Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βιλερουά: Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Εκτός απροόπτου, η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος από 2,4% που είναι σήμερα, δήλωσε ο Βιλερουά σε συνέντευξή του στο RTL την Τετάρτη. 

“Καθώς έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη, πολύ πιθανόν να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια, αναμφίβολα στη συνεδρίασή μας στις αρχές Ιουνίου”, δήλωσε ο Βιλερουά.

Οι δηλώσεις του Βιλερουά αντικατοπτρίζουν μια συναίνεση, παρά το ότι ορισμένοι πιο “hawkish” υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν κάνει λόγο για μεγαλύτερη προσοχή στη μείωση των επιτοκίων μετά από μια πρώτη κίνηση τον Ιούνιο. Οι απόψεις αυτές υποστηρίζονται από την επιμονή των μισθολογικών κερδών στην ευρωζώνη και την αβεβαιότητα στις αγορές ενέργειας που προκαλείται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί επίσης να καταστήσει τη χαλάρωση της πολιτικής λιγότερο επείγουσα.

Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ την Τετάρτη υποστήριξαν επίσης μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

“Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο, δώσαμε ένα σήμα υπό όρους για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο”, δήλωσε ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν. “Εάν η εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο του με βιώσιμο τρόπο συνεχίσει να ενισχύεται, η περιοριστική νομισματική πολιτική μπορεί να μειωθεί”.

Μιλώντας στο Ταλίν, ο Εσθονός Μάντις Μιούλερ συμφώνησε για τον Ιούνιο, αν και προέτρεψε σε σύνεση ύστερα.

Related posts

20 Υπουργοί από την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες, συζητούν για τη νέα πορεία προς την ευημερία και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

Συνέχισε να συρρικνώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα σε Γερμανία και Γαλλία

admin

Estee Lauder: Μειώνει το προσωπικό κατά 3-5% – Ράλι 17% η μετοχή

admin

Κουβέιτ: Τριάντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε κτήριο

admin

Πρώτη επίσημη κρατική επίσκεψη Πούτιν στο εξωτερικό μετά το ένταλμα της Χάγης – Πού θα πάει

admin

Στο Ισραήλ έφθασαν οι 11 όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς – Απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι

admin

Γαλλία: Πέθανε ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ, υπουργός Δικαιοσύνης επί Μιτεράν

admin

Ουκρανία: Τρεις νέοι υφυπουργοί Άμυνας θα πλαισιώσουν τον ΥΠΑΜ Ρουστέμ Ουμέροφ

admin

Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις: Δεν γνωρίζουμε κάτι για αντεπίθεση, δεν σχολιάζουμε

admin