Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απώλειες για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επεφύλασσε η ευρωκάλπη – Άνοδος της ακροδεξιάς, μεγάλος νικητής η αποχή

Μεγάλη αποχή της τάξης του 58,61% και σημαντική άνοδο της ακροδεξιάς, «έβγαλε» η κάλπη των ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με σημαντικές απώλειες, τις οποίες δεν καρπώθηκε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Το κυβερνών κόμμα έπεσε πολύ πιο κάτω από το 33% των ευρωεκλογών του 2019. Συγκέντρωσε το 28,31% των ψήφων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδέχεται πως «δεν πιάσαμε τον στόχο μας». Σημειώνεται πως η ΝΔ έχασε μια έδρα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς καταλαμβάνει 7.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019, ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 3 έδρες, καταλαμβάνοντας μία επιπλέον έδρα.

Ενισχυμένα βγήκαν τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, καθώς η Ελληνική Λύση διπλασίασε τα ποσοστά της, η «Νίκη» αύξησε τις δυνάμεις της και η Φωνή Λογικής, κέρδισε την τελευταία έδρα της Ελλάδας στη νέα Ευρωβουλή.

Το ΚΚΕ, αν και σημείωσε άνοδο στα ποσοστά του, υποχώρησε στην πέμπτη θέση, πίσω από την Ελληνική Λύση.

Τα τελικά αποτελέσματα

Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, η ΝΔ προηγείται με 28,31% και 7 έδρες,  ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,92% και 4 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 12,79% και 3 έδρες, η Ελληνική Λύση με 9,30% και 2 έδρες, το ΚΚΕ με 9,25% και 2 έδρες, η Νίκη με 4,37% και μία έδρα, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,40 % και μία έδρα και η Φωνή Λογικής, με 3,04% και μία έδρα.

Το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Ευρωβουλής διαμορφώνεται αθροιστικά στο 14,63%.

Η ευρωκάλπη έστειλε ηχηρό μήνυμα – Πώς το εξέλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στην παραδοχή ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πέτυχε το στόχο που είχε θέσει προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με τον ίδιο το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικό λαός στην κυβέρνηση ήταν: «Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο». Ως εκ τούτου δήλωσε ότι δεσμεύεται ότι «αυτό θα κάνουμε ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» ενώ ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.

Κατόπιν τούτου, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, με τον πρωθυπουργό ερωτηθείς σχετικά κατά την αναχώρηση του, να σχολιάζει ότι: «Έχουμε πολλή δουλειά».

Στην δήλωση του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2027.  Δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός του έχει δώσει τον χώρο και τον χρόνο για να χτίσει κυβερνητική πρόταση.

«Η πρωτοφανής αποχή και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι τα δυο ισχυρά μηνύματα της κάλπης», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι αποδείχθηκε πως μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, νιώθει ότι το πολιτικό σύστημα του έχει γυρίσει την πλάτη και σήμερα γύρισε τη δική του.

«Ευχαριστούμε και χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ. Χαιρετίζουμε τον λαό και τη νεολαία των μεγάλων αστικών κέντρων, ιδιαίτερα της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, που ανέδειξαν το ΚΚΕ ξανά ως 3η δύναμη με μεγάλη διαφορά. Συνολικά, το ΚΚΕ καταγράφει μια ακόμα σημαντική άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 και σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, όπου είχε επίσης ανεβάσει τα ποσοστά του», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Άνοδος της ακροδεξιάς

Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αφορά όλη την ΕΕ.  Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείχνουν σαφή άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών παρατάξεων με χαρακτηριστικά παραδείγματα  την ήττα των ηγετών των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων, του γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Related posts

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιοι ευρωβουλευτές οι Κώστας Τσουκαλάς, Όλγα Μαρκογιαννάκη και Μαρία Δαφέρμου

admin

Ποιοι θα στελεχώσουν την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ

admin

Corriere de la Serra: Ο Μπορέλ υπέδειξε στην Καϊλή τη γραμμή της ΕΕ για έμφαση στη συνεργασία με το Κατάρ

admin

Δύο «μαύρα πρόβατα» στη μάχη της Κεντροαριστεράς

admin

Δένδιας: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας ΗΠΑ -Τουρκίας

admin

Το πόθεν έσχες, η παράταση κι ένας πόλεμος διαρκείας

admin

Ομοφοβικό παραλήρημα Στίγκα στη Βουλή: «Είμαστε από αυτούς που σπρώχνουν»

admin

Παράσημο

admin

«Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ με τον Ελληνα Πρωθυπουργό στο ΝΑΤΟ» λέει ο Ερντογάν

admin