Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες η NBG Securities

Η NBG Securities εξηγεί ότι οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο οφείλονται στα αισιόδοξα επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάστηκαν μαζί με τα αποτελέσματα του 2023, τα οποία προβλέπουν ανθεκτικότητα στην κερδοφορία για τα έτη 2024-2026, παρά την πτώση των επιτοκίων και τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023, που αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον.

Η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να είναι η κορυφαία επιλογή, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη σε σχέση τις άλλες ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι δείκτες τους συγκλίνουν γρήγορα με τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Οι νέες τιμές στόχοι που προτείνει είναι για την Alpha Bank τα 2,50 ευρώ από 2,00 ευρώ πριν και 54% περιθώριο ανόδου, για τη Eurobank τα 2,85 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν και 32% περιθώριο ανόδου και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,30 ευρώ από 4,50 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 42%.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει το έτος με το δεξί, με μέση απόδοση 26%, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες. Είναι επίσης καλά τοποθετημένες για να αντέξουν τις μειώσεις των επιτοκίων, οι οποίες αναμένεται να σημειωθούν κατά 75-100 μ.β. το 2024, επεκτείνοντας τα δανειακά τους βιβλία.

Επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση outperform (υπεραπόδοσης) για τα θεμελιώδη και την αποτίμηση τους αλλά και την επαναφορά του μερίσματος. Προτιμούμε όλες τις τράπεζες υπό την κάλυψή μας, καθώς πιστεύουμε ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους. Οι υψηλότερες τιμές-στόχοι αντανακλούν κυρίως την αναβάθμιση των παραδοχών μας, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και την πτώση κατά 75 μονάδες βάσης του πριμ κινδύνου (ERP)», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις το 2023, εμφανίζοντας άνοδο κατά 68% κατά μέσο όρο, αντανακλώντας τη βελτιωμένη κερδοφορία, τα σταθερά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίου, καθώς και τις ευνοϊκές προοπτικές για τα κέρδη μετά το 2022. Φαίνεται ότι έχουν επιστρέψει στο ραντάρ των επενδυτών, υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων τους (STOXX600 Banks) το 2023 κατά 48%.

«Μέχρι στιγμής το 2024, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο δεν δικαιολογείται πλήρως από τους κινδύνους που αφορούν τη χώρα και τον κλάδο.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με μέσο όρο 0,82 φορές τον δείκτη εσωτερικής αξίας για φέτος (Ρ/TBV) έναντι 0,99 φορές για τις ευρωπαϊκές μετοχές των τραπεζών, το οποίο που συνεπάγεται έκπτωση 17%. Πιστεύουμε ότι η σχετική έκπτωση θα μπορούσε να μειωθεί καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών υλοποιούνται με επιτυχία, οδηγώντας σε βελτίωση της κερδοφορίας και της διανομής μερισμάτων», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Related posts

Πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια αύξησε τα επιτόκια η Αυστραλία

admin

Πουλά το 20% της «Θεά Αρτεμις» η Attica Bank

admin

Goldman Sachs: Τι συζήτησαν οι επενδυτές της με τη διοίκηση της Εθνικής

admin

Τέσσερις δεσμευτικές με «αστερίσκους» έλαβε η Attica Bank

admin

Ποιες αλλαγές έρχονται σε servicers και εξωδικαστικό

admin

Πανέτα (ΕΚΤ): Το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε 3-4 χρόνια

admin

Cepal Hellas: Ζημιές, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών το 2019

admin

Οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν 290 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ τον Απρίλιο

admin

Αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο βλέπει η Λαγκάρντ

admin