Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνεται η αμερικανική πίεση για έξοδο των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση προς τις  λίγες ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν διατηρήσει δραστηριότητες και παρουσία στη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό. 

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7, που έγινε χτες στην Ιταλία με σκοπό τη λήψη απόφασης για κατάσχεση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 280 δισ. ευρώ,  που αντιπροσωπεύουν κυρίως κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην Ευρώπη, και χρήση τους υπέρ της Ουκρανίας – η οποία τελικά δεν ελήφθη καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη των G7 ζήτησαν χρόνο για να πάρουν τη συναίνεση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 – η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να επισπεύσουν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία. 


 


Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνόδου της G7, η Τζάνετ Γελέν προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους από τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ κινούνται με σκοπό να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις κατά τραπεζικών ιδρυμάτων με παρουσία στη χώρα αυτή. 

“Εξετάζουμε να αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις μας σε τράπεζες που κάνουν δουλειές στη Ρωσία” δήλωσε η Γέλεν, μιλώντας αργότερα στο Reuters.

Πανέτα; Πρόβλημα φήμης

Ερωτώμενη αν θα ήθελε να δει να αποχωρούν από τη Ρωσία η αυστριακή Raiffeisen International και η ιταλική Unicredit, η Γέλεν απάντησε: “Πιστεύω ότι οι εποπτικές τους αρχές τις έχουν συμβουλεύσει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές σχετικά με το τι κάνουν εκεί”.

Ερωτώμενος κατόπιν από τους δημοσιογράφους, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, κάλεσε τις ιταλικές τράπεζες να φύγουν από τη Ρωσία γιατί η παραμονή τους στη χώρα προκαλεί “πρόβλημα φήμης”.

Η αυστριακή Raiffeisen και η ιταλική UniCredit είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που διατηρούν τις περισσότερες δραστηριότητες και έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία. Έκθεση στη Ρωσία, αλλά πιο περιορισμένης τάξης  έχουν ακόμη η ιταλική Intesa Sanpaolo και η γερμανική Deutsche Bank αλλά λαμβάνουν μέτρα για να πωλήσουν τις ρωσικές δραστηριότητές του.

Οι δευτερογενείς κυρώσεις

Βάσει πρόσφατης αμερικανικής νομοθεσίας περί δευτερογενών κυρώσεων, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει πλέον την δυνατότητα να αποφασίζει για την αποκοπή των τραπεζών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ αν διαπιστωθεί ότι βοηθούν στην παράκαμψη των πρωτογενών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και άλλων οντοτήτων για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Τζάνετ Γελέν και άλλοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η οικονομία της Ρωσίας καθίσταται όλο και περισσότερο μια “πολεμική οικονομία”, άρα είναι πλέον δύσκολη η διάκριση μεταξύ μη στρατιωτικών και στρατιωτικών συναλλαγών ή συναλλαγών διπλής χρήσης.

Απειλές προς τη  Raiffeisen

Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, νωρίτερα αυτό το μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε αποστείλει γραπτή προειδοποίηση στη Raiffeisen ότι θα απέκοπτε την πρόσβασή της στο δολαριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα αν ολοκλήρωνε μια συμφωνία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε την εξαγορά μεριδίου στις βιομηχανικές εταιρείες του Ρώσου μεγιστάνα Όλεγκ Ντεριπάσκα ο οποίος τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων. 

Μετά την προειδοποίηση, η Raiffeisen ακύρωσε τα σχέδιά της για τη συναλλαγή με τον Ντεριπάσκα κι έκανε πίσω, για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, καταλήγει το Reuters.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Πούτιν: Οι εκλογές στις περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία σηματοδοτούν την “πλήρη ένταξη” τους

admin

Μεξικό: Το επίσημο αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τον εκλογικό θρίαμβο της προέδρου Σέινμπαουμ

admin

Μπλίνκεν: Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει

admin

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σκοτώνουν 34 “μαχητές” στην Ιντλίμπ της Συρίας

admin

Τουρκία: Επίσκεψη Ερντογάν στα γραφεία της κεμαλικής αντιπολίτευσης έπειτα από 18 χρόνια

admin

Μ. Ζαχάροβα: Το σχέδιο της ΕΕ για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι κλοπή

admin

Ιταλία: Έκρηξη σε κέντρο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας – 6 αγνοούμενοι

admin

Αζερμπαϊτζάν: Ο Αλίεφ κατηγόρησε τη Γαλλία και την ΕΕ ότι “δαιμονοποιούν” τη χώρα του

admin

ΔΟΕ: Η πορεία προς τις μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα απαιτεί περισσότερα χρήματα και λιγότερη πολιτική

admin