφηκε παρουσία του πρωθυπουργού Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ, του υπουργού Ενέργειας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Κένεθ Μέρτεν.

Το έργο, που εκκινεί ο ESO, έχει στόχο τη σύνδεση των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Κοσόβου, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, με την επιλογή της ένταξης και της Ιταλίας στο σχήμα.

Η επέκταση των δυνατοτήτων της διασυνοριακής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η δυνατότητα ανταλλαγής σε πραγματικό χρόνο ενέργειας παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές στην περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική χρήση της πράσινης ενέργειας και την επίτευξη των στόχων της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και του πράσινου μετασχηματισμού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ESO Ανγκελίν Τσατσέφ και ο διευθυντής της USTDA Ίνοχ Ίμπονγκ υπέγραψαν τη συμφωνία στα γραφεία του υπουργικού συμβουλίου στη Σόφια.

Εάν η μελέτη επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του έργου, αυτό μπορεί να αυξήσει τη διασυνοριακή δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας κατά περισσότερο από 2.000 MW.

Μετά την τελετή υπογραφής, ο υπουργός Ενέργειας Μαλίνοφ δήλωσε στο BTA ότι η κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών άντλησης – αποθήκευσης στα φράγματα Ντοσπάτ και Μπατάκ ενδέχεται να διαρκέσει τέσσερα έως πέντε χρόνια, με την προϋπόθεση ότι τα έργα θα κατασκευαστούν σωστά και θα καταβληθούν οι απαραίτητες προσπάθειες.

“Συνεργαζόμαστε με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την USTDA για την υλοποίηση νέων έργων αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των φραγμάτων Ντοσπάτ και Μπατάκ και την επαναλειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού άντλησης – αποθήκευσης στη Chaira”, τόνισε ο Μαλίνοφ. Ο υπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητη ώστε οι καταναλωτές να αισθανθούν τα οφέλη της χαμηλού κόστους πράσινης ενέργειας από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Με την αυξανόμενη είσοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ταχεία ανάπτυξη των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας για να καταστεί δυνατό η πράσινη ενέργεια που παράγεται στις χώρες της περιοχής να μοιράζεται και να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά”, δήλωσε ο Τσατσέφ. “Συναντήσεις με τους διαχειριστές συστημάτων της Τουρκίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Κοσόβου, της Σερβίας και της Ρουμανίας επιβεβαίωσαν τη συναντίληψή μας ότι υπάρχει ανάγκη να κατασκευαστεί ένας τέτοιος διάδρομος”.

Ο διάδρομος Ανατολής-Δύσης αρχίζει από την Τουρκία, περνά από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια, μέσω Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας, Κοσόβου, Μαυροβουνίου, φθάνει στην Ιταλία.

-

Related posts

Κίνα: Ετήσια αύξηση 1,1% κατέγραψαν τα έσοδα των μεγαλύτερων βιομηχανικών επιχειρήσεων το 2023

admin

Αυξάνεται η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές προς την Ασία, καθώς μειώνονται οι συναλλαγές με την Ευρώπη

admin

Στελέχη Χαμάς: Ελπίζουμε σε μόνιμο πόλεμο με το Ισραήλ, δεν μας ενδιαφέρει το νερό ή το ηλεκτρικό στη Γάζα

admin

Ισραήλ: Χερσαία επίθεση ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας – Τουλάχιστον 100 νεκροί Ισραηλινοί, κρατάει ομήρους η Χαμάς

admin

Σομαλία: Νεκρός εργαζόμενος του ΠΟΥ σε επίθεση σε ξενοδοχείο του Μογκαντίσου

admin

Στο στρατιωτικό επιτελείο στο Ροστόφ μετέβη την Πέμπτη ο Πούτιν

admin

ΟΗΕ-Το Ισραήλ μπλοκάρει ακόμη περισσότερο από πριν τη βοήθεια τη Γάζα

admin

Ο διευθύνων σύμβουλος της Revolut θα διαθέσει μερίδιο του ύψους πολλών δισ. δολαρίων

admin

Ουκρανία: Χρειαζόμαστε περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, λέει ο αρχηγός του στρατού ξηράς

admin