Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βολιβία: Οι πολίτες κατέφευγαν σε ATM, σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων την ώρα του πραξικοπήματος

Καθώς οι στασιαστές Βολιβιανοί στρατιώτες καταλάμβαναν την κεντρική πλατεία της Λα Παζ και οδηγούσαν ένα τεθωρακισμένο όχημα στο κυβερνητικό μέγαρο την Τετάρτη, πανικόβλητοι πολίτες έσπευδαν να αποσύρουν μετρητά στα ATM, να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους με βενζίνη και να εφοδιαστούν με τρόφιμα.

Η απόπειρα πραξικοπήματος κατέρρευσε γρήγορα και έληξε με τη σύλληψη πραξικοπηματιών, καθώς ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε ανέκτησε τον έλεγχο της χώρας ορίζοντας νέα στρατιωτική ηγεσία. Περισσότερα από 15 άτομα που φέρονται να συμμετείχαν στη συνωμοσία συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη.

Αν και η κρίση τελείωσε μέσα σε τρεις ώρες, οι Βολιβιανοί απέσυραν σχεδόν 200 εκατομμύρια bolivianos (29 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε η Ivette Espinosa, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών ASFI, δημιουργώντας μεγάλες ουρές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λα Παζ την Πέμπτη, η Espinosa αρνήθηκε ότι τα ΑΤΜ είχαν ξεμείνει εντελώς από χρήματα, ανέφερε ωστόσο ότι ο όγκος των αναλήψεων ήταν υψηλότερος από το συνηθισμένο. Είπε επίσης ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.

“Τα γεγονότα έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας”, δήλωσε ο Pablo Camacho, επικεφαλής του Εθνικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βολιβίας. “Μας εξέπληξαν και οι άνθρωποι πήγαν αμέσως σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, σε μηχανήματα ATM, δημιουργώντας μια αύξηση της ζήτησης”.

Η Βολιβία πλήττεται από οικονομική κρίση αφού οι εξαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν και η κεντρική τράπεζα σχεδόν έχει ξεμείνει από συνάλλαγμα με το οποίο θα μπορούσε να υπερασπιστεί την πρόσδεσή της στο δολάριο των ΗΠΑ. Η έλλειψη δολαρίων δημιουργεί σπάνη καυσίμων και άλλων εισαγόμενων αγαθών και πολλοί Βολιβιανοί έχουν προχωρήσει στην αγορά δολαρίων στη μαύρη αγορά για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος της απόπειρας πραξικοπήματος της Τετάρτης, σίγουρα ωστόσο θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα της χώρας, είπε ο Camacho.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα τρομάζουν τους πιθανούς επενδυτές”, είπε.

Related posts

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις σε πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα

admin

Πολωνία: “Το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει τις οικογένειες των εργαζομένων της World Central Kitchen που σκοτώθηκαν”

admin

Η οικονομία της Σουηδίας συρρικνώνεται για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο

admin

Μεσανατολικό: Η Χαμάς σκότωσε “πάνω από 100” ανθρώπους μόνο στο κιμπούτς Μπεερί

admin

Πολλές ΜΚΟ ζητούν να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ και τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις

admin

ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε κρατούμενος για τρομοκρατία που κρίθηκε ότι τον παγίδευσε το FBI

admin

Η Ουκρανία επιτέθηκε στην Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, λέει η Ρωσία

admin

ΟΗΕ: Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα 29 εργαζόμενοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί

admin

Σφοδρές μάχες στο νότιο τμήμα της Γάζας, φόβοι για τους αμάχους

admin