Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αταλάντευτο το Ισραήλ, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου – “Πρέπει να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας”

Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την απόφαση της Παρασκευής από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάφης που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, δεσμευόμενοι να συνεχίσουν να μάχονται για να απελευθερώσουν τους ομήρους τους και να εξοντώσουν στρατιωτικά την παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς.

Η απόφαση της Παρασκευής από το Διεθνές Δικαστήριο ήταν η τελευταία από μια σειρά βημάτων των τελευταίων εβδομάδων που έχουν βαθύνει τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 35.000 Παλαιστίνιους, ενόπλους και αμάχους, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τους ισχυρισμούς στην υπόθεση την οποία έχει εκκινήσει η Νότια Αφρική ότι το Ισραήλ διαπτάττει γενοκτονία στη Γάζα ως “ψευδείς, εξωφρενικές και ηθικά αποκρουστικές”.

“Το Ισραήλ ενεργεί με βάση το δικαίωμά του να υπερασπίζεται την επικράτειά του και τους πολίτες του, σύμφωνα με τις ηθικές του αξίες και σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σημείωσε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις στη Ράφα δεν θα διεξαχθούν με τρόπο που να “μπορεί να επιφέρει στον άμαχο Παλαιστινιακό πληθυσμό στη Γάζα συνθήκες ζωής που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη φυσική του καταστροφή εν όλω ή εν μέρει”.

Ο πόλεμος, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, έχει προκαλέσει διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του Ισραήλ και μεγάλου μέρους του υπόλοιπου κόσμου και σοβαρές εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Νετανιάχου και των στενότερων συμμάχων της, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ράφα, κοντά στα σύνορα της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, είχε δεχτεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης μέχρι που μια εντολή εκκένωσης του στρατού νωρίτερα αυτόν τον μήνα έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες να αναζητήσουν καταφύγιο καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα.

Εκτός Ισραήλ, έχει προκληθεί σοκ από τις οδυνηρές τηλεοπτικές εικόνες των ταλαιπωριών των αμάχων στα ερείπια της Γάζας, όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, που αγωνίζονται να φέρουν αρκετές προμήθειες έκτακτης ανάγκης, κάνουν λόγο για μια αυξανόμενης έντασης ανθρωπιστική κρίση.

Για τους Ισραηλινούς, η καταστροφική επίθεση από ένοπλους υπό την ηγεσία της Χαμάς που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους στην πιο θανατηφόρα ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ, παραμένει ένα ιστορικών διαστάσεων τραύμα, που επιδεινώθηκε από τη μοίρα περίπου 250 ομήρων που συνελήφθησαν και κρατούνται στη Γάζα.

“Το γεγονός ότι κάνουν αυτή τη συζήτηση είναι αρκετά γελοίο, για να είμαι ειλικρινής”, είπε ο 39χρονος Adi Levanon, ο οποίος εργάζεται σε start up επενδύσεις στο Τελ Αβίβ.

“Νομίζω ότι έχουμε γυναίκες, νέες γυναίκες, έχουμε άντρες, έχουμε ηλικιωμένους που έχουν συλληφθεί ως όμηροι. Δεν έχει νόημα για μια χώρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τους ανθρώπους της να μην προσπαθεί να τους φέρει πίσω στην πατρίδα τους”, είπε.

Ωστόσο, ο άμεσος πρακτικός αντίκτυπος στην ισραηλινή πολιτική σκηνή είναι πιθανό να είναι περιορισμένος, πέρα από την ενίσχυση μιας προκλητικής εθνικής διάθεσης που έχει ήδη πυροδοτηθεί από την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος ηγείται ενός σκληροπυρηνικού εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που είναι το κλειδί για τη σταθερότητα του συνασπισμού του Νετανιάχου, απέρριψε την απόφαση.

“Το μέλλον μας δεν εξαρτάται από το τι λένε οι Εθνικοί, αλλά από το τι κάνουν οι Εβραίοι”, δήλωσε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, παραθέτοντας μια περίφημη παρατήρηση του Ντέιβιντ Μπεν Γκουριόν, του πρώτου πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Η υπόθεση ενώπιον του ICJ υποβλήθηκε από τη Νότια Αφρική στη βάση ότι σκοτώνοντας Παλαιστίνιους στη Γάζα, προκαλώντας τους σοβαρές ψυχικές και σωματικές βλάβες και δημιουργώντας συνθήκες ζωής “υπολογισμένες για να επιφέρουν τη σωματική τους καταστροφή”, το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία εναντίον τους.

Το Ισραήλ χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς εξωφρενικούς, λέγοντας ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τους αμάχους και κατηγορώντας τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί σκόπιμα τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, μια κατηγορία που αρνείται η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα από το 2007.

Κατά σύμπτωση ή όχι, λίγο μετά την ανάγνωση της απόφασης στη Χάγη, κάτοικοι στη Ράφα, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί διερευνητικές επιθέσεις στις παρυφές της πόλης, ανέφεραν μια ιδιαίτερα σφοδρή αεροπορική επιδρομή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στις παρυφές της Ράφα για εβδομάδες πριν από μια εδώ και καιρό ανακοινωθείσα επιχείρηση για την καταστροφή των τεσσάρων εναπομεινάντων ταγμάτων της Χαμάς που ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι εδρεύουν εκεί.

Ωστόσο, οι σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν και σε άλλες περιοχές της Γάζας, ιδίως στη βόρεια περιοχή Τζαμπαλίγια, όπου ο στρατός ανέφερε νωρίτερα ότι είχε ανασύρει τα πτώματα τριών ομήρων που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ, ο οποίος μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι το Ισραήλ ξεκίνησε μια “δίκαιη και αναγκαία εκστρατεία” μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και τόνισε ότι θα συνεχίσει, παρά την απόφαση.

“Το κράτος του Ισραήλ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να μάχεται για να πάρει πίσω τους ομήρους του και να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του -όπου και όποτε είναι απαραίτητο- συμπεριλαμβανομένης της Ράφα”, ανέφερε σε δήλωσή του.

Related posts

Στο Βερολίνο πιθανόν αύριο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

admin

Η Χαμάς “μελετά” την πρόταση του Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Danone: “Μας ανήκουν ακόμη” τα περιουσιακά στοιχεία που πέρασαν στον έλεγχο του ρωσικού κράτους

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας νεκρός από ρωσικό βομβαρδισμό στη Χερσώνα, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη

admin

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 38 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Κριβί Ριχ

admin

Αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών εκδόθηκε από την Εσθονία στις ΗΠΑ

admin

O Τζον Κατσιματίδης εξέφρασε ενδιαφέρον για εξαγορά του CNN

admin

Βερολίνο: Στο μικροσκόπιο η χρηματοδότηση των Παλαιστινίων

admin

Ρωσία: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Σοϊγκού επισκέφθηκαν φρεγάτα του Στόλου του Ειρηνικού στο Βλαδιβοστόκ

admin